Lettergeluk, of zoals het in het Engels noemen, letterluck, gaat over de kansen die je maakt bij een woordspel. Bijvoorbeeld Scrabble of WordFeud. Oftewel: de kans om willekeurige letters te trekken die de meeste punten opleveren. Kijk je naar schrijven (voor het internet) dan spelen kansen ook een grote rol.
Inhoud
Kansen in de taal
Taal is niet makkelijk. Dat is te zien aan de vele fouten die hiermee gemaakt worden. Niet alleen door consumenten maar ook door bedrijven. Wie dacht dat copywriters en tekstschrijvers foutloos zijn, heeft het goed mis. Ook hier worden vaak fouten gemaakt. Soms door een gebrek aan taalkennis, maar het kan ook om een tikfout gaan.
De meest voorkomende taalfouten in het Nederlands zijn het verkeerd toepassen van d’s en t’s, maar ook verkeerd gebruik van homoniemen. Denk maar aan jou en jouw en hen en hun. Verder komt onjuist gebruik van lidwoorden relatief vaak voor. Net als moeite hebben met verbuigingen van zelfstandige naamwoorden.
Lettergeluk op het internet
Heb je het over woordspellen dan spreek je van lettergeluk of letterluck(y). Maar gaat het over de kansen op het internet, dan zou je beter over letter happines kunnen spreken. Want hoe groot is de kans dat iemand je afrekent op een taalfout?
Er wordt regelmatig onderzoek gedaan naar het taalgebruik van Nederlanders. En in hoeverre een taalfout van invloed is op de resultaten van een bedrijf. Voor ondernemers is het belangrijk om dit te weten. Is het echt zo dat klanten weglopen wanneer je een taalfout op je website of op social media hebt staan?
“Embrace the dance of letterluck, where words twirl and stories unfold.”
Miscommunicatie
Een van de grootste gevaren bij taal- of spelfouten is miscommunicatie. Door taalfouten kan het publiek de boodschap verkeerd interpreteren.
‘Rode wijnglazen’
Je zou denken dat het om wijnglazen in een mooie rode kleur gaat. Maar de adverteerder bedoelde eigenlijk rodewijnglazen. Dan gaat het om wijnglazen die bedoeld zijn voor rode wijn. Ah zo!
‘Let op! Op rukkende boomwortels’
Dit stond op een bordje langs een fietspad. De gemeente had het hier geplaatst. Je kunt je voorstellen dat ook deze zin voor miscommunicatie zorgt, hoe grappig het ook is.
“In the realm of letterluck, possibilities bloom with every chosen vowel and consonant.”
Minder vertrouwen in een product, dienst of merk
Wanneer een bedrijf veel taalfouten maakt dan wekt dit de indruk dat er weinig aandacht aan communicatie wordt besteed. Dit kan het vertrouwen in een product, dienst of merk laten afnemen. Minder vertrouwen betekent dat consumenten liever bij een ander bedrijf of merk hun aankoop doen.
Daarom is goed geschreven communicatie zo belangrijk. In sommige sectoren speelt het een grotere rol dan in andere gevallen. Denk maar aan het onderwijs of de overheid, hier worden taalfouten minder snel geaccepteerd. Maar dit geldt ook voor grote merken. Die ontvangen altijd meer kritiek dan kleine of opkomende merken.
Invloed op SEO (rankings in organische zoekresultaten)
Vaak wordt gedacht dat taalfouten van invloed zijn op de positie en de organische zoekresultaten. Maar uit verschillende onderzoeken is gebleken dat dit nauwelijks van invloed is. Vroeger misschien wel, toen Google letterlijk naar woorden en zinnen keek.
Google maakt gebruik van verschillende methoden en algoritmen om taalfouten te herkennen. Het reageert hier in verschillende contexten op. Enerzijds vanuit de kant van de gebruiker, anderzijds vanuit websites of webshops.
Als een gebruiker een verkeerd gespeld woord intypt, dan kan Google begrijpen waar de gebruiker eigenlijk naar op zoek is. Vaak zal Google een suggestie met de juiste spelling doen. Of laat alternatieve zoektermen zien.
Maar hoe zit het wanneer je een website hebt, en hier staan taalfouten op? Je wordt hier niet op afgerekend. Foutloos schrijven is geen rankingfactor. Google gaat heel slim met de aanwezigheid van taalfouten om. Het begrijpt de boodschap achter de tekst, ondanks de aanwezige taalfouten.
“Unlock the hidden power of letterluck and let your words dance upon the page.”
Indirecte invloed op SEO
Ondanks dit feit kunnen taalfouten wel een indirecte invloed op SEO hebben. Veel taalfouten of spelfouten zorgt namelijk voor een slechte gebruikerservaring. Hierdoor vertrouwen bezoekers de website minder. Dit leidt tot een hoger bouncepercentage, en dit heeft weer een negatieve invloed op de rangschikking in de zoekresultaten.
Minder kans op delen
Voor websites is het belangrijk dat we artikelen gedeeld worden. Dit leidt tot meer naamsbekendheid, maar kan bijdragen aan een positieve SEO score. Een webpagina met veel taalfouten zal minder snel op social media gedeeld worden. Ook zullen andere websites hier minder graag naar willen verwijzen.
Met de aanwezigheid van veel taalfouten of spelfouten verklein je de kans op sociaal delen. Dit betekent dat je ook de kans op het opbouwen van naamsbekendheid verkleint.
Cursus spelling en grammatica
Is het echt nodig om foutloos voor het internet te schrijven? Nee, iedereen maakt wel eens een foutje en mensen hebben hier begrip voor. Maar gaat het een advertentietekst, dan is het zeker belangrijk dat deze foutloos is. Terwijl een foutje op een webpagina als minder ernstig wordt beschouwd.
Het wordt pas een probleem wanneer een webpagina vol met fouten/spelfouten zit. In dit soort situaties is het nuttig om een cursus spelling en grammatica te volgen. Je leert foutloos Nederlands schrijven, hoewel je 100% foutloos nooit kunt garanderen.
Zie je een opleiding of cursus niet zitten? Er worden ook workshops gegeven, waarbij je in een uurtje wat handige ezelsbruggetjes krijgt aangeleerd.
Cursus Online Zichtbaarheid
Weet je niet hoe je met je website hoger in Google komt? Heb je moeite om het juiste sociale media kanaal te kiezen of weet je niet hoe je via social media moet communiceren? De Cursus Online Zichtbaarheid richt zich op (startende) ondernemers die meer over SEO en social media willen weten. Laat deze twee ten gunste van je bedrijf werken.
De cursus behandelt niet alleen de onderwerpen SEO en social media maar ook concurrenten, doelgroepen en de opkomst van AI-taalmodellen. Het logische vervolg op de cursus is een van de korte trainingen, die specifiek over een onderwerp gaan. De trainingen zijn tevens los van de cursus te volgen. Wel is het goed om te weten dat de trainingen meer technisch zijn, terwijl de cursus Online Zichtbaarheid voor beginners is.
Geef je website een boost en vlieg naar topposities in Google en Bing.
