Een persuasieve tekst schrijven (met voorbeelden)

De ander overtuigen, dat is de betekenis achter persuasief. Met een persuasieve tekst overtuig je de lezer van jouw standpunt of laat je hem/haar actie ondernemen. Je zou dus ook van een overtuigende tekst kunnen spreken. Moeilijk om zoiets te schrijven? In sommige gevallen wel, maar met onderstaande tips kom je heel ver.

Het overtuigen van de lezer

Het enige doel van een persuasieve tekst is het overtuigen van de lezer. Soms wil je de lezer van mening laten veranderen. Maar het kan ook dat je de lezer actie wil laten ondernemen. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld een petitie ondertekenen, aan een goed doel schenken of misschien wel een product kopen.

Het is dus niet zo dat persuasieve teksten alleen door politici, stichtingen en verenigingen worden gepubliceerd. Ondernemers met een commercieel doel maken er net zo vaak gebruik van.

Kenmerken van persuasieve teksten

Wil je een tekst schrijven die de lezer overtuigt? Hieronder vind je de belangrijkste kenmerken van dit soort teksten.

Doelgericht: overtuigen

Het eerste kenmerk, en dat is eigenlijk wel logisch, is dat deze tekst overtuigt. Dat is tenminste het doel. Je hebt hierboven al kunnen lezen dat het overtuigen uit verschillende dingen kan bestaan. Voordat je deze tekst schrijft, moet je dus eerst weten waarvan je de lezer wil overtuigen.

Argumenten gebruiken

Een persuasieve tekst bevat altijd argumenten om een standpunt te ondersteunen. Argumenten bestaan vaak uit feiten. Met een feit laat je zien dat jouw standpunt de juiste is. Ook maak je gebruik van statistieken en voorbeelden.

Of je nu feiten, statistieken of voorbeelden gebruikt: presenteer ze op een overtuigende manier. Voorkom dus dat je het allemaal wat vaag houdt.

Emotionele reacties opwekken

Het beste is om een emotionele reactie bij de lezer op te wekken. Dit doe je bijvoorbeeld door een persoonlijk verhaal te vertellen. Of door in te spelen op de wensen en behoeften van de lezer.

Het is niet altijd makkelijk om emotionele reacties op te wekken. Iets wat goed werkt is levendige en beeldende taal gebruiken. Beschrijf een persoon, gebeurtenis of situatie zeer nauwkeurig. Voorkom teveel details, dit maakt het verhaal langdradig.

Verder maak je gebruik van krachtige woorden met een emotionele lading. Angst, verdriet, hoop of vreugde zijn een paar van die woorden. Wanneer je deze woorden ziet dan geeft het jou ook een bepaald gevoel. Al helemaal wanneer je het in combinatie met een persoonlijk verhaal leest.

Stel zeker een retorische vraag. Wat is dit precies? Dat zijn vragen waarop je geen antwoord verwacht, maar waarmee je wel de lezer aan het denken zet. Bijvoorbeeld ‘Wil je echt je kans op meer omzet missen?’ Hiervan verwacht je niet dat de lezer jou opbelt om het antwoord te bespreken, maar je zet hem wel aan het denken.

Meestal versterkt een retorische vraag de argumenten die je in de tekst gebruikt. Dat kan net dat beetje extra overtuiging zijn.

Afbeeldingen, video’s of illustraties

Een beeld zegt meer dan duizend woorden, die uitspraak heb je vast wel eens gehoord. Het klopt dat visuele elementen veel meer zeggen dan een hele lap tekst. Wil je jouw lezers emotioneel triggeren, gebruik dan afbeeldingen, video’s of illustraties.

Ik wil jou overtuigen van kinderen die zich door armoede buitengesloten voelen. Ze hebben hierdoor geen vriendjes. De afbeelding hieronder geeft dit heel duidelijk weer. Het wekt emoties op en zal jou sneller aanzetten tot actie.

Nee, je hoeft nu geen donatie aan de vereniging voor eenzame kinderen te doen (die bestaat niet). Maar die foto zet je wel aan het denken, toch?

Dat is dus wat je met een persuasieve tekst wil bereiken.

Een call to action

Bijna elk persuasief stuk tekst is voorzien van een call to action. Dit noem je ook wel een oproep tot actie. Je wil dat de lezer iets doet, en wel nu! Je zou kunnen denken aan inschrijven voor een nieuwsbrief, lid worden van een vereniging, een schenking doen of iets aankopen. Maar het kan ook om het aanvragen van een offerte gaan.

Soms zit er een commercieel doel achter de tekst. Het gaat dan niet alleen om overtuigen maar ook winst behalen. In andere gevallen draait het om het helpen van de medemens, het milieu of andere zaken die met de samenleving te maken hebben.

Niet altijd is deze tekst voorzien van een call to action. Want je kunt ook de lezer met een zogenaamd leeg gevoel achterlaten. Hierdoor blijft hij wat langer over jouw standpunt of argumenten nadenken. Dat kan helpen om de lezer op een later moment weer naar je website of bedrijf te lokken. Maar dat hoeft natuurlijk niet, sommigen willen met dit soort teksten gewoon overtuigen, zonder dat er om actie wordt gevraagd.

Leer de juiste teksten schrijven

Wil je leren hoe je overtuigende teksten schrijft? Je kunt dit jezelf aanleren. Maar het is ook mogelijk om ergens een schrijfcursus te volgen. Bijvoorbeeld een cursus copywriting, waarbij je voornamelijk bezig bent met het schrijven van overtuigende (advertentie)teksten. Want dat is waar copywriting voor staat.

Misschien wil je teksten voor je website of sociale media schrijven. Met als doel om meer naamsbekendheid op te bouwen. Of om meer bezoekers naar je website te trekken en hiermee je omzet te verhogen.

Bij Online Marketing Pro zijn er twee trainingen die jou hierbij helpen:

Individuele training SEO & Social Media: werk aan je online zichtbaarheid en vindbaarheid zonder dat het geld kost. Inclusief één op één coachingsessies.

Training SEO Content Schrijven: twee online groepslessen waarbij je leert om goede SEO-teksten te schrijven. Deze teksten overtuigen zoekmachines en bezoekers op je website. Inclusief twee weken lang extra begeleiding.

Mis deze kans niet, de trainingen helpen je bij het overtuigend schrijven waardoor je meer bezoekers en potentiële klanten aantrekt.

Geef je website een boost en vlieg naar topposities in Google en Bing.

Schuiven naar boven