Wat heb je nodig voor SEO?

SEO of zoekmachine optimalisatie helpt om je website hoger in Google te krijgen. Maar natuurlijk ook in andere zoekmachines. Dit doe je middels verschillende technieken, iets dat weer onder online marketing valt. Wat heb je nodig voor SEO? Hieronder 15 belangrijke punten voor SEO.

1. Een zoektermenonderzoek

SEO is weinig waard wanneer je geen zoektermenonderzoek uitvoert. Je moet immers weten op welke zoektermen je website gevonden wil worden. Ook is het handig om te kijken hoe concurrenten in de organische zoekresultaten scoren.

In de individuele training SEO & Sociaal Media leer je hoe je een zoektermenonderzoek uitvoert. Je leert ook alle andere onderdelen van SEO goed beheersen.

2. On-page optimalisatie

Iets dat je absoluut nodig hebt voor SEO is on-page optimalisatie. Dit is het optimaliseren van de inhoud van je website. Denk hierbij aan blogs en artikelen, titels en beschrijvingen. Maar ook de URL-structuur en afbeeldingen. Eigenlijk alles wat voor bezoekers direct zichtbaar is.

3. Technische SEO

Je hoeft geen techneut te zijn om technische SEO uit te voeren. Het gaat hier om het optimaliseren van de technische aspecten van je site. Denk hierbij aan de sitesnelheid, mobielevriendelijkheid en indexeerbaarheid. Maar ook de crawlability.

4. Linkbuilding

Sommigen zijn dagelijks met linkbuilding bezig, anderen vinden dit risicovol. Linkbuilding is het verkrijgen van backlinks van andere websites. Hiermee vergroot je de autoriteit van je eigen website. Het is belangrijk dat je alleen kwalitatieve backlinks verkrijgt. Met lage kwaliteit backlinks loop je het risico op een afstraffing.

5. Concent creatie

Wat heb je nodig voor SEO? Dat is absoluut het creëren van content. Dit bestaat uit blogs, artikelen, nieuwsberichten en teksten. Dat publiceer je allemaal op je website. Waardevolle en relevante content verhoogt de autoriteit van je website.

Bij content creatie kun je ook aan sociale media denken. Maar dat is iets dat ik hieronder bespreek, omdat sociale media onderdeel uitmaakt van individuele training SEO & Social Media.

6. Social media marketing

Gebruik social media om je website of merk te promoten. Zo bouw je een goede band met het publiek op. Social media is binnen SEO onmisbaar, hoewel sommigen hier heel anders denken. Slechte marketeers vergeten social media toe te passen. Bedenk dat de verschillende sociale kanalen je helpen bij het opbouwen van naamsbekendheid. Bovendien leidt het meer verkeer naar je website toe.

7. Zoekmachinevriendelijk URL’s

Vaak wordt gezegd dat je alleen maar korte URL’s moet gebruiken. Het klopt dat langere URL’s in de zoekresultaten worden afgekapt. Maar het is niet zo dat lange URL’s slechter scoren.

Wanneer je korte URL’s gebruikt dan zijn ze vaak beter zichtbaar in de zoekresultaten. Maak daarnaast altijd gebruik van zoekmachinevriendelijk URL’s. Verwerk hierbij de belangrijkste zoekterm in de URL. Vermijd allerlei cijfers en tekens in de URL.

8. Geoptimaliseerde afbeeldingen

Het is net zo belangrijk om je afbeeldingen voor zoekmachinester optimaliseren. Maak gebruik van de juiste bestandsformaten en de grootte. Hiermee verminder je de laadtijd. Voeg een alt-tekst aan de afbeelding toe. Zo maak je de afbeelding ook voor slechtzienden en blinden toegankelijk.

9. Een Sitemap

Zorg dat je website is voorzien van een Sitemap. Dit helpt zoekmachines om je website te vinden, te crawlen en indexeren. Werk de Sitemap regelmatig bij. Wanneer je ziet dat Google of Bing nog een oude versie van je Sitemap heeft, dan update je deze. Oftewel je geeft de nieuwste Sitemap door.

10. Lengte van de content

Eerder heb je kunnen lezen dat content creatie ontzettend belangrijk is. Het helpt je om SEO op een juiste manier uit te voeren. Wist je dat de lengte van de content ook een bepaalde rol speelt? Wanneer je bijvoorbeeld teksten van 100 woorden publiceert, dan zijn deze te kort om goed in Google te scoren.

Aan de andere kant is het ook niet zo dat teksten van 2000 worden altijd beter scoren. Het gaat voornamelijk om de kwaliteit van de inhoud. Hierbij is een feit dat je in 100 woorden niet alles kunt melden wat belangrijk is. Vaak heb je hier toch veel meer tekst voor nodig, zeker tussen de 600 en 1000 woorden.

Schrijf gedetailleerd en zorgt dat de content relevant is. Hiermee bouw je autoriteit op. Het is ook een goede manier om de betrouwbaarheid van je website te verhogen.

11. Trefwoorddichtheid

Vroeger was het gebruikelijk om zoveel mogelijk trefwoorden (zoektermen) in een tekst op te nemen. Dat moet je nu niet meer doen. Zorg voor een natuurlijke trefwoorddichtheid. Voor de ene website ligt dit op 1%, voor de andere website op 2%. Maar een trefwoorddichtheid van 0,5% komt ook veel voor.

Zorg in ieder geval dat de dichtheid niet boven de 3% uitkomt. Dan gaat Google denken dat je de zoekmachine wil manipuleren.

12. Canonical tags

Soms schrijf je artikelen die erg veel op elkaar lijken. Helpt zoekmachines bij het identificeren van de hoofdversie van een website. Dit doe je middels canonical tags. Niet vergeten om toe te passen!

13. Https (beveiligde verbinding)

Websites met een https-versie scoren automatisch hoger in de organische zoekresultaten. Dit komt omdat zoekmachines het belangrijk vinden dat de veiligheid van gebruikers gewaarborgd is. Wanneer je een nieuwe domeinnaam registreert krijg je er vaak automatisch en gratis een beveiligingscertificaat bij. Zo niet dan moet je dit apart regelen.

14. Schema markup

Zorg dat zoekmachines de inhoud van je website beter begrijpen. Voeg daarom schema mark-up aan je website toe. Zo kan de inhoud beter in de zoekresultaten worden weergegeven.

15. Header tags

Ook header tags (H1, H2, H3, enzovoort) zijn belangrijk voor SEO. Hiermee breng je structuur en hiërarchie op je inhoud aan. Het helpt om de inhoud van je pagina’s te verbeteren. Bedenk dat elke pagina slechts één H1-tag kan bevatten. Maar wel meerdere H2- en H3 tags (en zo veel aandacht).

Wil je weten wat je nog meer nodig hebt voor SEO? Tijdens het volgen van de individuele training wordt alles duidelijk.

Geef je website een boost en vlieg naar topposities in Google en Bing.

Schuiven naar boven