Homepage schrijven: enkele belangrijke tips

Op je homepage wil je duidelijk overkomen: dit doe je en dit is je aanbod. Wanneer de voorpagina van je website niet duidelijk is dan vertrekt de bezoeker. Zonder iets te kopen! Met onderstaande tips is een homepage schrijven een stuk makkelijker.

Waarom je altijd een homepage moet hebben

Een homepage, ook wel homepagina of thuispagina genoemd, is de voorkant van je website. Het is de platte URL, zonder dat hier een slug achter komt. Bijvoorbeeld onlinemarketingpro.nl en niet onlinemarketingpro.nl/cursus.

Op deze pagina staat de belangrijkste informatie over de website. Of je bedrijf. Een goede homepage maakt een sterke eerste indruk. Zo overtuig je bezoekers om verder op de website te kijken. Of om een aankoop te doen/offerte aan te vragen.

De voordelen en nadelen

Een homepage schrijven kan lastig zijn, want wat moet er allemaal op komen te staan? In ieder geval wie je bent en wat je doet (of aanbiedt). De homepage helpt bezoekers om snel inhoud te vinden. Bovendien gebruik je deze pagina om bezoekers te activeren.

Een van de grootste nadelen is dat deze pagina veel verschillende inhoud bevat. Hierdoor is het lastig om een dergelijke pagina voor zoekmachines te optimaliseren. Voordat we een homepage gaan maken laat ik je eerst een overzicht van de voor- en nadelen zien.

VoordelenNadelen
1. Een overzichtelijke en gestructureerde weergave van de belangrijkste informatie over een website.1. Een te drukke homepage kan bezoekers afschrikken, waardoor ze afhaken.
2. Het helpt bezoekers snel inhoud te vinden die ze zoeken, door middel van navigatie, zoekfuncties en links.2. Een onduidelijk of slecht ontwerp leidt tot verwarring bij gebruikers.
3. Een sterke eerste indruk overtuigt bezoekers om verder te kijken op de website.3. Regelmatig bij moeten werken, anders wordt deze irrelevant.
4. Een visuele vertegenwoordiging van de branding en het imago van een bedrijf of organisatie.4. Een te complexe homepage vertraagt de laadtijd van de website.
5. De homepage kan een call-to-action bevatten, dit stimuleert conversies.5. Moeilijk te optimaliseren voor zoekmachines.

Bij het schrijven van een homepage is het belangrijk om niet alleen met de voordelen maar ook met de nadelen rekening te houden.

Stappenplan homepage schrijven

Hieronder een stappenplan om je eigen homepage schrijven. Wil je met de homepage of je algehele website hoog in Google scoren? Volg dan de cursus Online Zichtbaarheid. Je wordt vanzelf een Pro op het gebied van webteksten en blogs schrijven, maar ook sociale media posts.

Stap 1: het doel en de doelgroep bepalen

Je kunt geen homepage schrijven zonder te weten wie de doelgroep is. In de cursus wordt een hele les aan doelgroepanalyses besteed. Het is zeker aan te raden om deze les te volgen, zodat je exact weet voor wie je gaat schrijven.

Daarnaast is het belangrijk om het doel van de homepage vast te leggen. Meestal wil je bezoekers informeren maar het kan ook dat je meer leads wil genereren. Denk aan de verkoop van producten, offerteaanvragen stimuleren of het opbouwen van merkbekendheid.

Stap 2: de elementen in kaart brengen

Het gaat niet alleen om een homepagina schrijven, je moet ook weten hoe je de pagina in gaat delen. Dit betekent dat je nadenkt over de verschillende elementen op deze pagina. Denk hierbij aan een inleiding en je merknaam, hoe je producten of diensten neerzet, sociale bewijskracht en een call-to-action (CTA).

Maak een ruwe schets van de homepagina. Dit kan op een kladblaadje maar natuurlijk ook digitaal. Pas wanneer je weet hoe de pagina eruit komt te zien (indeling), weet je ook hoeveel tekst je moet schrijven.

Stap 3: de headline

De derde stap bestaat uit het schrijven van een korte en pakkende headline. Die moet de aandacht van bezoekers trekken, en natuurlijk interesse opwekken. Hieronder vind je voorbeelden van pakkende of opvallende headlines, geschreven voor willekeurige websites.

  • Onze baanbrekend producties verandert levens
  • De ultieme oplossing voor uw zakelijke problemen
  • Maak je hond de ster van de straat met onze unieke hondensieraden

Stap 4: de inleiding schrijven

Elke homepage heeft een andere lay-out, maar meestal is er wel iets van een inleiding aanwezig. Dat is een kort stukje tekst waarin je de doelgroep informeert over wat je te bieden hebt. De inleiding nodigt uit om verder te lezen of de rest van de website te bekijken.

Stap 5: schrijf de inhoud van de homepage

Ook nu weer is het schrijven van de inhoud afhankelijk van de lay-out en de aanwezige elementen. Schrijf de inhoud daarom op basis van de belangrijkste elementen. Gebruik in ieder geval duidelijke en beknopte taal. Maak zeker gebruik van tussenkoppen, lijstjes en afbeeldingen.

Stap 6: afbeeldingen, video’s en infographics

Maak de homepagina aantrekkelijk door afbeeldingen, video’s en infographics toe te voegen. Bedenk dat mensen niet op de homepage uitkomen om hier hele lappen tekst te lezen. Ze willen vooral weten wie je bent en wat je te bieden hebt.

Afbeeldingen, video’s en infographics ondersteunt jouw verhaal. Zorg wel dat visuele elementen relevant zijn voor de inhoud. Ook moeten ze goed op je merkstijl of huisstijl aansluiten.

Stap 7: een call-to-action

Als laatste mag je de call-to-action niet vergeten. Deze moet opvallend zijn en moedigt bezoekers aan om actie te ondernemen.

Je homepage testen en optimaliseren

Test de homepage altijd op verschillende apparaten en browsers. Alleen zo kom je er achter of deze goed werkt en er netjes uitziet. Verder is het aan te raden om de laadtijd van de pagina de checken.

Meer weten over SEO en social media

Je website heeft een homepagina nodig. Maar dat is niet alles, want met alleen een homepagina ga je niet in zoekmachines scoren. Vroeger kon dit wel, maar tegenwoordig heb je veel meer content nodig om hoog in Google te staan. In de cursus leer je alles over SEO. Onder andere hoe je teksten voor zoekmachines optimaliseert. Maar ook over linkbuilding, technische optimalisatie, het gebruik van chatGPT (wel of niet doen) en een aantal hele slimme trucjes.

Ook gaat de cursus over social media. Dit is belangrijk want social media helpt met het opbouwen van naamsbekendheid of merkbekendheid. Hoe je social media effectief voor je bedrijf inzet, dat leer je tijdens de 6 interactieve online lessen (virtuele classroom).

Geef je website een boost en vlieg naar topposities in Google en Bing.

Schuiven naar boven