Voor ondernemen heb je geen hbo-niveau nodig, laat dat alvast duidelijk zijn. Iedereen kan een bedrijf starten. Wel blijkt dat ondernemen niet zo eenvoudig is. Na vijf jaar is minder dan 50% van een startende ondernemers nog actief, de rest heeft het bedrijf noodgedwongen stop moeten zetten.
Maar hoe moeilijk is ondernemen nu echt? Kun je voorkomen dat je de onderneming voortijdig moet beëindigen? Op deze vragen geef ik vandaag een duidelijk antwoord.
Inhoud
De valkuilen van de startende ondernemer
Het is verkeerd om te denken dat je in het eerste ondernemersjaar winst maakt. Er zijn maar weinig bedrijven die dit kunnen realiseren. Dit komt omdat je gedurende het eerste jaar nauwelijks klanten aantrekt maar wel hoge kosten maakt.
Gelukkig houdt de belastingdienst hier rekening mee, waardoor het niet erg is om het eerste jaar verlies te draaien. Je moet er rekening mee houden dat je pas na 12 tot 24 maanden echt winst begint te boeken. Wanneer je geen financiële back-up hebt dan ga je het dat eerste jaar niet redden.
Je denkt dat je het rustig aan kan doen
Een bedrijf runnen is hard werken. Sommige startende ondernemers denken dat ze niet zo hard hoeven te werken dan wanneer ze in loondienst zijn. Dit is een verkeerde gedachte want de startende ondernemer is al snel 60 tot 80 uur per week bezig. Pas wanneer je doorgroeit kun je taken uit handen geven en wat meer vrije tijd opeisen. Maar dat zal in de eerste twee tot drie jaar echt niet het geval zijn.
Vind je het moeilijk om verschillende taken uit te voeren en merk je dat je hierdoor je stress raakt? Denk dan eens aan het inschakelen van een ondernemerscoach. Deze geeft je meer inzicht, laat je vanuit een ander perspectief tegen zaken aankijken en biedt ook mentale ondersteuning. Dankzij de ondernemerscoach sta je er sterker voor.
Alles zelf doen
Natuurlijk, wanneer je net een onderneming start dan heb je een beperkt budget. Het zou dan gek zijn om alle taken uit te besteden. Maar sommige taken kun je echt beter aan een ander overlaten, omdat deze de kennis en ervaring heeft.
Denk maar eens aan de boekhouder of accountant. Wanneer deze je administratie bijhoudt of de belastingaangifte doet ben je financieel beter af. Zonder belastingtechnische kennis laat je teveel liggen.
Marketing of SEO is een andere bekend voorbeeld. Het is heel lastig om bovenaan in Google te staan of je merk, product of dienst effectief te promoten. Maar wanneer je dit niet doet dan trek je geen nieuwe klanten aan. Heb je moeite met marketing of SEO dan kun je dit beter aan een specialist overlaten.
Kun je niet beslissen welke taken je zelf uitvoert en wat je aan een ander overlaat? De ondernemerscoach mag je hier geen advies in geven maar houdt je wel een spiegel voor. Je ontdekt waar je talenten liggen zodat je de focus op de juiste dingen legt.
Overal in willen duiken en alles aanpakken
De meeste startende ondernemers zijn razend enthousiast. Ze hebben succesverhalen van andere ondernemers gezien en denken dat ze dit ook kunnen realiseren. Door hun enthousiasme willen ze overal induiken en werkelijk alles aanpakken.
Geen klant is teveel, er wordt royaal ingekocht en er worden alvast samenwerkingsverbanden opgezet. Totdat je er achter komt dat de zaken niet zo lopen zoals je gewenst had. Waarschijnlijk neem je teveel hooi op je vork en ligt je focus niet op je doelstelling.
Het kan ook dat je nog helemaal geen doelstelling hebt, en ook niet hebt nagedacht over je missie en visie. Terwijl dit wel belangrijke dingen zijn, anders kan je onderneming niet voort blijven bestaan. Schakel daarom ondernemerscoaching in, dan maak je een goede start.
Ondernemen is niet voor iedereen geschikt
Ondanks dat iedereen een bedrijf kan starten, is het ondernemingsleven niet voor iedereen geschikt. Wanneer je vasthoudt aan een 40-urige werkweek of misschien wel een parttime baan, dan zou je geen onderneming moeten starten. Tenzij je nog een hoofdinkomen hebt, dan zou dit wel mogelijk zijn.
Zonder een ijzeren discipline ga je er niet komen. Dacht je na een dag hard werken lekker voor de tv te kunnen zitten? Vergeet het maar, want je moet nog facturen versturen of de administratie doen. Vooral de eerste drie jaar zijn loodzwaar.
Daar komt nog bij dat je geen vast salaris hebt. Je moet wachten tot klanten betalen. En dan moet je ook nog rekening houden met terugbetalingen, bijvoorbeeld omdat klanten de producten terugsturen. Het is dus niet zo dat al het geld wat je binnenkrijgt ook direct van jou is. En wat je wel binnenhaalt moet je gedeeltelijk aan de belastingdienst afstaan. Voor de btw, de inkomstenbelasting en de ZVW-premie (zorgverzekeringswet).
Wanneer je twijfelt zou je ook eens met een loopbaanadviseur kunnen praten. Of doe de ondernemerstest bij de KVK.
Geef je website een boost en vlieg naar topposities in Google en Bing.
