Onzeker als ondernemer? Ontdek hoe je hiermee omgaat

Het ondernemerschap is geweldig maar gaat net zo vaak gepaard met onzekerheid. Ben ik wel goed genoeg, wat zullen anderen van me denken en kan ik het aan wanneer het mislukt? Enkele vragen waar veel ondernemers mee worstelen.

Daar komt nog bij dat andere ondernemers veel beter, knapper of succesvoller lijken te zijn. Continu aan jezelf twijfelen brengt je niet verder. Het houdt je tegen om als ondernemer én als bedrijf te groeien.

De oorzaak van onzekerheid

Je persoonlijkheid maar ook wat je in het verleden hebt meegemaakt heeft invloed op je zelfbeeld. Onzekerheid heeft meestal een sociale of emotionele oorzaak, maar kan ook door een lichamelijke of financiële factor komen.

Het probleem met een laag zelfbeeld is dat het voor faalangst, schaamte, eenzaamheid en problemen met je werk zorgt. Hierdoor kun je als ondernemer niet goed doorgroeien.

Verschillende zaken kunnen ervoor zorgen dat je twijfelt over je kunnen. Bijvoorbeeld dingen die anderen over je zeggen. Falen in je werk, twijfels over jezelf of negatieve gedachten.

Je bent niet onzeker, je voelt het alleen

Veel ondernemers denken dat ze onzeker zijn, maar zelden is dit echt waar. Wanneer je zegt dat je onzeker bent dan neem je een identiteit aan. Dat wil je niet, beter kun je zeggen dat je je onzekerheid voelt. Dit is de eerste stap in de bewustwording omtrent je gevoelens en denkwijze.

Ben je een onzekere ondernemer? Een aantal tips

Een eigen bedrijf, voor jezelf werken en veel vrijheid ervaren. Voor veel ondernemers is dat de keuze om een bedrijf te starten. Totdat je tegen een probleem aanloopt, bijvoorbeeld een boze klant die je de huid volscheldt. Of negatieve uitingen op social media. Misschien heb je zelfs met oplichting, afpersing of bedreiging te maken gehad.

Het ondernemerschap gaat niet over rozen, maar dat vertelt niemand je erbij. Je hoort alleen maar de succesverhalen.

Wil je vooruit gaan als ondernemer en die onzekerheid eindelijk aan de kant zetten? Ik heb drie waardevolle tips voor je.

Tip 1: anderen projecteren hun onzekerheid op jou, wees je daar bewust van

Vaak wordt onzekerheid je aangepraat. De mens is namelijk het meest complexe wezen dat we kennen. Het is in staat om zijn eigen onzekerheid op anderen te projecteren. Zonder dat je het zelf in de gaten hebt, maar ondertussen ga je steeds meer aan jezelf twijfelen.

Neen nou de klant die een product in een webshop bestelt. Het product voldoet niet aan zijn verwachting en hij klaagt bij de ondernemer. Hij beschuldigt de ondernemer van onduidelijkheid, een slechte service of te hoge prijzen. Wat de klant doet is zijn eigen onzekerheid op de ondernemer projecteren: hij wil niet toegeven dat hij het verkeerde product gekocht heeft.

Of de patiënt die merkt dat de medische behandeling niet aanslaat. Dit maakt hem onzeker, want zal hij nog wel genezen? De radeloze patiënt zegt tegen de arts dat hij een verkeerde diagnose heeft gesteld. Of verkeerde medicatie heeft voorgeschreven. In werkelijkheid is dit niet zo, maar de arts kan hierdoor wel aan zijn kennis gaan twijfelen.

Dan heb je nog die goede vriend met zijn goedbedoelde advies. Hij zegt dat hij nooit van zijn leven een bedrijf zou starten zoals jij dit hebt gedaan. Zie dit niet als advies maar als een onzekere gedachte van die goede vriend, want hij zou zelf geen bedrijf durven starten.

Laat je dus niet leiden door goedbedoelde adviezen, klachten of onredelijke uitingen. Probeer te achterhalen of het hier om zelfprojectie gaat.

Tip 2: het wegnemen van twijfel of je wel goed genoeg bent

Weet je nog waarom je een bedrijf bent begonnen? Waarschijnlijk vanuit passie, een goed idee of om anderen te willen helpen. Je bent dus niet zomaar een onderneming gestart, hier zat een duidelijk idee achter. Het komt zelden voor dat iemand denkt “laat ik maar eens een webshop in dierbenodigdheden beginnen omdat ik rijk wil worden”. Nee, dit was omdat diegene veel van dieren hield én/of zijn hart bij verkoop heeft liggen.

Twijfel nooit aan jezelf. Wanneer je dit wel doet kan dit voor verlamming zorgen, waardoor je als ondernemer niet verder komt. Gooi onzekerheid van je af en laat zien dat je de angst de baas kunt.

Wees niet bang voor concurrentie. Ja, er is heel veel concurrentie om je heen. En het lijkt wel alsof concurrenten het beter doen, geen onzekerheid kennen en veel sneller doorgroeien. Bedenk echter dat bijna iedere ondernemer zijn moment van zwakte en onzekerheid kent. Alleen weten sommigen dit heel goed te verbergen.

Bovendien is er voor iedereen een plekje in de zakelijke wereld. Het kan nooit zo zijn dat jij, de honderdste webshop in tablets of de duizendste virtuele assistent, ineens niet meer ertussen past.

In plaats van angstig naar concurrenten te kijken zou je je moeten omringen met dit soort ondernemers. Volg ze op social media en sta met ze in contact. Je kan heel veel van ze leren.

Tip 3: investeer je tijd in de juiste dingen

Als startende of doorgewinterde ondernemer zit je boordevol ideeën en plannen. Een bedrijfswebsite maken, zichtbaar zijn op social media, een klantenservice opzetten en onderhouden, samenwerkingspartners zoeken, de boekhouding doen en nog veel meer. Tussendoor volg je misschien een cursus of workshop, geef je geld uit aan marketing en overleg je veel met collega’s.

Laten we eerlijk zijn, hoeveel tijd ben je met dit soort zaken bezig en wat levert het daadwerkelijk op? Waarschijnlijk investeer je teveel tijd in verkeerde dingen. Hierdoor is je bedrijf niet effectief genoeg, en dit kan voor twijfel en onzekerheid zorgen.

Door met deadlines te werken ben je veel effectiever bezig. Bovendien ligt de focus bij presteren en heb je weinig tijd om bij je onzekerheden stil te staan.

Zet voor jezelf op een rij wat het belangrijkst is. Plaats altijd twee zaken tegenover elkaar, dit maakt de keuze er een stuk makkelijker op:

  • Werken aan je website of social media
  • E-mail marketing of telecommarketing
  • Een opleiding volgen of zelf informatie opzoeken
  • Sparren met collega’s of een businesscoach

Veel drukke ondernemers maken taken voor nog geen 80% af. Merk je dat dit bij jou ook het geval is waardoor je niet alleen tijd en geld kwijtbent, maar ook aan jezelf gaat twijfelen? Dan wordt het tijd om je focus op de meest belangrijke zaken te leggen.

Geef je website een boost en vlieg naar topposities in Google en Bing.

Schuiven naar boven