Is het moeilijk om SEO te studeren?

In de basis is SEO niet super moeilijk om te leren. Maar wanneer je weinig voorkennis hebt dan kunnen al die technieken en termen erg verwarrend zijn. SEO leren betekent vooral bereid zijn om van een expert iets te nemen. Maar ook om middels creativiteit je eigen vaardigheden te ontwikkelen. Het helpt niet om of het internet te kijken, want dat staat vol verkeerde informatie.

De constante verandering van SEO

De wereld van digitale marketing blijft in beweging. SEO oftewel zoekmachine optimalisatie speelt een belangrijke rol bij het vergroten van je online zichtbaarheid. Steeds meer ondernemers willen zelf over zoekmachine optimalisatie leren. Helaas is dit geen makkelijke taak.

Het vereist ten eerste geduld om SEO te studeren. Maar ook doorzettingsvermogen en de bereidheid om te experimenteren. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat algoritmische van zoekmachines een aantal keer per jaar veranderen. Dit betekent dat SEO mee verandert.

Wat vandaag werkt kan morgen juist niet meer werken. Dit maakt het lastig om voortdurend op de hoogte te blijven van de nieuwste technieken, trends en ontwikkelingen.

Ontzettend veel informatie

Op het internet vind je een overvloed aan informatie wanneer het op SEO aankomt. Talloze online cursussen, blogs en forums beloven je de ultieme gids die het meest waardevol is. Niet alle bronnen zijn betrouwbaar. Daarnaast hangt het er vanaf wat voor jou het meest waardevol is.

Het probleem is dat je van tevoren niet naar de inhoud van een cursus of training kunt kijken. Wel is het goed om naar het opleidingsniveau te kijken, want dat moet bij jou niveau aansluiten.

De studiemethode speelt ook een rol. Veel cursussen reiken je alleen digitaal lesmateriaal aan. Vervolgens moet je op eigen initiatief SEO studeren. Hierbij ontvang je geen persoonlijke begeleiding. Om dit probleem voor te zijn is de training SEO & Social Media ontwikkeld. Je volgt 2 trainingsvideo’s én krijgt 2 individuele coachingsessies. Dit wordt afgesloten met twee weken extra persoonlijke begeleiding.

Deze training gaat niet alleen over SEO maar ook social media. Veel ondernemers vergeten om deze twee met elkaar te combineren. Verder leer je alles over concurrenten doelgroepen. Dit is belangrijk voordat je überhaupt aan SEO of social media begint.

Bekijk de inhoud van de training

De technische complexiteit

Is het moeilijk om SEO te studeren, wanneer je hier weinig kennis van hebt? SEO gaat grotendeels over het schrijven van goede content. Maar ook het verzamelen van backlinks, op een natuurlijke manier. Daarnaast krijg je met technische aspecten van website te maken. Vooral dat technische gedeelte kan moeilijk te begrijpen zijn.

Je hebt toch wel enkele weken nodig voordat je vertrouwd raakt met HTML, css, Google Analytics en Google Search Console.

De cursus reikt je enkele tools aan om mee te werken. Wanneer je aan de slag wil met de meest populaire SEO tools en je weet niet hoe dit moet, dan is de training SEO Tools iets voor jou. In deze training worden de vijf populairste tools uitvoerig besproken, bijvoorbeeld wat ze doen en hoe ze werken. Daarnaast krijg je nog veel meer tools aangereikt.

Vertel mij meer over de training

Wil je precies weten waar deze training inhoudt en wat hij kost? Op de speciale pagina vind je ontzettend veel informatie. Je ontdekt hier ook de verrassend lage prijs!

Rekening houden met concurrenten

Al tijdens de eerste trainingsvideo leer je wie jouw concurrenten zijn. Je brengt ze in kaart en leert hoe je met concurrenten omgaat. Bedenk dat SEO niet alleen over je eigen website gaat, maar ook over die van concurrenten. Want juist binnen zoekmachines ervaar je een hevige concurrentie.

Je zult merken dat het moeilijk is om tussen duizenden andere websites op te vallen. Jullie strijden allemaal om de aandacht van gebruikers. Zoekresultaten veranderen regelmatig. Dan is het weer een uitdaging om je positie te behouden of te verbeteren. Omdat concurrenten dit ook doen, moet je continu bezig blijven.

Praktische ervaring opdoen

Je kunt nog zoveel over SEO studeren, je leert het pas in de praktijk. SEO namelijk veel praktische ervaring. Naast je theoretische kennis leer je door van alles te doen. Je moet hier ook bereid toe zijn.

Het is niet zo dat Online Marketing Pro je verplicht om stage te lopen of allerlei opdrachten uit te voeren. Maar het is wel aan te raden om op eigen initiatief te experimenteren. Daarnaast zul je verschillende strategieën moeten testen.

Pas met voldoende praktische ervaring ben je in staat om de complexiteit van SEO volledig te begrijpen. Je ontwikkelt dan ook je eigen effectieve strategieën. Om je hierin te begeleiden ontvang je na de cursus nog eens twee weken lang extra ondersteuning.

Tijd en geduld

SEO is geen snelkookpan waarbij je recept binnen enkele minuten klaar is. Helaas niet. Het vergt heel veel tijd en geduld om succes te behalen. Maar ook consistentie. Je moet er rekening mee houden dat het enkele maanden duurt voordat je inspanningen succes hebben.

Wil jij je met zoekmachine optimalisatie bezig gaan houden? Dan moet je realistische verwachtingen hebben. Ook dit wordt je in de cursus of een van de trainingen duidelijk gemaakt. Begrijp dat SEO een langetermijnstrategie is.

Wanneer je dit allemaal leest wordt je bijna ontmoedigd om ermee te beginnen. Toch is het altijd goed om je in zoekmachine optimalisatie te verdiepen. Het resulteert namelijk in betere posities in de organische zoekresultaten. Wanneer je hoog in Google staat dan trek je veel organisch verkeer naar je website. En al dat verkeer is gratis, want je hoeft voor die hoge vermelding niet te betalen.

Verschillende vaardigheden ontwikkelen

Of je nu de individuele training volgt of een van de SEO trainingen, je ontwikkelt een aantal belangrijke vaardigheden. Je begrijpt de zoekalgoritmes en de technische aspecten beter. Ook ben je in staat om er SEO contant te creëren.

Daarnaast weet je veel over social media en kun je dit integreren. Kortom: je ontwikkelt vaardigheden die straks heel belangrijk zijn. Bedenk dat het net zo belangrijk is om ook aan de toekomst aan je vaardigheden te blijven werken.

SEO studeren is zeker een uitdagende reis. Maar met het juiste doorzettingsvermogen en geduld is iedereen in staat om hier meer over te leren.

Geef je website een boost en vlieg naar topposities in Google en Bing.

Schuiven naar boven