Wat is online zichtbaarheid?

Online zichtbaarheid is de mate waarin je bedrijf, merk of persoon op het internet wordt gezien en gevonden. In deze blog leg ik je alles uit wat je moet weten over online zichtbaarheid. Maar ook hoe je jouw merk promoot om meer mensen te bereiken.

Het hebben van een website

Je website is het online visitekaartje van je bedrijf. Het speelt een hele grote rol bij je online zichtbaarheid. Zie het maar als de digitale etalage van je bedrijf of winkel. Via je website krijgen bezoekers een idee van wie wat doet. Maar natuurlijk ook wat je te bieden hebt.

Online zichtbaarheid begint dus met het maken van een website. Hier staat de belangrijkste informatie omtrent je business. Tenminste wanneer je ondernemer bent. Want veel websites zijn helemaal geen eigendom van bedrijven. Het gaat dan om affiliate marketeers, bloggers en hobbyisten. Ook die moeten online zichtbaar zijn, simpelweg om aandacht van het publiek te trekken.

Zoekmachineoptimalisatie (SEO)

Iedereen met een website zou aan zoekmachine optimalisatie (SEO) moeten doen. SEO bestaat uit verschillende technieken. Al die technieken hebben als doel om een website hoger in de organische zoekresultaten te krijgen. Hierbij ligt de focus vooral op zoekmachine Google.

SEO is heel belangrijk. Wanneer je dit goed uitvoert dan lukt het om hoge posities in Google te behalen. Wist je dat een eerste positie in Google 25% tot wel 45% van het zoekverkeer aantrekt?

Stel je voor dat er dagelijks 500 keer op een bepaalde zoekterm gezocht wordt. Jij staat met die zoekterm op positie 1. Wanneer je 40% van het zoekverkeer aantrekt betekent dit dat je dagelijks 200 bezoekers op je website krijgt. Alleen op die enkele zoekterm.

Het gemiddelde conversiepercentage bedraagt 3%. Dit betekent dat 3% van de bezoekers op je website aankoopt of een actie onderneemt. Dat kan dus ook het aanvragen van een offerte zijn, of inschrijven voor een nieuwsbrief. Die 200 extra bezoekers op je website zorg dus voor 6 klanten per dag.

Het is dus zaak om op zoveel mogelijk zoektermen hoog in Google te staan. Dan zie je jouw omzet vanzelf groeien. Daarom is SEO zo belangrijk!

Online adverteren

Wat is online zichtbaarheid voor ondernemers? Bedrijven kunnen op verschillende manieren op het internet zichtbaar zijn. Enerzijds door zichtbaar te zijn in de organische zoekresultaten. Helaas lukt dit niet altijd. Bijvoorbeeld omdat er te weinig kennis omtrent SEO is. Of omdat het bedrijf geen budget voor het inschakelen van een marketingbureau heeft.

Het alternatief is online adverteren. Dit betreft advertenties in zoekmachines, op social media en op andere websites. Hierbij is het belangrijk om de advertenties aan de juiste doelgroep te tonen. Die moeten geïnteresseerd zijn in je producten of diensten.

Online adverteren kost geld. Helaas is dit niet gratis! Daarom moet je advertentiebudget vrijmaken. Wanneer je dit niet kan of wil, dan blijven SEO en social media de enige twee effectieve opties. Wil je zelf aan je online zichtbaarheid werken? Volg dan de gelijknamige cursus en wordt een Pro op het internet.

Sociale media

Dan kom ik bij social media uit. De meesten zijn hier wel bekend mee. Er zijn verschillende sociale mediakanalen zoals Facebook, Instagram, Twitter en LinkedIn. Alle platforms zijn geschikt voor het promoten van je bedrijf of merk. Maar natuurlijk ook voor het onder de aandacht brengen van je producten of diensten.

Social media is nóg ergens goed voor. Het is een geweldig platform om in contact te komen met potentiële klanten. Zonder dat je ze direct pusht. Je bouwt via sociale media een trouwe band met potentiële klanten op. Dit kost misschien meer tijd dan adverteren, maar het levert je een goede naam op. Bovendien heeft het op de lange termijn veel meer effect dan even snel wat advertenties publiceren.

Dit komt omdat je trouwe social media volgers bereid zijn om jouw content te delen. Dit levert je gratis nog meer naamsbekendheid op. Zorgt dus dat je via sociale media een goede band met het publiek opbouwt.

Content marketing

Onder content marketing van het delen van relevante inhoud. Denk hierbij aan blogs, artikelen of teksten voor je website. Maar ook video’s of podcasts. Verder social media berichten, berichten en persberichten.

Content marketing werkt altijd effectief. Maar alleen wanneer je dit op de juiste manier aanpakt. Je moet weten wat de interesses en behoeften van de doelgroep zijn. Hier staan je de content op af. Wanneer je een goede contentstrategie hanteert dan heeft het een positief effect op je online zichtbaarheid.

Online reviews

Heb je een mooi klantenbestand opgebouwd? Ga op zoek naar tevreden klanten. Vraag of ze online reviews over je bedrijf of service willen schrijven. Positieve reviews dragen bij aan een hogere zichtbaarheid. Hierdoor krijgen anderen meer vertrouwen in je merk.

Positieve reviews zijn vooral belangrijk voor bedrijven die producten aanbieden. Denk aan webshops, klanten willen altijd weten of ze bij een betrouwbare webwinkel kopen. Bedrijven die diensten aanbieden krijgen wat minder vaak met reviews te maken. Toch komt dit wel degelijk voor, vooral wanneer het om offline diensten gaat.

Reviews versus SEO

Het gekke is dat online aanbieders (producten of diensten) baat hebben bij een hoge positie in Google. Mensen vertrouwen de zoekresultaten vaak meer dan beoordelingen van anderen. Helaas zijn er bedrijven die hier misbruik van maken. Ze weten middels foute SEO-technieken snel hoog in Google te komen. Op deze manier misleiden ze een hoop klanten en zijn dan met de noorderzon vertrokken.

Laat je trouwens niet verleiden tot die slechte SEO-technieken. Je kan er tijdelijk hoog mee in Google staan, maar uiteindelijk word je website afgestraft. Dan zie je jouw site nooit meer in de zoekresultaten terug.

Gastbloggen

Dan heb je nog het schrijven van artikelen voor andere websites. Zoiets noem je gastbloggen. Je voorziet relevante websites van interessante blogs. Vaak doe je dit vanuit je kennis of ervaring omtrent een onderwerp, product of dienst.

Enerzijds help je die website aan relevante content. Aan de andere kant levert het je naamsbekendheid op. Vaak is dit ook een vorm van linkbuilding. Dit komt omdat er een linkje in de blog naar jouw website wordt opgenomen. Of in ieder geval een linkje die vanaf de auteurspagina naar je website leidt.

Zoiets kan vertrouwen bij bezoekers en zoekmachines opwekken. Houd er wel rekening mee dat je niet vanwege linkbuilding overal moet gaan gastbloggen. Backlinks moeten namelijk relevant zijn voor je website, anders heeft het geen zin om ze te verzamelen.

E-mailmarketing

Velen staan er niet bij stil maar e-mail marketing draagt ook bij aan je online zichtbaarheid. Je verstuurt nieuwsbrieven of promoties via e-mail. Zo leg je makkelijk contact met klanten en houdt hen van nieuwe producten of diensten op de hoogte.

Video marketing

Het kan zeer effectief zijn: video marketing. Ook weer een manier om je online zichtbaarheid te vergroten. Publiceer video’s op YouTube of social media. Denk hierbij aan productreviews, tutorials of actueel nieuws. Zorg dat de inhoud van video’s aansluit bij de doelgroep.

Online directories

Jouw online zichtbaarheid vergroten? Claim een vermelding in Google Mijn Bedrijf.  Maar denk ook eens aan andere online directories zoals bedrijfsgidsen. Wees wel voorzichtig waar je jouw linkje naar je website laat plaatsen. Doe dit zeker niet op Startpagina’s of Dochterpagina’s. En ook niet op linkfarms, PBN’s of homepages met weinig inhoud. Dat is allemaal slecht voor je SEO-score.

Train je online zichtbaarheid

Je weet nu wat online zichtbaarheid is. Wil je hier actief mee aan de slag gaan? Volg dan de cursus ‘Online Zichtbaarheid’.

Geef je website een boost en vlieg naar topposities in Google en Bing.

Schuiven naar boven