Waar kan je terecht voor hulp als startende zelfstandige?

Een eigen bedrijf starten is heel spannend. Je moet een hoop regelen en je bent nu al met de toekomst bezig. Juist omdat er een hoop op je afkomt kan dit ook stress met zich meebrengen. Stress is nooit goed, hierdoor vermindert je concentratie en ga je slechter presteren. Het is goed om als startende zelfstandige hulp in te schakelen. Maar waar kan je terecht?

Advies en begeleiding

Sommigen starten op eigen houtje een business. Anderen hebben hier hulp bij nodig. Of je advies en begeleiding nodig hebt hangt van verschillende zaken af. Bijvoorbeeld je ervaring met betrekking tot ondernemen. Het feit of je een ondernemersplan nodig hebt en of je een zakelijke lening af moet sluiten.

Daarnaast krijg je te maken met verschillende verzekeringen, sociale bijdragen en belastingen. Maar je moet ook je kennis en vaardigheden ontwikkelen of uitbreiden.

Dus: waar kan je terecht voor hulp als startende zelfstandige? Laten we eens gaan kijken waar je behoefte aan hebt en waar je deze hulp vindt.

Een ondernemersplan schrijven: wel of niet doen?

Vroeger was het heel normaal om een ondernemersplan te schrijven. Heel wat jaren terug had je ook een middenstandsdiploma nodig, anders kon je geen eigen bedrijf starten. Dat is afgeschaft. Net als de verplichting tot een ondernemersplan.

Toch is een ondernemersplan soms nodig. Bijvoorbeeld wanneer je een zakelijke financiering nodig hebt. De bank of geldverstrekker wil weten of je bedrijf in de toekomst kans van slagen heeft. Zonder ondernemersplan hoef je niet bij een financiële instelling aan te kloppen.

Soms heb je dit plan ook nodig bij het aanvragen van bepaalde vergunningen. In alle andere gevallen is het ondernemersplan niet verplicht. Maar wel nuttig want het dwingt je om na te denken over je doelgroep, de concurrenten, financiën en de strategieën die je gaat volgen.

Het Startersloket helpt bij het schrijven van een ondernemersplan. Daarnaast zijn er wat andere bedrijven die je hierbij kunnen helpen. Let vooral goed op de kwaliteiten en de kosten. Bij de één betaal je € 400, bij de ander maar liefst € 5000. De prijs is mede afhankelijk van je ideeën en hoe goed je bedrijf moet worden.

Een zakelijke financiering (lening)

Heb je een startkapitaal nodig en moet je dit lenen? Dan ga je naar een financiële instelling. Bijvoorbeeld je eigen bank of een andere geldverstrekker. Zorg dat je het ondernemersplan meeneemt.

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Elke ondernemer is verplicht om zijn bedrijf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (het handelsregister). Hier hoef je geen hulp voor in te schakelen. Je bent ook niet verplicht om een ondernemersplan mee te nemen. Je neemt wel je identiteitsbewijs mee.

Bedrijf inschrijven bij de notaris

Wanneer je een éénmanszaak start hoef je dit niet bij de notaris in te laten schrijven. Dit doe je wel wanneer je voor een besloten vennootschap (bv) kiest. Voordat je een bv start is het handig om eerst advies van een accountant in te winnen. Die kan namelijk vertellen of een bv fiscaal aantrekkelijk is.

Verzekeringen afsluiten

De meeste ondernemers kiezen voor een rechtsbijstandsverzekering en eventueel een incassoverzekering. Dat is het minimale dat je als bedrijf zou moeten hebben. Verder kun je kiezen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV), iets dat in de toekomst zelfs verplicht is.

De Kamer van Koophandel kan je adviseren over bedrijfsverzekeringen voor startende ondernemers. Naast bovenstaande verzekeringen heb je namelijk ook nog de:

  • Opstal-, goederen- en inventarisverzekering
  • Cyberverzekering
  • Beroepsaansprakelijkheids­verzekering (bij sommige beroepen verplicht)
  • Bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering
  • Bedrijfsschadeverzekering
  • Compagnonsverzekering

Online marketing inzetten

Het is belangrijk om jezelf of je bedrijf te promoten. Enerzijds bouw je hiermee een netwerk van branchegenoten op. Anderzijds, en dat is het belangrijkst, trek je nieuwe klanten aan. Zonder klanten heeft je bedrijf geen bestaansrecht!

Je hebt keuze uit offline of online marketing. Op zich is offline marketing betrekkelijk duur. Het gaat om adverteren in tijdschriften en kranten, op televisie, radio of op straat. Online marketing is veel goedkoper. Bovendien is je marketingcampagne geheel meetbaar. Zo kun je de campagne nog beter op de doelgroep afstemmen.

Het leuke aan online marketing is dat je veel meer mensen bereikt, tegen lagere kosten. Bovendien kun je online marketing zelf doen. Dat kun je van adverteren in een krant of op televisie niet zeggen!

Hoe doe je online marketing zelf? Hier bied ik hulp voor, speciaal voor de startende zelfstandige. De cursus Online Zichtbaarheid is bedoeld voor alle ondernemers die geen duur marketingbureau in willen huren. Je leert alles over SEO en social media. Oftewel hoe je op een gratis manier aan je promotie werkt.

Dit kost het wanneer je een marketeer of tekstschrijver inschakelt

Voor de prijs van (ongeveer) drie blogs door een tekstschrijver laten maken, volg je de cursus Online Zichtbaarheid. Bedenk dat je website al snel 20 teksten nodig heeft. Dat is het begin, want in de toekomst heb je behoefte aan nog meer artikelen en blogs.

Bovendien moet jij je als ondernemer zichtbaar maken op social media. Wanneer je dit niet doet loop je achter op je concurrenten. Het is dus belangrijk om, elke week, aan je Online zichtbaarheid te blijven werken.

Maar wat wanneer je dit niet wil? En liever een marketingbureau of een SEO tekstschrijver inhuurt? Dan ben je ongeveer het volgende per maand kwijt.

  • SEO tekstschrijver: € 400 tot € 2000 per maand
  • Marketingbureau: € 500 tot € 6000 per maand

Hoe meer je aan marketing besteedt, hoe beter je online zichtbaarheid. Maar dan wordt het ook gelijk een stuk duurder. Zou jij 5 uurtje per week aan marketing besteden om zo € 2000 of meer per maand besparen? Wanneer je hier volmondig ‘ja’ op kan antwoorden, dan is de cursus zeker iets voor jou.

Coaching: waar kan je terecht voor hulp als startende zelfstandige?

Misschien heb je als startende zelfstandige behoefte aan coaching. In dit geval een ondernemerscoach. Dit is iemand die jou helpt bij orde op zaken stellen. De coach bekijkt samen met jou wat er goed gaat binnen je bedrijf. Maar vooral wat er beter kan, waar het misgaat of met welke problemen je rondloopt.

Aan de hand van deze analyse wordt er een plan van aanpak opgesteld. Een ondernemerscoach geeft je veel tips. Handig want zo kun je beter beslissingen maken. Soms krijg je advies waardoor je makkelijker bepaalde zaken regelt.

Wil je een online bedrijf opzetten? Kijk dan eens naar OMP Business+. Dit is een begeleidingstraject van 6 maanden, specifiek bedoeld voor startende zelfstandige die online ondernemen. Denk hierbij aan de virtueel assistent, copywriter, marketeer, online moderetor, webshop-eigenaar of de websitebouwer. Het traject is vooral bedoeld om je inzicht te geven in verschillende verdienmodellen. Maar ook wat je eventueel moet regelen om je online business op te zetten.

Daarnaast krijg je ondersteuning en motivatie, vooral op momenten dat het even tegenzit. Zie het als een stok achter de deur. Dankzij het begeleidingstraject blijf je gemotiveerd om van je online bedrijf een succes te maken.

Je ziet, er zijn verschillende bedrijven die hulp bieden aan startende zelfstandigen. Zet voor jezelf op een rij welke hulp je nodig hebt.

Geef je website een boost en vlieg naar topposities in Google en Bing.

Schuiven naar boven