Een ondernemerscoach is geen adviseur

Steeds meer ondernemers kiezen voor professionele coaching. Deze zorgt voor nieuwe inzichten en biedt een luisterend oor. De ondernemerscoach is dan ook je ondersteuning in goede en slechte tijden. In veel gevallen is coaching van onschatbare waarde.

De ondernemerscoach kijkt kritisch naar je businessplan en geeft hier een duidelijke mening over. De coach is objectief en behoedt je voor fouten die je misschien al talloze keren hebt gemaakt. Het positieve aan coaching is dat je het beste uit jezelf haalt, waardoor je omstandigheden creëert die je bedrijfsgroei en omzet ten goede komt.

Geeft een ondernemerscoach zakelijk advies?

Er is een verschil tussen een ondernemerscoach, ondernemersmentor en zakelijk adviseur. Die drie worden heel vaak door elkaar gehaald.

Een ondernemerscoach legt de focus op jou als persoon en hoe je het beste uit jezelf en je onderneming kunt halen. Feitelijk houdt de coach je een spiegel voor. Ik luister naar je, vorm je bedrijfsdoel, denk mee over je visie en missie en bied emotionele ondersteuning.

Een mentor gaat dieper op je doelen in. Naast ondersteuning en spiegeling krijg je ook handvatten aangereikt. Het traject van een business mentor is een stuk kostbaarder en een langdurig traject. Vaak zit hier minimaal twee jaar aan vast.

Een zakelijk adviseur biedt geen emotionele en persoonlijke ondersteuning. Je ontvangt alleen advies op het gebied van bedrijfsvoering, financiën, juridisch gebied of andere zakelijke issues.

Dus: een ondernemerscoach is geen adviseur. Maar wel een van de beste investeringen die je als ondernemer kunt doen.

Je kunt niet snel succesvol zijn

Voor veel startende ondernemers een droom: op korte termijn zeer succesvol zijn. Maar stiekem weet je ook wel dat het niet zo werkt. Er zijn weIning ondernemers die in het eerste jaar grote successen behalen. Het succes komt met vallen en opstaan en is een proces waar je doorheen moet, en ook hard voor moet werken.

Wil je als ondernemer succesvol zijn dan moet je vooral een open geest hebben. Je moet openstaan voor kritiek, (goedbedoeld) advies en tips van collega’s, concurrenten en klanten. Natuurlijk willen vrienden en familie je ook van advies en tips voorzien, maar dit is niet altijd de juiste manier. Vrienden en familie zijn namelijk enthousiast over hetgeen je doet en kunnen niet objectief tegen je bedrijf aankijken.

Een aantal tips van de ondernemerscoach

Een ondernemerscoach mag en kan geen zakelijk advies geven, hiervoor heb je toch echt een bedrijfsadviseur nodig is. Maar wil je als ondernemer persoonlijk groeien? Dan heb ik een aantal tips voor jou.

Ontdek je meest geniale talent en gebruik dit

Iedereen heeft een talent, bij sommigen is dit verborgen terwijl dit bij anderen duidelijk zichtbaar is. Het is belangrijk dat je weet wat je meest geniale talent is. Wanneer je dit inzet groeit je bedrijf veel sneller.

Je talent ontdekken is niet zo moeilijk. Bedenk waar je enthousiast van wordt en wat je echt met passie doet. Waar krijg je energie van, welke taken voer je uit waarbij je de tijd helemaal vergeet? En wat vond je in je jeugd leuk om te doen?

Talent gaat ook over het gemak waarmee je iets doet. Wanneer een taak of handeling je erg veel moeite kost, dan is dit niet je beste talent. Kijk ook eens naar hoe snel je nieuwe kennis en vaardigheden opdoet. Hoe makkelijker je leert, groter de kans dat dit je talent is. En daar waar je talent ligt daar moet je mee aan de slag. Want dat zorgt ervoor dat je bedrijf succesvol wordt.

De ondernemerscoach gaat samen met jou op zoek naar je verborgen talenten.

Ga goed met tegenspoed om

Het ondernemersleven lijkt geweldig, maar in de praktijk kan dit flink tegenvallen. Het is vrij normaal om met tegenspoed in aanraking te komen. Dat is niet erg, want tegenspoed is een leermoment. Het bereidt je voor op een betere toekomst.

In tijden waarin het tegenzit heb je doorzettingsvermogen en veerkracht nodig. Wanneer je het moeilijk vindt om deze periode door te komen dan biedt de ondernemerscoach mentale ondersteuning. Wees niet bang deze ondersteuning op te zoeken, want het kan je helpen om weer positief naar de toekomst te kijken.

Neem de tijd om na te denken

Veel ondernemers handelen veel te snel. Hierdoor maken ze ondoordachte en soms foute keuzes. Dit kan grote financiële gevolgen hebben, of ervoor zorgen dat je bedrijf niet doorgroeit. Soms heb je een korte pauze nodig en moet je even afstand nemen.

Bekijk de zaak of het probleem vanuit een ander perspectief. Denken en doen zijn twee verschillende dingen, en het is altijd goed om eerst na te denken en dan pas te handelen. Dit kan betrekking hebben op verschillende zaken zoals de inkoop van producten, hoe je met een boze klant omgaat, het aannemen (of ontslaan) van personeel en veel andere dingen. Van te snel handelen kun je achteraf spijt krijgen.

Misschien vind je het moeilijk om even een stapje terug te doen. Ook dan is de ondernemerscoach er voor jou. Je ontvangt geen advies over wat je moet doen, maar wel hoe je met het probleem om kunt gaan, of hoe je een weloverwogen keuze maakt.

Geef je website een boost en vlieg naar topposities in Google en Bing.

Schuiven naar boven