Wat is een businesscoach en waarom heb je dit echt nodig?

Als je ondernemer bent dan is business coaching niet het eerste waar je aan denkt. Je bent te druk met het runnen van je bedrijf en het realiseren van doelen. Toch kun je op een bepaald moment vastlopen in je plannen en strategieën. Je verliest de motivatie en de groei van je onderneming stagneert.

Al bij de start van je bedrijf kun je hier tegenaan lopen, maar het komt ook voor naarmate je doorgroeit. De businesscoach helpt met verschillende aspecten van je bedrijf, waarbij algehele groei centraal staat.

Dit doet een businesscoach

Het is niet zo dat de businesscoach taken uit handen neemt, zoals je marketing beheren, de financiële administratie of het klantcontact. De businesscoach begeleidt de ondernemer bij het nastreven van persoonlijke- of werkdoelen. Bijvoorbeeld door het ontwikkelen van een bedrijfsstrategie, de denkwijze verbeteren of leiderschap opbouwen.

Business coaching gaat altijd over groei. Ten eerste persoonlijke groei van de ondernemer en hiermee dus ook bedrijfsgroei. Hier hoort werken aan je zelfbewustzijn, analytische vaardigheden, spreekvaardigheden en emotionele intelligentie bij. Coaching hoeft niet voor iedereen hetzelfde te zijn, dit is afhankelijk van wie je bent en waar je staat.

Het succes van kleine ondernemers

Vooral eigenaren van kleine succesvolle bedrijven schreven dit toe aan de kracht van een businesscoach. Sommige van deze bedrijven weten door de jaren heen uit te groeien tot een multinational.

Is dit allemaal het werk van business coaching? Een gedeelte hiervan komt zeker voor rekening van de coach, maar als ondernemer doe je het uiteindelijk zelf. Het is de coach die hierbij de aansturing geeft. Dat is dus de reden om voor coaching te kiezen.

Het perspectief van een buitenstaander

Als ondernemer heb je een bepaald idee en doelstelling in je hoofd zItten. Het probleem is dat dit er vaak op een verkeerde manier uitkomt. In dit geval is een businesscoach de ideale oplossing: deze kijkt met een frisse blik tegen je businessplan aan. Het perspectief van een buitenstaander is wat je nodig hebt.

Hulp bij het runnen van je bedrijf

Wat is een businesscoach wanneer het op het runnen van een bedrijf aankomt? Business coaching is waardevol omdat het helpt je visie van je bedrijf beter naar voren te krijgen. Maar ook om te kijken of de visie wel past bij de persoonlijke doelen.

Een ondernemerscoach ondersteunt je op verschillende persoonlijke vlakken, waardoor je jouw zakelijke en persoonlijke doelen makkelijker bereikt.

Het maken van een routekaart

Veel ondernemers starten vol enthousiasme hun business. Ondanks dat ze plannen op tafel hebben liggen, sluiten die soms niet goed aan op de doelstelling. Maar het kan ook dat de doelen niet realistisch of haalbaar zijn.

De businesscoach kijkt eerst waar je met je bedrijf naartoe wil. Hierna begint het stellen van prioriteiten en misschien wel doelen aanpassen. Middels een routekaart kijken we welke strategieën nodig zijn om dichter bij het doel te komen.

Het inzetten van KPI’s is onmisbaar, zo kunnen we de prestaties van de onderneming analyseren. Zitten we op de goede weg of ben je een zijweg ingeslagen? Dat hoeft niet direct een probleem te zijn, er is altijd weer een route naar de hoofdweg. Groeien doe je niet in een rechte lijn omhoog, maar met toppen en dalen.

Coaching op maat

Geen enkel bedrijf is hetzelfde, zelfs niet wanneer ze elkaars grootste concurrenten zijn. De eigenaar of leider van het bedrijf weet als geen ander wat de unieke kenmerken van het bedrijf zijn. Businesscoaching kan daarom nooit voor het grote publiek zijn. Workshops zijn leuk en vaak erg interessant, maar de persoonlijke benadering mist hierin. En dat is wel iets dat ondernemers nodig hebben.

Het mag duidelijk zijn dat business coaching maatwerk is. Dankzij advies op maat werken we naar uitvoerbare plannen toe.

Je krijgt als ondernemer meer verantwoordelijkheid

Het aanvragen van coaching kan een grote stap zijn. Je hebt volledig controle over je bedrijf en wil dit niet uit handen geven. Dat hoeft niet, want een businesscoach wil je bedrijf zien groeien. Je krijgt meer verantwoordelijkheden waardoor je werknemers maar ook je klanten eerder actie ondernemen.

Waar moet je bij een businesscoach op letten?

Een businesscoach deelt kennis vanuit praktijkervaring. Wanneer je een 50-jarige ondernemer bent dan wil je niet gecoacht worden door een 24-jarige die sinds twee jaar een eigen bedrijf runt. Dat verklaart waarom de meest succesvolle businesscoaches boven de 45 jaar oud zijn. Ze kunnen ondernemers vanuit een bulk aan ervaring helpen.

Iedereen kan zich een coach noemen. Dat is gelijk het lastige bij het vinden van een goede ondernemerscoach. Er is namelijk geen opleiding of certificering voor nodig. Kijk daarom of de coach is afgestemd op hetgeen je nodig hebt en hoeveel ervaring deze heeft. Het kan het verschil maken tussen goede of slechte coaching.

Geef je website een boost en vlieg naar topposities in Google en Bing.

Schuiven naar boven