Online marketing voor startende ondernemers

Als startende ondernemer moet je verschillende zaken regelen. Bijvoorbeeld je boekhouding, verzekeringen afsluiten en misschien wel vergunningen aanvragen. Hoe kom je aan klanten of opdrachtgevers? Dit doe je door je bedrijf, producten of diensten te promoten. Online marketing voor startende ondernemers is hierbij zeer effectief.

Je naamsbekendheid vergroten

Marketing is het promoten van je bedrijf of merknaam. Maar natuurlijk ook het onder de aandacht te brengen van je producten of diensten. Middels online marketing vergroot je jouw naamsbekendheid.

Online betekent dat de marketingtechnieken alleen via het internet plaatsvinden. Hierbij heb je keuze uit verschillende technieken. Denk maar eens aan zoekmachine optimalisatie, online adverteren, social media of e-mail marketing.

Beginnen met marketing: zo start je online

Online marketing voor startende ondernemers kan in het begin lastig zijn. Bovendien kost het veel tijd. Daarom besteden de meeste bedrijven dit uit. Hiervoor moet je eerst het marketingbudget bepalen. Veel bedrijven geven 10% tot 20% van hun maandomzet aan marketing uit. Omdat je als startende ondernemer nog geen omzet hebt, moet je het budget uit een ander potje halen. Soms is dat je privégeld.

Lukt het niet om geld voor marketing te reserveren? Dan is het goed om online marketing zelf te doen. Dat doe je niet zomaar, online marketing vraagt om de nodige kennis en vaardigheden. Maar, hoe kom je aan dit soort skills?

Hieronder nog een belangrijke tip: het volgen van een cursus. Aan het einde van dit artikel vind je nog wat informatie om zelf te beginnen met marketing.

Een cursus over online zichtbaarheid

De cursus van Online Marketing Pro is gericht op startende ondernemers die zelf hun marketing willen doen. De inhoud van de cursus richt zich op twee hele belangrijke onderdelen van online marketing:

  • SEO oftewel zoekmachine optimalisatie (met je website hoger in Google en andere zoekmachines scoren)
  • Social media (meer klanten uit social media halen)

De cursus is ideaal voor startende ondernemers omdat je alles op een begrijpelijke manier krijgt uitgelegd. Voor elke cursist is er persoonlijke aandacht. Dit betekent dat de lesstof aan het einde op jouw situatie wordt afgestemd. Bovendien ontvang je na de cursus nog eens vier weken lang begeleiding. Het is dus niet zo dat je er plots helemaal alleen voor staat.

De cursus wordt het vaakst gevolgd door startende ondernemers, bedrijven met een beperkt marketingbudget, beginnende tekstschrijvers of schrijvers die zich willen verbeteren én (startende) marketeers.

Wat kost deze cursus?

Stel dat je drie blogs voor je website laat schrijven. Bij sommige aanbieders betaal je hier € 600 voor (€ 200 per stuk). Voor de prijs van minder dan drie van deze blogs leer je hoe je zelf de beste SEO blogs schrijft. Je hoeft geen dure tekstschrijver meer in te huren.

Beginnen met marketing: zo start je

Wil je het eerst nog even aankijken en de cursus op een later moment volgen? Misschien vind je het fijn om eerst zelf iets met online marketing uit te proberen. Daarom vind je hieronder enkele tips.

De doelgroep bepalen

Het begint allemaal met het bepalen van de doelgroep. Je moet weten wie je (potentiële) klanten zijn. Zijn dit mannen of vrouwen, jongeren of ouderen, hebben ze huisdieren of doen ze aan hardlopen. Je kunt de doelgroep ook op basis van locatie, opleiding of andere zaken bepalen.

De doelgroep bestaat uit potentiële klanten die een of meer gemeenschappelijke kenmerken hebben. Wanneer je de doelgroep kent weet je ook op wie je de online marketing moet gaan richten.

De doelstellingen van het bedrijf

Waar wil je over vijf jaar met je bedrijf staan? Het kan dat je ambitie hebt om een omzet van 100K per jaar te realiseren. Of dat je in het buitenland actief bent. Misschien wil je tegen die tijd personeel in dienst hebben, een bekend merk zijn of de markten binnen jouw branche domineren. Maar het kan ook dat je wat minder ambitieus bent. Bijvoorbeeld dat je tevreden bent met een fulltime inkomen of meer vrijheid.

Je moet eerst weten welke doelen je wil bereiken. En ook hoe je dit gaat realiseren. Met de verkoop van producten of diensten. En of je dit op een fysieke locatie of online doet.

Daarnaast moet je een inschatting maken van de verwachte omzet. Aan de hand hiervan kun je ook een marketingbudget opstellen.

Marketingstrategie en middelen

Dan komt de marketingstrategie. Dat is de manier waarop je je bedrijf of merk gaat promoten. Hierbij heb je keuze uit een breed scala aan kanalen zoals een website, advertenties of social media.

SEO is een goede manier om je website vindbaar te maken. Middels een aantal technieken zorg je ervoor dat je beter gevonden wordt in de organische zoekresultaten van Google en andere zoekmachines. Je zou bijvoorbeeld goede blogs kunnen schrijven, waardoor je meer verkeer aantrekt.

Een andere goede strategie is social media marketing. Vooral via LinkedIn, Facebook, Instagram en Pinterest kun je veel bereiken. Ook Twitter leent zich hier uitstekend voor. Kies altijd een platform dat het beste bij je bedrijf past, maar ook waar je doelgroep aanwezig is.

Dan heb je nog content marketing. Dit lijkt op SEO omdat je kwalitatieve omtrent maakt. Maar er zijn nog veel meer dingen die onder contentmarketing vallen. Bijvoorbeeld afbeeldingen, video’s of podcasts delen. Maar ook gastbloggen.

Je kunt ook gebruik maken van e-mail marketing. Denk maar eens aan het wekelijks versturen van een nieuwsbrief.

Als laatste heb je nog adverteren. Dit kan in zoekmachines, dan valt het onder SEA. Maar je kunt ook adverteren op social media. Daarnaast kun je gebruik maken van influencers of affiliates die jouw merk, product of dienst promoten.

Bespaar veel geld en doe het zelf

De concurrentie op het internet is erg groot, en blijft maar groeien. Aan de andere kant redt ruim 61% van de startende ondernemers het niet, en moet binnen drie jaar noodgedwongen stoppen. Dit betekent dat alleen de meest slimme ondernemers de moeilijke eerste drie jaar zullen overleven.

Daarom is het zo belangrijk om je als startende ondernemer direct op het internet zichtbaar te maken. Wacht hier niet te lang mee, want hierdoor loop je klanten mis. En dus ook omzet. Om jezelf niet in financiële problemen te brengen is het goed om online marketing zoveel mogelijk zelf toe te passen. Volg daarom de cursus Online Zichtbaarheid. Dit maakt online marketing voor startende ondernemers er een stuk makkelijker op.

Geef je website een boost en vlieg naar topposities in Google en Bing.

Schuiven naar boven