Kan iedereen ondernemer worden?

Jaarlijks groeit aantal Nederlandse bedrijven fors. Misschien denk je erover om ook een eigen bedrijf te starten. Kan iedereen ondernemer worden? Daar kan ik kort over zijn: ja, iedereen kan dit. Voor veel vakgebieden heb je geen diploma of certificaat nodig.

Het helpt wanneer je ondernemende eigenschappen hebt. Hierdoor groeit je onderneming beter en sneller door, en dat is tenslotte waar je het voor doet.

Dit heb je nodig om een bedrijf te starten

In Nederland is het niet zo moeilijk om een eigen bedrijf te starten. Je hebt alleen maar een idee en een inschrijving bij de Kamer van Koophandel nodig. Voor veel beroepen hoef je niet gekwalificeerd zijn. Daarnaast kun je veel bedrijven met een laag budget opzetten. Bijvoorbeeld een webshop, marketingbureau of administratiekantoor.

Iedereen kan in de basis ondernemer worden. Maar dit wil niet zeggen dat iedereen hier geschikt voor is. Het ondernemersleven is een bewuste keuze en een aparte levensstijl.

Checklist voor de startende ondernemer

Als startende ondernemer heb je wat dingen nodig om goed van start te kunnen gaan. Je wil immers niet met losse flodders schieten. Over ondernemersvaardigheden wil ik het straks hebben, want die bepalen of je succesvol wordt of altijd achter de feiten aan blijft rennen.

Eerst de checklist voor startende ondernemers. Hier moet je rekening mee houden:

  1. Schrijf een ondernemingsplan – alleen verplicht wanneer je financiering nodig hebt, maar het helpt je ook bij het opdoen van ideeën
  2. Doe marktonderzoek – je wil weten waar je kansen liggen
  3. Bedenk een unieke bedrijfsnaam – kijk eventueel op de website van de KvK
  4. Registreer een domeinnaam – het liefst passend bij je bedrijfsnaam
  5. Kies een rechtsvorm en schrijf je in bij de KvK
  6. Regel de algemene voorwaarden
  7. Sluit de juiste verzekeringen af

Veel startende ondernemers regelen dit soort zaken probleemloos. Maar het is ook belangrijk om te kijken of het ondernemerschap wel iets voor jou is.

De meest belangrijke ondernemersvaardigheden

Zonder de juiste ondernemersvaardigheden ga je het niet redden. Wil je weten of je ondernemer kan worden, kijk dan zeker eens naar de gevraagde vaardigheden en of je hierover beschikt.

Creativiteit

Een creatieve ondernemer heeft geen moeite met het ontdekken van de markt en nieuwe kansen creëren. Creativiteit staat ook voor waarde voor jezelf en het publiek creëren. Weet je niet of je creatief genoeg bent? Een ondernemerscoach kijkt met je mee en geeft je nuttige tips. En ja, creativiteit ontwikkelen kan altijd. Je bent nooit te oud om te leren.

Doorzettingsvermogen

Het ondernemerschap gaat niet altijd over rozen. Je zult met meerdere tegenslagen te maken krijgen. Dat is niet erg want elke tegenslag maakt je sterker. Ondernemers met doorzettingsvermogen stellen doelen, hebben een goede focus en een groot zelfvertrouwen.

Wist je dat doorzettingsvermogen een vaardigheid is die je zelf kunt ontwikkelen? Ook daar helpt de ondernemerscoach je bij.

Commercieel inzicht

Het spreekt voor zich dat je als ondernemer over commercieel inzicht moet beschikken. Je weet welke producten of diensten succesvol zijn en waarom dit is. Je begrijpt de markt en waar de behoeften van de doelgroep ligt. Met commercieel inzicht kun je ook een goede marketingstrategie opstellen.

Hoe weet je of je commercieel bent ingesteld? Wanneer je handelt en denkt vanuit de klant dan heb je commercieel inzicht.

Betrouwbaarheid

Klanten, cliënten of gasten vertrouwen op jou als ondernemer en je bedrijf. Een van de belangrijkste ondernemersvaardigheden is betrouwbaarheid. Wanneer je niet betrouwbaar bent dan kun je net zo goed geen bedrijf starten.

Betrouwbaarheid moet je ook naar buiten uit kunnen stralen. Dit doe je door de manier waarop je communiceert. En juist goed communiceren is een vaardigheid waar niet iedereen over beschikt. Maar zoals voor alles geldt: ook communiceren kun je leren.

Passie voor wat je doet

Wanneer je hondenmanden verkoopt maar je hebt eigenlijk een hekel aan honden, dan ben je verkeerd bezig. Ondernemen doe je met passie. De webshop in dierartikelen heeft veel kennis van dieren, en hier ook ervaring mee. De tekstschrijver was als kind al bezig met het schrijven van verhaaltjes. En de horecaondernemer zou zich geen leven zonder zijn bedrijf voor kunnen stellen.

Wanneer je met passie onderneemt dan kan het bijna misgaan. Voel je die passie niet? Vraag jezelf dan af of je wel de juiste keuzes maakt. Misschien ligt je hart bij een ander beroep, of is het ondernemen niks voor jou.

Twijfel je of je een bedrijf moet starten? Een ondernemerscoach is er niet alleen voor startende en ervaren ondernemers, maar ook voor iedereen die nog twijfelt. Middels een kort gesprek kom je erachter of het ondernemersleven iets voor jou is.

Geef je website een boost en vlieg naar topposities in Google en Bing.

Schuiven naar boven