Hoe een online bedrijf starten in Nederland?

Of je nu binnen of buiten Nederland woont, het is nooit makkelijk om een eigen bedrijf te starten. Je moet je aan verschillende regels en voorschriften houden. Zo krijg je te maken met de regels omtrent online verkoop. Maar ook met het handelsregister en de belastingdienst. Weet je niet hoe je een online bedrijf start in Nederland? OMP helpt je op weg.

Persoonlijke begeleiding bij het opzetten van een online bedrijf

Wat doet OMP (Online Marketing Pro)? Als ervaringsdeskundige begeleid ik startende ondernemers. Met name mensen die een online bedrijf op willen zetten.

Hierbij heb je keuze uit een begeleidingstraject gedurende 6 maanden, of af en toe begeleiding. Maak je geen zorgen, het begeleidingstraject is voor startende ondernemers heel betaalbaar. Omdat je de kosten ook nog eens over een half jaar uitspreidt merk je nauwelijks iets van deze investering. Maar het is wel een investering waar jij als starter veel aan hebt.

Dit doet OMP voor jou

Je weet niet welk online bedrijf je moet beginnen. Dat is ook lastig want je hebt keuze uit de verkoop van honderden producten of diensten. En er komen steeds meer producten en diensten bij.

Allereerst kijken we naar je passies, interesses en vaardigheden. Misschien heb je al een idee, dan bespreken we of dit kans van slagen heeft.

Een online bedrijf starten betekent dat je rekening moet houden met verschillende zaken. Bijvoorbeeld de handelsnaam die je kiest, het registreren van een domeinnaam en je inschrijven bij het handelsregister. Maar ook administratie voeren, inkomstenbelasting en btw betalen.

Hoewel je geen persoonlijk advies krijgt, ontvang je wel veel tips. Bovendien is OMP een sparringpartner op het gebied van verdienmodel, strategieën, marketing en ondernemen.

Af en toe tips of advies

OMP Business+ is het begeleidingstraject van 6 maanden. Je krijgt altijd binnen 2 uur antwoord op je vraag. Handig wanneer je ergens tegenaan loopt en hierdoor niet verder kunt. Of wanneer je een dringende vraag hebt. Bovendien ontvang je wekelijks een motivatiecall en evalueren we maandelijks je vorderingen.

Vind je dit allemaal niet nodig maar wil je toch een online bedrijf starten? Kies dan voor OMP Small Business. Je ontvangt tips en adviezen op momenten dat jij daar behoefte aan hebt. Dat kan eens per maand zijn, of misschien een keer per jaar. Aan jou de keuze, je betaalt alleen op momenten dat je OMP inschakelt. Uiteraard ook weer tegen zeer voordelige tarieven.

Een online bedrijf starten in Nederland: korte handleiding

Wil je het helemaal zelf doen? OMP is een platform voor startende en ervaren ondernemers. Naast persoonlijke begeleiding en cursussen vind je hier ook heel veel informatie omtrent het starten van een online business. Hieronder vind je enkele tips.

Verblijf in Nederland

Misschien wil je vanuit het buitenland een online bedrijf starten in Nederland. Is dit op jou van toepassing? Kijk dan of je een verblijfsvergunning nodig hebt. Wanneer je een EU-burger bent dan mag je voor zakelijke doeleinden maximaal 180 dagen in Nederland verblijven.

Hobby of bedrijf

Bij een online bedrijf starten is het belangrijk om te kijken of je dit hobbymatig of bedrijfsmatig doet. Het is niet altijd duidelijk of je wel of geen bedrijf bent. De belastingdienst kijkt naar je onafhankelijkheid, hoeveel tijd en geld je investeert, het aantal klanten en de winstgevendheid. Maar ook of je ondernemersrisico loopt.

Het is belangrijk om te kijken of je online business ook echt een bedrijf is. Dit bepaalt namelijk of je btw af moet dragen en hoe het met de inkomstenbelasting zit.

Een handelsnaam bedenken

Voordat jouw online bedrijf officieel van start gaat moet je eerst een handelsnaam bedenken. Kijk op de website van de Kamer van Koophandel of jouw gekozen handelsnaam al bestaat. Is dit het geval dan mag er geen verwarring met het andere bedrijf ontstaan.

Stel dat je fietsen gaat verkopen onder de naam PSV. Je weet dat dit ook de naam van een voetbalclub is. Omdat zowel jij als die voetbalclub andere activiteiten hebben, mag je in principe de handelsnaam PSV gebruiken. Ga je onder de naam PSV voetbalspullen verkopen? Dan kan er bij het publiek verwarring ontstaan. Daarom mag je deze handelsnaam niet zomaar in gebruik nemen. Doe je dit toch dan kan PSV hier bezwaar tegen maken.

Sommige handelsnamen of merknamen zijn gedeponeerd in het merkenregister. In dit geval mag je de handelsnaam helemaal niet gebruiken. Bijvoorbeeld Nike, Adidas of Coca-Cola. Deze handelsnamen zijn als merknaam geregistreerd.

Een domeinnaam registreren

Weet je al wat de handelsnaam van je online bedrijf wordt? Dan moet je nog een domeinnaam registreren. Dit is de URL waarop je website straks bereikbaar is. Registreer alleen een domeinnaam die niet in strijd is met het merkenrecht. En eentje die overeenkomt met je handelsnaam.

“Een online bedrijf starten is als het bouwen van een digitale brug tussen jou en je klanten. Als het eenmaal staat, opent het een wereld van mogelijkheden.”

Inschrijven bij het handelsregister

Iedereen mag een online bedrijf starten. Wel is het belangrijk dat jij je bedrijf inschrijft bij het handelsregister. Dat doe je bij de Kamer van Koophandel. De KvK geeft jouw gegevens automatisch door aan de belastingdienst. Zo weet de belastingdienst dat je een bedrijf bent gestart.

Afhankelijk van je situatie ontvang je een btw-nummer. Dat nummer heb je nodig voor je btw-aangifte. Maar dit communiceer je ook op facturen richting klanten. Daarnaast is het btw-nummer handig wanneer je als bedrijf zelf een aankoop doet.

Een IBAN- rekening

Met een online bedrijf zul je online betalingen ontvangen. Daarom heb je een zakelijke bankrekening nodig, dit noem je ook wel een IBAN- rekening. Met behulp van een IBAN-rekening is het mogelijk om wereldwijde betalingen te verrichten.

Je bent als ondernemer niet verplicht om een zakelijke bankrekening te openen. Maar het is wel handig want zo houd je werk en privé gescheiden. Bovendien kom je met een zakelijke bankrekening veel professioneler over.

Btw-regels

Als online ondernemer ben je vaak btw-plichtig. Dit betekent dat je btw moet berekenen en afdragen. Of je btw-plichtig bent, hangt af van de omzet die je behaalt. Het btw-tarief is weer afhankelijk van het soort producten of diensten dat je aanbiedt. In Nederland gelden er verschillende btw-tarieven, namelijk 0%, 9% en 21%.

Lever je producten aan klanten binnen de EU, dan gelden er speciale btw-regels voor afstandsverkopen. Soms moet je btw berekenen en afdragen in het land van de klant.

Geef je website een boost en vlieg naar topposities in Google en Bing.

Schuiven naar boven