Is offline beter dan online?

Consumenten staan steeds vaker voor een dilemma. Moeten ze een product in een fysieke winkel of een webshop kopen? Welke optie levert de meeste voordelen op? Voor webshop eigenaren is het zaak om de consument naar zich toe te trekken. Maar dat levert weer een strijd met de fysieke winkels op. Wie gaat het winnen? Met een slimme strategie behaal je de meeste omzet.

Online of offline winkelen: de goedkoopste optie

Allereerst is het belangrijk om het vanuit het oogpunt van de klant te bekijken. De meeste consumenten zijn koopjesjagers. Ze gaan voor de goedkoopste optie. Wanneer een Adidas trainingspak in een webshop 20% goedkoper is, dan kiezen ze hiervoor.

Wat je wel ziet is dat fysieke winkels vaak als ‘pashokje’ worden gebruikt. Waarna de klant vervolgens online gaat shoppen.

Webshops hebben lagere kosten dan fysieke winkels. Daarom kunnen ze de prijzen van producten vaak lager houden. In dat opzicht hebben webshops een groot voordeel tegenover standaard winkels.

Daar komt nog bij dat consumenten het fijn vinden dat ze thuis kunnen winkelen. De producten worden netjes thuisbezorgd. Hierbij heeft de klant een zichttermijn van 14 dagen en kan dus ongegeneerd de producten terugsturen.

Dit wordt het meest via internet verkocht

Sommige producten zijn online veel populairder. Boeken, films, muziek en games worden het vaakst via internet verkocht. Elektronica, huishoudelijke apparaten, kleding en telefoons worden net zo vaak online als offline verkocht. Terwijl producten als cosmetica, voedsel en tuinartikelen het vaakst in fysieke winkels wordt aangeschaft.

Dit zijn allemaal zaken om als ondernemer rekening mee te houden. Bijvoorbeeld wanneer je erover denkt om een (nieuwe) webshop te starten. Sommige producten lopen via het internet nu eenmaal niet zo lekker.

Marketing: is offline beter dan online?

Marketing gaat over het promoten van een merk, producten of diensten. Hierbij heb je keuze tussen offline of online marketing.

Is offline beter dan online, wanneer je naar marketing kijkt? Vroeger was offline marketing de standaard. Met de komst van het internet is dit snel veranderd. Ten eerste omdat je met online marketing een veel grotere doelgroep bereikt. Maar ook omdat het stukken goedkoper is.

Daar komt nog bij dat je met online marketing alles kunt analyseren. Dat is bij offline marketing toch een stuk lastiger. Denk maar eens aan een billboard op straat. Ga jij ernaast staan om te zien hoeveel mensen er voorbij wandelen? Nee, maar bij online marketing kun je wel weten hoeveel bezoekers op je website komen. Of hoeveel mensen er op een advertentie klikken.

Wanneer je naar al die dingen kijkt dan is online marketing een betere keuze. Nog eens de voordelen op een rij:

  • Online marketing is goedkoper
  • Je bereikt een veel grotere doelgroep
  • Je kunt targets instellen (bijvoorbeeld locatie of leeftijd van het publiek)
  • Alles is meetbaar en hierdoor makkelijk aan te passen

Wanneer offline marketing beter is

Soms is offline marketing toch een betere keuze. Dit komt omdat je bij offline communicatie inspeelt op de verschillende zintuigen van de mens. Niet alleen het zicht (de ogen) maar ook het gehoor en het gevoel. Soms zelfs de reuk of de smaak.

Bij online marketing ben je beperkt tot het zicht. Soms heb je ook toegang tot het gehoor van het publiek. Maar niet altijd want veel mensen schakelen standaard de speakers van hun computer uit of het staat zachtjes. Dat doen ze bewust, ze zijn door de jaren heen vaak opgeschrikt door plotselinge geluiden uit advertenties. Hiermee hebben adverteerders het publiek doof gemaakt voor gesproken boodschappen.

De voordelen van offline marketing

Laten we eens kijken naar de voordelen van offline marketing. Allereerst ga je voor een persoonlijke benadering. Steeds meer bedrijven adverteren online. Wanneer jij dit offline doet dan trek je veel meer de aandacht. Omdat je bij offline marketing de focus op een specifiek publiek hebt liggen, zal je boodschap ook veel persoonlijker overkomen.

Daarnaast laat je zien dat je moeite voor je publiek doet. Mensen weten ook wel dat offline adverteren veel meer geld kost. Dus weten ze dat je meer moeite doet om hen te bereiken.

Met offline marketing val je ook veel makkelijker op. De concurrentie is offline namelijk een stuk kleiner. Terwijl je het online op moet nemen tegen duizenden en nog eens duizenden concurrenten. Want wie willen allemaal online zichtbaar zijn!

De kracht van online en offline marketing combineren

Je pakt het goed aan wanneer je online en offline marketing met elkaar weet te combineren. Dit heeft namelijk verschillende voordelen. Je verhoogt je naamsbekendheid en geloofwaardigheid. Denk maar eens aan een klant die offline over jouw bedrijf hoort. Vervolgens gaat hij online naar jou op zoek. Wanneer je website geweldige inhoud bevat dan raakt de klant enthousiast.

Helaas heeft het combineren van deze twee ook een nadeel: het kost een hoop geld. Nu is online marketing betrekkelijk goedkoop. Maar wanneer je overal op het internet adverteert kun je best € 1000 per maand kwijt zijn. Doe je daar ook nog eens SEO en social media marketing bij, dan kom je aan bedragen op € 3000 of meer (per maand) uit.

Combineer je dit met offline marketing? Dan mag je er nog eens een dikke € 4000 per maand bij optellen. Maar vaak nog wel meer. Het combineren van deze twee kan dus erg kostbaar zijn. Daarom is het niet zo geschikt voor kleine bedrijven of startende ondernemers.

Zelf aan online marketing werken

Is je budget beperkt? Kies dan voor online marketing. Je bent dan zeker goedkoper uit dan wanneer je voor offline marketingtechnieken kiest.

Toch kan online marketing ook best duur zijn. Al helemaal wanneer je afhankelijk bent van een online marketingbureau of een SEO-tekstschrijver. Misschien schakel je zelfs een social media expert in.

Gelukkig is dit allemaal niet nodig. Leer zelf aan je online zichtbaarheid werken. De cursus van Online Marketing Pro leert je alles omtrent SEO & social media. En hoe je deze twee met elkaar combineert. Ze kunnen elkaar namelijk prima versterken!

Nieuwsgierig naar de cursus? Voor de prijs van drie blogs bij een SEO tekstschrijver laten maken, volg je de cursus. Deze investering verdient zich dus ontzettend snel terug. Bovendien bespaar je duizenden euro’s per maand door zelf je online marketing te doen. Kijk op de speciale pagina en ontdek alles over de cursus Online Zichtbaarheid.

Geef je website een boost en vlieg naar topposities in Google en Bing.

Schuiven naar boven