We love communities, yes we do

Sta je als ondernemer aan het begin van een spannende reis? Begin dan direct met het opbouwen van je communitie. Wanneer je hier de kracht van ontdekt dan roep je straks ook “we love communities”. Vandaag leer je hoe je een netwerk opbouwt, en krijg je hier persoonlijke hulp bij.

De betekenis van een communitie

Communitie of community, het staat beide voor gemeenschap. Het gaat om een groep mensen die verbonden zijn door gemeenschappelijke interesses of doelen. Soms wordt verwezen naar een gemeenschappelijke locatie, zoals in een dorp of wijk wonen.

Als ondernemer moet je altijd een communitie vormen. Hierdoor bouw je relaties op en heb je interactie. Dit heeft een positieve invloed op je bedrijfsgroei. Maar ook op persoonlijke groei.

Waar leden zich kunnen identificeren

Een van de belangrijkste kenmerken van een communitie is dat leden zich hier kunnen identificeren. Ze vinden gelijkgestemden en voelen zich betrokken. Laten we enkele voorbeelden van communities kijken.

Sportclub: bijvoorbeeld een voetbalclub of een hockeyclub. Alle leden hebben een liefde voor een specifieke sport.

Kleindierenvereniging: leden van deze vereniging zijn houders, fokkers of liefhebbers van kleine dieren zoals konijnen, hamsters of cavia’s.

Bokt forum: dit is een online forum voor paardenliefhebbers.

Viva forum: het forum waar vooral vrouwen samenkomen en over allerlei onderwerpen praten.

Motorrijders Facebook Groep: een Facebookgroep voor iedereen die motor rijdt of hier interesse in heeft.

Je ziet dus dat er verschillende gemeenschappen zijn, zowel offline als online. In een communitie voelen leden zich verbonden. De gemeenschap biedt ruimte voor het delen van ervaringen of om discussies aan te gaan. Maar ook voor het stellen van vragen of het ontvangen van feedback.

Welke communitie heb je als ondernemer nodig?

Vaak wordt gezegd dat je als ondernemer maar één communitie nodig hebt. Dat is namelijk de gemeenschap die uit je doelgroep of potentiële klanten bestaat. Maar feitelijk moet je meerdere communities opbouwen. Het is namelijk slecht om één communitie te hebben, waar ondernemers, medewerkers, partners en klanten door elkaar lopen. De onderwerpen, reacties en vragen zullen zo divers zijn dat niemand zich verbonden en betrokken voelt.

Je hebt als ondernemer minstens twee communities nodig. Maar mogelijk nog wel meer. Hieronder vind je de drie belangrijkste gemeenschappen voor ondernemers.

1. Klantcommunity

Dit is de meest belangrijke gemeenschap die je moet hebben. Met je klantcommunity bouw je een hechte relatie met (potentiële) klanten op. Klanten kunnen je benaderen voor vragen of feedback geven. Maar ze kunnen ook hun ervaringen delen. Wanneer je een goede gemeenschap van klanten opbouwt, leidt dit tot een hoge klantloyaliteit en gratis mond-tot-mondreclame.

2. Partnercommunity

Ook deze is voor jou als ondernemer belangrijk. Je bouwt een netwerk van partners op waar je nu of in de toekomst mee gaat samenwerken. Dat kunnen concurrenten zijn, maar het kunnen ook ondernemers of bedrijven zijn die geheel andere producten of diensten aanbieden. Het voordeel van een partnercommunity is dat je profiteert van de klantenbestanden van andere bedrijven. Dit bevordert de wederzijdse groei.

3. Medewerkerscommunity

Vooral grote bedrijven bouwen een medewerkerscommunity op. Deze gemeenschap bestaat uit alle medewerkers binnen het bedrijf. Zoiets bevordert de betrokkenheid en de samenwerking. Ook zorgt het voor een betere communicatie.

Hoe bouw je als ondernemer een communitie op?

Feitelijk is het niet zo moeilijk om een communitie op te bouwen. Iedereen kan het, daar heb je geen hulp bij nodig. Wat je doet is het doel van de gemeenschap bepalen. Wat wil je hiermee bereiken? Je wil bijvoorbeeld de klantloyaliteit vergroten, de kennisdeling bevorderen of een samenwerking met andere ondernemers aangaan.

Aan de hand hiervan weet je welke gemeenschap je op gaat zetten. Dus moet je nu begrijpen wie je doelgroep is en waar de doelgroep behoefte aan heeft.

Vervolgens kies je een geschikt platform. Dat kan een forum zijn, je website waar mensen kunnen reageren, social media of een speciale community-website. Je kunt ook voor een combinatie van verschillende kanalen kiezen. Vooral handig wanneer je zowel een gemeenschap van klanten als een gemeenschap van gelijkgestemde ondernemers op wil bouwen. Houd deze twee altijd gescheiden!

Deel content die relevant is voor je doelgroep. Denk hierbij aan interessante artikelen, actieve discussies, stel vragen en vraag om feedback. Organiseer ook eens een poll en reageer op vragen en opmerkingen van anderen.

Steek voldoende tijd in het opbouwen van persoonlijke relaties. Bedank ze voor hun bijdragen of reacties en betrek ze bij activiteiten. Stuur af en toe een persoonlijk bericht. Hiermee versterk je de betrokkenheid.

Als laatste is het handig om evenementen te organiseren. Denk bijvoorbeeld aan een webinar, een Q & A of misschien wel een exclusieve ledenbijeenkomst. Zat verschillende marketingkanalen in om je community te promoten.

Nadelen en risico’s van een communitie

Wanneer je als ondernemer een community opbouwt dan biedt het veel voordelen. Het geeft je nieuwe inzichten en zorgt voor persoonlijke- én zakelijke groei.

Sommige coaches of bedrijven proberen je over te halen om je bij een communitie aan te sluiten. Of ze willen je persoonlijk begeleiden bij het opbouwen van een netwerk. Dat je hier veel geld voor betaalt, dat mag duidelijk zijn. Helaas worden de nadelen van een communitie nooit besproken.

Nadelen

Het opbouwen van een gemeenschap kost ontzettend veel tijd en middelen. Je bent continu bezig met het publiceren van content en het reageren op vragen en opmerkingen. Daarnaast moet je activiteiten organiseren. Vooral voor startende en kleine ondernemingen kan dit een hele uitdaging zijn.

Ook is het moeilijk om de leden op lange termijn betrokken te houden. In de praktijk zie je dat de leden na enkele weken minder actief worden.

Er kunnen binnen de gemeenschap conflicten ontstaan. Ook krijg je te maken met kritiek of zelfs met trollen. Dit moet je continu in de gaten blijven houden. Een ander nadeel is dat openlijke negatieve feedback de reputatie van je bedrijf kan schaden.

Veel ondernemers bouwen een community op via een extern platform zoals sociale media. Je bent dan afhankelijk van dit platform. Wanneer het algoritme of het beleid verandert, is dit van invloed op de interactie en de zichtbaarheid van de gemeenschap.

Zorgt dat je de voordelen en nadelen tegen elkaar afweegt. Het heeft geen zin om ergens heel veel tijd in te steken terwijl het nauwelijks iets oplevert.

Geef je website een boost en vlieg naar topposities in Google en Bing.

Schuiven naar boven