Een social media content plan gebruiken

Stel je voor dat het plaatsen van sociale media content vanzelf gaat. Je hoeft nergens meer naar om te kijken. Een droom die werkelijkheid wordt? Tenzij je een duur bureau inhuurt, moet je nog steeds zelf werk verrichten. Maar met een social media content plan maak je het jezelf heel erg makkelijk. Je bespaart je ontzettend veel tijd en hoofdpijn mee.

Gewoon iets doen is niet aan te raden

Veel ondernemers doen maar wat op social media. Ze maken content die ze zelf leuk vinden en plaatsen dit op willekeurige tijdstippen en kanalen. Gewoon maar iets doen is sterk af te raden. Alleen met een duidelijk plan komt alle content goed tot zijn recht.

Wat jij nodig hebt is een social media content plan. Hiermee zet je een strategie op die jou begeleidt in je weg naar online succes. Bovendien wordt alles makkelijk uitvoerbaar, zonder dat je er stress van krijgt.

Social media plan of social mediastrategie

Heb je het over social media strategie dan is dit de koers die je op social media wil varen. Je wilt bijvoorbeeld in een jaar tijd de mijlpaal van 5000 volgers bereiken. Of via social media meer omzet voor je bedrijf realiseren.

Een strategie is dus hoe je jouw doelstellingen aan gaat pakken. Een social media plan is een concrete uitwerking van je strategie. Gaat het om een social media content plan dan werk je het publiceren van content helemaal uit.

Een social media content plan maken

Alle begin is moeilijk. Wanneer je nog nooit met een social media contentplan hebt gewerkt, weet je niet zo goed hoe je dit moet maken. Dit artikel begeleidt je stap voor stap door het maken van een content plan.

Stap 1: De doelstelling

Wanneer je nog geen content plan hebt, dan is de kans groot dat je ook nog geen doelstelling hebt vastgelegd. De meeste ondernemers willen naamsbekendheid via social media opbouwen. Maar het kan ook dat je meer bezoekers naar je website wil, of dat je leads of verkopen genereert.

Bedenk eerst wat je met je posts wil bereiken. Ja je hoort het goed, je kunt verschillende doelen op social media hebben. Zo kun je via LinkedIn het doel hebben om meer samenwerkingspartners te vinden. Terwijl je op Instagram of TikTok misschien meer omzet wil realiseren. En je zet Facebook of Twitter in om meer bezoekers op je website te krijgen.

Je kunt dus verschillende doelstellingen hebben. Breng dit voor elk social mediakanaal goed in kaart.

Stap 2: Het analyseren van je huidige posts en concurrenten

Je moet weten wat wel en niet werkt. Analyseer daarom je huidige posts en kijk welke goed presteerden. Kijk ook naar je concurrenten: waar bevinden ze zich op social media, hoe hoog is hun betrokkenheid, hoe zit het met hun groei en welke content delen ze?

Door dit alles te analyseren ontdek je vanzelf welke content viraal zou kunnen gaan. Maar let op, de content moet wel bij je doelgroep en de doelstelling passen.

Stap 3: De verschillende kanalen

Nederlanders gebruiken in 2023 gemiddeld iets meer dan vier verschillende platforms per persoon. Als ondernemer moet je er dus voor zorgen dat je ook op verschillende kanalen actief bent. Bedenk welke kanalen voor jouw bedrijf relevant zijn. Zorg dat je hier een zakelijk account aanmaakt en je bio een professionele uitstraling geeft.

Stap 4: De verschillende soorten content

Op veel platforms worden korte video’s beter door consumenten gewaardeerd, dan alle andere vormen van content. Op de tweede plek staan afbeeldingen. Hierna volgen de gifjes en jawel, pas op plek vier zie je tekst staan.

Op Instagram, TikTok, Pinterest en YouTube ben je sowieso verplicht om video’s of afbeeldingen te delen. Maar op Twitter, Facebook en LinkedIn kun je ook alleen voor tekst gaan. Bedenk dus dat tekst alleen en lagere betrokkenheid heeft.

Stap 5: het social media content plan maken

Als het goed is heb je de volgende vier zaken in kaart gebracht:

  • De doelstelling
  • Analyse van je post en concurrenten
  • Welke kanalen voor jou geschikt zijn
  • Welke content je wil delen

Nu ga je een social media content plan maken. Hier hoef je geen betaalde tool voor te gebruiken, je kunt het plan ook via Word, Excel of Google Spreadsheets maken. Net wat jij makkelijk vindt.

Bij voorkeur werk je met een weekplan, maar je kunt ook een maandelijks plan opstellen. Het is nu vooral aan te raden om een content plan per kwartaal te maken. Zo ben je niet elke maand bezig met het opstellen van weer een nieuw plan.

Per social mediakanaal maak je een aparte kalender. Dat kan allemaal in een document, je hoeft dus geen meerdere documenten aan te maken.

Stel dat je een contentplan voor Twitter wil maken. Dan zat je in je kalender neer op welke dagen van de week op Twitter gaat publiceren. En ook op welk tijdstip. In de kalender komt via de staan om welke content het gaat, welke afbeeldingen je gebruikt en een eventuele link naar je website of iets anders.

Misschien gaan anderen voor jou de social mediapost maken en publiceren. Zet in de kalender wie voor welke taak verantwoordelijk is. Denk hierbij aan het creëren van content, controleren, het budget bijhouden, de planning (publiceren) en eventueel het analyseren hiervan.

Het is belangrijk om in de kalender bij te houden hoe vaak je post wordt bekeken of erop wordt geklikt. Of hoeveel reacties/likes je krijgt.

Stap 6: meten, analyseren en aanpassen

Houd de voortgang van je social media-activiteiten bij. Wanneer je merkt dat bepaalde content niet werkt is het belangrijk om je strategie aan te passen. Misschien merk je ook dat een bepaald kanaal helemaal niks voor jouw bedrijf doet. Waarschijnlijk is je doelgroep hier niet actief.

Extra tip: een content kalender template

Niet iedereen is handig met de verschillende programma’s of beschikt over veel creativiteit. Lukt het niet om een social media contentplan te maken? Maak dan gebruik van een content kalender template. Zoek op Google naar ‘contentkalender template free’ en download een gratis templates.

Inspiratie voor content

Vind je het vaak lastig om content voor social media te bedenken? Meld je dan aan voor de groepstraining Social Media Content. Je doet veel inspiratie op voor het creëren van leuke, opvallende en commerciële content. Bovendien leer je hoe je met verschillende thema’s werkt, perfect afgestemd op de situatie die zich momenteel voordoet.

Wanneer jouw social media kennis nog in de kinderschoenen staat, denk dan eens naar de individuele training SEO & Social Media. Je leert alle basisprincipes die met zoekmachine optimalisatie, social media, concurrenten en doelgroepen te maken heeft. Daarnaast maak je (voor het eerst) kennis met AI-taalmodellen, en hoe ze je helpen bij het creëren van social media content.

Geef je website een boost en vlieg naar topposities in Google en Bing.

Schuiven naar boven