Verschil tussen een copywriter en een tekstschrijver

Vertaal copywriter naar het Nederlands en er staat tekstschrijver. Andersom is ook zo: een copywriter vertaalt zich naar tekstschrijver. Dan moeten deze twee toch wel hetzelfde zijn? In Nederland wel, maar in landen zoals Amerika zit dit iets anders in elkaar. Daar kennen ze twee termen: de copywriter en de writer.

De soort teksten die ze schrijven

Uiterlijk zie je niks aan het verschil tussen een copywriter en een tekstschrijver. Het zijn doodnormale mensen. Oké, de een is misschien een legoliefhebber en de ander een grote dierenvriend. Maar jij ziet niet welk beroep de dierenvriend heeft.

Je komt er alleen achter wat iemand doet, wanneer je ernaar vraagt. Dan krijg je verrassend genoeg hele verschillende antwoorden. Kijken of jij het weet.

“Ik schrijf advertentieteksten, bijvoorbeeld voor advertenties op social media en soms voor in een tijdschrift”.

Weet jij of dit een copywriter of een tekstschrijver is? Of misschien wel een SEO tekstschrijver, een boekschrijver (auteur) of een liedjesschrijver (songwriter)? Want er zijn ontzettend veel verschillende schrijvers. In dit geval gaat het om een copywriter. Zo iemand is gespecialiseerd in converterende, pakkende en vaak korte teksten.

Oké, we gaan er nog een doen, kijken of jij weet of het om een copywriter of een tekstschrijver gaat.

“Mijn teksten scoren altijd hoger in zoekmachines. Daar leg ik de focus op”.

Misschien begin je nu te twijfelen. Is het een copywriter die converterende teksten schrijft waardoor ze hoog in zoekmachines verschijnen? Of een normale tekstschrijver? Allebei is fout. Het gaat hier om een SEO tekstschrijver. Dit is iemand die gespecialiseerd is in zoekmachine optimalisatie. We gaan er nog ééntje doen.

“Ik schrijf blogs of over-ons pagina’s voor verschillende bedrijven. Bijvoorbeeld voor een bouwbedrijf”.

Ik zal je niet langer in spanning laten zitten. Het gaat hier om een normale tekstschrijver. Zo iemand schrijft langere teksten, zonder gespecialiseerd te zijn in SEO.

Branding, marketing en reclame

Vaak wordt gezegd dat copywriters veel doen met branding, marketing en reclame. Dit klopt niet helemaal. Marketing is namelijk een breed begrip, SEO valt hier ook onder. En laten de meeste copywriters weinig kennis van SEO hebben.

Dan heb je branding, ook dit valt onder marketing. Zowel een SEO-tekstschrijver, een normale tekstschrijver als een copywriter helpen bedrijven met hun branding. Het is dus niet zo dat alleen copywriters dit doen.

Een copywriter probeert iets te verkopen

De teksten van een copywriter moeten converteren. Oftewel ze moeten geld opleveren. Daarom zijn veel copywriters binnen de reclamewereld actief. Ze schrijven de beste advertentieteksten.

Er zijn ook copywriters die wat langere teksten voor opdrachtgevers of werkgevers schrijven. In dit geval moet de tekst iets opleveren, namelijk meer klanten op een hogere omzet. Feitelijk zou je kunnen zeggen dat een copywriter altijd probeert om een product of dienst te verkopen. Of om een boodschap naar buiten te brengen, waardoor de mening van het publiek beïnvloed wordt.

De SEO tekstschrijver gaat voor hoge posities in zoekmachines

Een SEO tekstschrijver doet weer heel ander werk. Zo iemand houdt zich bezig met langere teksten voor het internet. Je kunt dan denken aan blogs, artikelen maar ook een homepage of een dienstenpagina.

Het doel van een SEO-tekstschrijver is om hoog in zoekmachines te scoren. En dan gaat het om de organische zoekresultaten. Een goede SEO tekstschrijver weet dit te realiseren. Daarnaast kan een goede SEO tekstschrijver ook nog eens converteren. Het is eigenlijk een manusje-van-alles, het beste van twee werelden. Alsof je van twee walletjes eet, maar slechts één prijs betaalt.

De normale tekstschrijver is een beetje zo-zo

De normale tekstschrijver scoort niet hoog in de organische zoekresultaten. En zijn of haar teksten converteren niet zo goed. Soms zijn normale tekstschrijvers ook nog eens hartstikke duur. Ze durven € 150 of meer voor een teksten vragen. Opdrachtgevers kopen hiermee een kat in de zak: de tekst valt niet in Google op en er komen geen leads uit.

Toch worden normale tekstschrijvers veel ingezet voor het vullen van websites. Ze schrijven blogs, nieuwsberichten en soms een jaarverslag of een brochure. Meestal wordt uit onwetendheid voor een normale tekstschrijver gekozen. Of vanwege de prijs, want sommigen zijn juist hartstikke goedkoop.

Hoe noemt zo iemand zich?

Je kent nu het verschil tussen een copywriter en een tekstschrijver. Het probleem is dat iedereen zich mag noemen zoals hij wil. Wanneer een normale tekstschrijver zich copywriter wil noemen, want dat ziet indrukwekkend uit, dan mag dat. En wanneer een normale tekstschrijver zich de titel SEO tekstschrijver wil aanmeten dan is dit niet verboden.

Het is zelfs zo dat een webdesigner zonder schrijfervaring zich tekstschrijver of copywriter mag noemen. Het zijn geen beschermde beroepen. Dus mag iedereen er met deze titel vandoor gaan.

Wat is een goede copywriter of tekstschrijver?

Het kan lastig zijn om een goede copywriter of tekstschrijver voor je bedrijf te vinden. Hieronder twee dingen die je absoluut moet weten, en van doorslag kunnen zijn op het maken van een keuze.

Copywriter: zet je in voor korte advertentieteksten. Maar niet voor het schrijven van een blog, een artikel, interview of over-ons pagina. Ook niet voor een productomschrijving, brochuretekst of wat dan ook. Tenzij het om een advertentietekst in een tijdschrift of in een brochure gaat, dan mag het weer wel.

SEO tekstschrijver: zo iemand helpt om de website in de organische zoekresultaten te krijgen. Content is de belangrijkste rankingfactor. Een professionele SEO tekstschrijver weet hoge posities middels content te realiseren. Je schakelt deze tekstschrijver niet in wanneer je een advertentietekst nodig hebt.

Normale tekstschrijver: eigenlijk het meest geschikt voor het schrijven van blogs, productomschrijvingen, redactionele artikelen en ander materiaal waarbij dit niet hoeft te converteren of hoog in zoekmachines moet verschijnen. Wanneer je het zo bekijkt kan een normale tekstschrijver soms nutteloos lijken. Maar het hoeft niet zo te zijn, want normale tekstschrijvers zijn vaak studentenschrijvers en hierdoor goedkoper. Soms specialiseren ze zich in de loop der jaren tot copywriter of SEO tekstschrijver.

Zo controleer je dat

Bij een SEO tekstschrijver is het niet zo moeilijk om op kwaliteiten te controleren. De website van deze tekstschrijver zal hoger in zoekmachines staan. Hierdoor kom je zo iemand automatisch in Google of een andere zoekmachine kregen.

Een normale tekstschrijver kom je voornamelijk op social media tegen, of via-via. Misschien ook wel vanuit een advertentie. Zo iemand scoort niet hoog in de zoekresultaten, dus het is even zoeken naar een normale tekstschrijver.

De copywriter heeft vaak moeite om hoog in Google te scoren. Hij of zij kan wel op bepaalde zoektermen hoog in Google staan, maar dan is dit eerder aan toeval dan aan kwaliteit te wijten. Een goede copywriter is bekend van eerdere campagnes of advertentieteksten die hij geschreven heeft. Daarom kom je met zo iemand voornamelijk via je netwerk, een advertentie of social media in contact.

Rekening houden met grammatica

Vaak wordt gezegd dat een copywriter niet zo met taal en spelling bezig is. Een copywriter mag best een zin met ‘en’, ‘maar’ of ‘want’ beginnen. Terwijl een tekstschrijver dit absoluut niet mag doen. De grammaticaregels zijn heilig.

Ik zal je één ding vertellen: er zijn copywriters die zich als ware taalnazi opstellen. Ze bekritiseren continu taalfouten van anderen. Vaak zijn dit ook nog eens hele nare mensen, zoals uit verschillende onderzoeken is gebleken.

Dan heb je nog copywriters die overal lak aan hebben. Bijvoorbeeld SEO-copywriters, die gaan voor hoge posities in zoekmachines. Een taalfoutje hier of daar is helemaal niet erg, want Google piekt hier doorheen. En laten we eerlijk zijn: bezoekers zijn ook redelijk mild. Zolang je als bedrijf goede producten of diensten biedt, dan zijn bezoekers vergevingsgezind. Maar… de tekst is bij voorkeur foutloos.

Hoe dit met zinnen zit die beginnen met ‘en’, ‘maar’ of ‘want’? Dat mag! Als jij van mening bent dat je zinnen niet met dit soort voegwoorden mag beginnen, dan leun je nog op de taalregeltjes van heel vroeger. Een zin met een voegwoord beginnen kan juist de vorige zin versterken.

U of jij

Er is nog meer dat het verschil tussen een copywriter en een tekstschrijver maakt. Dat is de titel die ze aan zichzelf geven. Iemand die een normale tekstschrijver is en zichzelf copywriter noemt, is soms een beetje ouderwets. Zo iemand herken je aan veelvuldig u-gebruik, zowel voor klanten, zijn eigen website als op social media. Een beleefdheidsvorm creëert afstand, en dat is nu net wat we met online communicatie NIET willen.

Verder gebruikt zo iemand vaak hele moeilijke bewoordingen. Ach het ziet allemaal zo deftig uit. En er zullen zeker deftige klanten op afkomen. Dit soort klanten is bereid om € 150 of meer voor een nietszeggende tekst te betalen, alleen maar omdat er net zoveel nietszeggende woorden in staan.

Een moderne (SEO) tekstschrijver heeft vaak een veel vlottere pen. En een pittig voorkomen, en dan bedoel ik qua schrijfstijl en karakter. De bezoeker wordt aangesproken zoals deze dit wenst. Een moderne schrijver is in staat om naar de doelgroep te schrijven.

Training tekstschrijver of copywriter

Wil je zelf teksten voor je website schrijven? Of misschien wel omschreven opdrachtgevers? Tegenwoordig wordt heel veel naar de SEO tekstschrijver gevraagd. Hierbij is het belangrijk dat je verstand hebt van zoekmachine optimalisatie.

De training SEO Content Schrijven leert jou hoe je geoptimaliseerde teksten maakt. Geschikt voor toekomstige SEO-tekstschrijvers en SEO copywriters. Ontdek meer over de training en schrijf je in zonder inschrijfgeld te betalen.

Geef je website een boost en vlieg naar topposities in Google en Bing.

Schuiven naar boven