Waar kunnen startende ondernemers terecht met vragen?

Je wil een bedrijf starten of bent hier al mee begonnen. Als startende ondernemers loop je met verschillende vragen rond. Bijvoorbeeld of je je bedrijf moet aanmelden bij de belastingdienst, of je een ondernemingsplan nodig hebt en hoe je aan klanten of opdrachtgevers komt. Online Marketing Pro (OMP) helpt startende ondernemers doorgroeien.

Meest gestelde vragen van startende ondernemers

Bij OMP kun je terecht met vragen die je als startende ondernemer hebt. Vind je het spannend om een online business op te starten en weet je niet hoe je dit aan moet pakken? Met OMP Business+ ontvang je gedurende 6 maanden de juiste begeleiding. Zodat je succesvol een online business opzet en door laat groeien.

Wil je begeleiding bij het opzetten van een online bedrijf? Of aan je online marketing werken, zonder dat je gelijk duizenden euro’s aan een marketingbureau kwijt ben is? Dan is OMP jouw partner. Je kunt al je vragen stellen waarbij je direct persoonlijk antwoord krijgt. Het is zelfs mogelijk om een videocall in te plannen of deel te nemen aan een van de lessen.

Laten we kijken waar je als startende ondernemer terecht kunt met je vragen. Ik verzamelde de 10 meest gestelde vragen door startende ondernemers.

1. Hoe schrijf ik een businessplan?

Een businessplan maken is belangrijk voor het succesvol starten van een bedrijf. Eerst maak je een samenvatting van het hele plan. Je licht de belangrijkste punten uit. Beschrijf wat voor een soort bedrijf je wil starten, waarom en wat de doelstellingen zijn.

Analyseer de markt en identificeer je concurrenten. Beschrijf in het businessplan wat jouw bedrijf van concurrenten onderscheidt. Beschrijf ook hoe je je product of dienst gaat verkopen (marketing). Verder staat in het businessplan hoe je bedrijf wordt georganiseerd en maak je een overzicht van de verwachte inkomsten en uitgaven. Als laatste maak je een risicoanalyse.

2. Welke rechtsvorm past het beste bij mijn onderneming?

Bij het starten van een bedrijf heb je keuze uit verschillende rechtsvormen. Waar je voor kiest is weer van invloed op je aansprakelijkheid, administratie en belastingen. Je hebt keuze uit een eenmanszaak, BeslotenVennootschap (BV), Vennootschap onder Firma (vof), een maatschap en een Commanditaire Vennootschap (CV).

Kijk goed naar de omvang van je onderneming, de aard van de werkzaamheden en in hoeverre je persoonlijk aansprakelijk wil worden gesteld.

3. Hoeveel startkapitaal heb ik nodig?

Bij het opzetten van een online bedrijf heb je niet zoveel startkapitaal nodig als het starten van een fysiek bedrijf. Kijk wat je aan materiaal, apparatuur, marketing, personeel en eventueel de huur van een ruimte nodig hebt. Zorg voor een financiële reserve, handig voor onverwachte kosten.

Als startende ondernemer moet je het met een beperkt inkomen doen. Soms verdien je helemaal niks. Breng daarom ook je persoonlijke financiële situatie goed in kaart.

4. Hoe bepaal ik mijn prijzen?

Het kan lastig zijn om de prijzen van je producten of diensten te bepalen. Bereken vooraf de kosten voor productie, inkoop, marketing, administratie of personeel. Bepaal dan wat de minimale prijs zou moeten zijn.

Onderzoek de prijzen van je concurrenten. Vergelijk hun prijzen met die van jou. Bepaal ook de waarde van je producten of diensten voor de klant. Wanneer je producten of diensten veel voordelen biedt dan zijn klanten vaak bereid om hier meer voor te betalen.

5. Hoe kan ik mijn onderneming het beste promoten?

Er zijn verschillende manieren om je onderneming te promoten. Bijvoorbeeld sociale media zoals Facebook, Instagram, Twitter en LinkedIn. Daarnaast is het handig om een eigen website te hebben die hoog in zoekmachines scoort.

Andere vormen van promotie zijn adverteren op sociale media en een zoekmachines, adverteren in printmedia of op televisie. Maar ook evenementen of workshops organiseren, positieve klantbeoordelingen verzamelen en samenwerken met andere bedrijven.

6. Hoe vind ik de juiste leveranciers?

Bepaal welke producten of diensten je nodig hebt om van je bedrijf een succes te maken. Kijk hierbij goed naar kwaliteit, prijs en levertijd. Onderzoek welke leveranciers actief zijn en wat hun interpretatie is. Maak vervolgens een lijst van potentiële leveranciers. Vergelijk hierbij hun producten, diensten en prijzen. Kijk ook naar de leveringsvoorwaarden.

Neem contact op met de leveranciers op je shortlist. Vraag om een offerte en stel vooral veel vragen over hun producten en services.

Maak vervolgens een keuze. Kijk niet alleen naar prijs maar ook naar de kwaliteit en betrouwbaarheid van de leverancier.

7. Hoe vind ik mijn eerste klanten?

Je vindt alleen klanten wanneer je de doelgroep kent. Je moet namelijk weten op wie jij je richt. Gebruik je bestaande netwerk om te laten weten dat je een bedrijf bent gestart. Maak gebruik van sociale media, zoek naar samenwerkingen en bied korting of promoties aan. Allemaal goede methoden om je eerste klanten binnen te halen.

Je kunt direct beginnen met adverteren maar vaak is het beter om eerst een beetje aan naamsbekendheid te werken. Er zijn maar weinig mensen die bij een gloednieuw bedrijf iets willen kopen. Mensen hebben meerdere contactmomenten nodig voordat ze je vertrouwen. Zorg dus dat je naam in zoekmachines, op sociale media en in fora verschijnt.

8. Hoe maak ik een goede website?

Het maken van een goede website bestaat uit verschillende stappen. Voordat je begint moet je weten wat je doelstellingen zijn en wie je doelgroep is. Vervolgens maak je een schets van je website, zodat je een idee  krijgt hoe hij eruit komt te zien.

Kies een CMS zoals WordPress, Joomla of Drupal. Kies vervolgens een thema dat bij de stijl van je website past. Houd rekening met het ontwerp van je website, bezoekers moeten makkelijk hun weg kunnen vinden. Vervolgens creëer je nuttige en interessante inhoud.

Richt je op SEO om je website hoger in de zoekresultaten te laten verschijnen. Test je website regelmatig zodat je zeker weet dat alles naar behoren werkt.

9. Hoe kan ik mijn concurrenten in de gaten houden?

Wanneer je weet wat je concurrenten doet kun je jouw bedrijf hierop afstemmen. Dit helpt om je bedrijf te verbeteren en van de rest te onderscheiden. Volg daarom je concurrenten op social media. Dan zie je wat voor soort inhoud ze publiceren en hoe vaak ze dit doen. Maar ook welke betrokkenheid ze krijgen.

Analyseer de websites van je concurrenten. Kijk welke producten of diensten ze aanbieden. Maar ook hoe ze hun aanbod promoten.

Analyseer vervolgens recensies van je concurrenten. Hierdoor krijg je inzicht in de sterke en zwakke punten van hun bedrijf. Analyseer ook hun advertenties, nieuwsbrieven en promoties. Het helpt om je voor de nieuwsbrieven van je concurrenten in te schrijven.

10. Hoeveel tijd moet ik besteden aan mijn onderneming?

Wanneer je gebruik wil maken van de zelfstandige aftrek van de belastingdienst, moet je minimaal 1255 uur per jaar aan je onderneming besteden.

Over het algemeen is het zo dat je in de beginfase meer tijd aan je bedrijf besteedt dan later. Dit komt omdat je in een latere fase personeel hebt of omdat de taken je makkelijker afgaan.

Er is dus geen duidelijk antwoord op de vraag hoeveel tijd je aan je onderneming moet besteden. In de beginfase is de richtlijn tussen de 40 en 60 uur per week.

Startende ondernemer? Stel je vraag aan Online Marketing Pro!

Startende ondernemers kunnen met hun vragen terecht bij Online Marketing Pro, de KvK, de belastingdienst, een ondernemersplatform of een starterscentrum. Waar je heengaat hangt een beetje van de vraag af. Heb je hulp nodig bij het opzetten van een online bedrijf en zoek je antwoord op je vragen, werk dan zeker met mij samen.

Op mijn website vind je veel informatie voor startende ondernemers, het opzetten van een bedrijf en online marketing.  Het doel is om jou als ondernemer veel geld te besparen en een hogere omzet te realiseren.

Geef je website een boost en vlieg naar topposities in Google en Bing.

Schuiven naar boven