Hoe maak je jezelf zichtbaar

Jij hebt iets te bieden, daarom wil je zichtbaar zijn. Het is de kunst om datgene wat je te bieden hebt, in een boodschap te verwerken en naar buiten te brengen. Maar hoe maak je jezelf zichtbaar? Hierbij maak je gebruik van verschillende kanalen, zowel online als offline. Vooral de onlinekanalen zijn erg interessant want ze zijn goedkoop en soms zelfs gratis.

10 dingen die je kunt doen om jezelf online beter zichtbaar te maken

Je doelgroep helpen en de beste resultaten behaalden, dat het beste geheim achter elk succesvol bedrijf. Misschien ben je jaloers op concurrenten. Ze halen meer klanten binnen en pronken met een hogere omzet.

Feitelijk gaat het er niet om hoe goed je bent in je werk of wat je aanbiedt. Maar wel hoe je ervoor zorgt dat je (online) zichtbaar. Zichtbaarheid zegt iets over de klanten die je binnenhaalt. Zonder klanten kan je bedrijf niet voort blijven bestaan.

Het is dus belangrijk om aan je online zichtbaarheid te werken. Dat doe je door het volgen van de cursus. Wanneer je hier nog even mee wil wachten, heb ik 10 tips voor jou om jezelf online beter zichtbaar te maken.

1. Lanceer een website

De beste manier om jezelf zichtbaar te maken op het internet, is het hebben van een website. Het is je online visitekaartje en digitale etalage. Via de website straal je uit wie je bent en wat je doet. Of welke producten of diensten je aanbiedt.

De website bestaat uit een homepage, een over-ons pagina en een dienstenpagina/productpagina’s. Verder heb je een contactformulier nodig, zodat bezoekers makkelijk contact met jou of je bedrijf opnemen.

2. Een bloggedeelte op je website

iets wat je ook zeker moet doen: integreer een bloggedeelte op je website. Schrijf minimaal eenmaal per week een interessante blog. Dat hoeft dus niet elke dag te zijn! Zelfs wanneer het wekelijks niet lukt, is om de week een blogpost publiceren ook prima.

Probeer hier wel consequent in te zijn. De meeste ondernemers starten vol enthousiasme met bloggen. Maar na een aantal weken vinden ze het niet meer leuk of hebben er geen tijd meer voor. Wanneer je merkt dat je enthousiasme afzwakt, is het goed om jezelf een oppepper te geven. Of schakel een goede tekstschrijver in.

Bloggen is een zeer goede manier om jezelf zichtbaar te maken. Goede blogs scoren hoog in de organische zoekresultaten. Bovendien zijn blogs deelbaar op sociale media. Zo breng je het publiek in contact met je bedrijf.

3. Actief zijn op sociale media

Verder helpt het om meerdere social media accounts aan te maken. Kies voor platforms waar je doelgroep actief is. Denk bijvoorbeeld aan Facebook, Instagram, Twitter of Pinterest. Maar ook YouTube, TikTok en LinkedIn zijn interessante platforms.

Bouw een trouwe groep volgers op en ga de interactie met het publiek aan. Hiermee laat je zien dat je er bent.

4. inhoudsupgrades

De meeste mensen lezen een blog en verlaten vervolgens weer de website. Wanneer je producten of diensten aanbiedt is het zonde bezoekers te laten gaan. Bied daarom inhoudsupgrades aan. Laat ze een PDF downloaden met een handige checklist of overzicht van de informatie die je geboden hebt.

Het kost wat extra werk om dit in je blogs te integreren. En je hoeft dit niet voor elke blog te doen. Maar het is wel een prima manier om bezoekers bij je website en dus bij je bedrijf betrokken te houden.

5. Influencers inzetten

Op sociale media zijn veel influencers actief. Dit zijn mensen met een betrokken groep volgers. Ze zijn bereid om, tegen betaling, je merk, product of dienst te promoten. Zeer geschikt om jezelf zichtbaar te maken.

Zoek vooral naar influencers met echte en trouwe volgers. Wees voorzichtig met influencers die er op korte termijn veel volgers bij hebben gekregen. Het zou zomaar om gekochte volgers kunnen gaan.

6. Gastbloggen op andere websites

Hoe maak je jezelf zichtbaar? Dat kan ook door op andere websites te gastbloggen. Je deelt je kennis of ervaring op een andere website, en dat kan ook de website van een concurrent zijn. Of een site die binnen jouw branche of niche valt. In de blog staat een linkje naar jouw website of sociaal media-account. Zo vestig je de aandacht op jouw online aanwezigheid.

7. Actief zijn op fora

Laat je zien op verschillende fora. Praat mee met onderwerpen die betrekking hebben op je branche, niche of bedrijf. Laat zien dat je ergens veel verstand van hebt. Mensen zullen je hier dankbaar voor zijn. Maar wees voorzichtig met al te commerciële berichten, die worden op een forum niet zo gewaardeerd.

8. Livestreamen

Verschillende sociale media platforms bieden je de optie tot livestreams. Voordeel hiervan is dat kijkers realtime met je communiceren. Bijvoorbeeld via sociale media of chat. Live stream heeft nog een voordeel: je bereikt er een groter publiek mee. Ook is dit veel goedkoper dan het organiseren van een fysiek evenement.

Vaak resulteert het live streamen in een hogere betrokkenheid van het publiek. Dit komt omdat het publiek het idee heeft dat ze deel uitmaken van de gebeurtenis of het evenement. Het is dus een geweldige manier om jezelf zichtbaar te maken.

9. Sociaal mediaplatforms: één voor één

Sommige ondernemers zijn op verschillende sociale media platforms actief. Hierdoor moeten ze hun aandacht over verschillende platforms en hun volgers verdelen. Het is beter om eerst de focus op slechts één platform te leggen. Zorgt dat je op dit sociaal media platform de markt domineert. Pas wanneer je dit voor elkaar hebt, ga je naar het volgende platform om daar het publiek voor je te winnen.

10. Organiseer een webinar

Je wil niet alleen jezelf zichtbaar maken maar ook naamsbekendheid opbouwen. Iets aan je online geloofwaardigheid doen. Dan helpt het om een webinar te organiseren. Het wordt nog leuker wanneer je een gast in je webinar uitnodigt, om samen een interessant onderwerp te bespreken.

Promoot je (gratis) webinar op sociale media. Lukt het niet  om zelf een webinar te organiseren? Laat je dan uitnodigen voor iemand anders zijn webinar of podcast. Werk bij voorkeur samen met mensen die veel invloed op het publiek hebben, of opinieleiders.

Als laatste zou je nog kunnen adverteren, maar dit kost geld. Toch is het goed om te weten wat online adverteren veel goedkoper is dan een advertentie in een krant of tijdschrift plaatsen, of adverteren op radio of televisie. Overweeg dus zeker deze mogelijkheden.

Wil je gratis online zichtbaar zijn? Schrijf je in voor de cursus en ontdek hoe je duizenden euro’s op marketingbureaus en tekstschrijvers bespaart.

Geef je website een boost en vlieg naar topposities in Google en Bing.

Schuiven naar boven