Hoe lang duurt het voordat SEO effect heeft?       

Wanneer je voor het eerst met SEO begint, komen er verschillende vragen in je op. Bijvoorbeeld hoe lang het duurt voordat SEO effect heeft. Het is vrij normaal dat ondernemers maar ook beginnende marketeers zich dit afvragen. Je wil tenslotte zo snel mogelijk met je webpagina op nummer 1 staan.

Je kunt een hoge positie niet kopen

Soms wordt gedacht dat je hoge posities in de organische zoekresultaten kunt kopen. Nee, maar je kunt wel in Google of andere zoekmachines adverteren. Je advertentie verschijnt boven de organische zoekresultaten.

Helaas zijn veel mensen blind geworden voor dit soort advertenties. Ze weten dat het commercieel is en negeren ze. We moeten dus weer terug naar de oude manier van werken: ons bezighouden met organische rankings.

Natuurlijk kun je hier een online marketingbureau voor inschakelen. Je bent dan enkele honderden tot wel duizenden euro’s per maand kwijt. Voor SEO betalen geeft je geen garantie op topposities. Sommige marketingbureaus maken er een potje van en brengen websites veel schade toe.

Hoe lang duurt het voordat er SEO-resultaten effect hebben?

Je voelt de hete adem van de concurrent in je nek. Het is dan ook logisch dat je bijhoudt waar deze in de organische zoekresultaten rankt. En het is nog logischer dat je hoger in Google = wil komen te staan. In een competitieve markt wil je zo snel mogelijk resultaten behalen.

Misschien wil je meer budget aan SEO besteden. Of nog meer tijd investeren.

Helaas is dit niet het geheim om de beste SEO resultaten te behalen. Het geheim zit hem in de algoritmen van zoekmachines. En juist dit soort geheimen zullen nooit worden prijsgegeven. Zelfs wanneer een marketingbureau beweert dat het de geheimen van Google kent. Dat kan dus niet!

Hoe lang het duurt voordat SEO effect heeft, is afhankelijk van verschillende factoren. Enerzijds het algoritme en de manier waarop Google tegen websites aankijkt. (Daar waar je Google leest kun je ook andere zoekmachines voor in de plaats zetten).

Daarnaast gaat het om de SEO-technieken die je gebruikt. En met welke frequentie. Sommige nieuwe websites verschijnen binnen twee weken al bovenaan in de zoekresultaten. Anderen doen hier jaren over, en dan nog zullen ze nooit bovenaan staan.

Er wordt weinig moeite in websites gestoken

Het is interessant om te weten waarom concurrenten hoger in Google staan. Het kost echter veel tijd om te achterhalen hoe ze dit doen. Dat is ook de reden waarom een dergelijk onderzoek vaak achterwege wordt gelaten. En ook waarom veel bedrijven weinig moeite doen om hun eigen websites te verbeteren.

Wil je met SEO snel resultaat behalen, dan is het dus belangrijk om hier veel tijd in te steken. Niet alleen middels een concurrentieanalyse maar ook een zoektermenonderzoek en veel kwalitatieve content produceren. Daarnaast moet jij je bezig houden met technische optimalisatie en het opbouwen van een goed linkprofiel.

Er is geen exacte tijdslijn

Het is eigenlijk niet goed om te vragen hoe lang het duurt voordat SEO effect heeft. Je kunt hier geen uitsluitsel over krijgen. Oftewel: er is geen duidelijke tijdslijn, omdat elke situatie anders is. Wil je toch antwoord op deze vraag? Wanneer je wekelijks voldoende tijd in SEO steekt dan ziet de tijdslijn er als volgt uit, en dit is echt globaal genomen.

  • Website van 4 weken oud: kan met twee zoektermen in de top 7 van de organische zoekresultaten staan.
  • Website van 8 weken oud: kan met vijf zoektermen in de top 5 van de organische zoekresultaten staan.
  • Website van 12 weken oud: kan met zeven zoektermen in de top 4 van de organische zoekresultaten staan.
  • Website van 24 weken oud: kan met tien zoektermen in de top 4 van de organische zoekresultaten staan en met vijf zoektermen in de top 3.

In dit overzicht is uitgegaan van veel tijd aan SEO besteden. Dit betekent bijna dagelijks content publiceren en blijven optimaliseren. Er zijn zelfs websites die in vier weken tijd met maar liefst 10 zoektermen in de top vijf staan, maar dit is meer uitzondering dan regel.

Houd er rekening mee dat veel websites niet zo’n snelle resultaten behalen. Dit heeft te maken met te weinig kennis omtrent SEO en te weinig tijd investeren. Of geld aan de verkeerde marketingtechnieken uitbesteden.

Identificeer zoekwoordgroepen

Veel ondernemers hebben de focus op korte zoekwoorden liggen. Bijvoorbeeld ‘smartphone’ of ‘laptop’. Er wordt wel gezegd dat je voor langere zoektermen moet gaan. Dan wordt er gekozen voor ‘zwarte smartphone’ of ‘laptop kopen’.

Zoiets kan helpen om specifieker in je zoekwoorden te zijn. De kans is dan groter dat je gerichte bezoekers ontvangt. Maar het is niet allesomvattend. Je zou je eigenlijk bezig moeten houden met zoekwoordgroepen.

Wat houdt dit precies in? Consumenten maken steeds vaker gebruik van spraakgestuurde zoekopdrachten. Maar ook van ChatGPT en andere AI, om een zoekopdracht in te voeren. Dat heeft de manier waarop we op zoek gaan naar informatie, fors veranderd. Als ondernemer of website-eigenaar moet je hierop anticiperen. Dit betekent dat je met hele andere zoekwoorden werkt, oftewel woordgroepen.

Je leert het in de cursus Online Zichtbaarheid

Zoekwoordgroepen identificeren vraagt meer van je creativiteit. Hier is geen standaard SEO-tool voor. Dit komt omdat SEO tools nog steeds uitgaan van ouderwetse methode met betrekking tot een zoektermenonderzoek.

Dus moet je je creativiteit laten werken. Het vraagt vooral logisch nadenken en inzicht in klantgedrag. Dit soort dingen leer je tijdens de cursus Online Zichtbaarheid.

Rekening houden met nieuwe zoekopdrachten

Ook iets waar velen niet bij stilstaan: tot 25% van de dagelijkse zoekopdrachten is volledig nieuw. Dit betekent dat deze zoekopdrachten nog nooit eerder zijn uitgevoerd. Ook dit vraagt om eigen creativiteit. Want nieuwe zoekopdrachten zul je nooit in een SEO-tool tegenkomen.

Dit soort vaardigheden ontwikkel je tijdens de cursus Online Zichtbaarheid. In de laatste les, dit betreft een privéles, kijken we naar je persoonlijke situatie. Oftewel hoe je SEO in de praktijk toe gaat passen. Afgestemd op je onderneming of activiteiten.

Nog eens vier weken lang extra begeleiding

De cursus gaat niet alleen over SEO met al zijn aspecten, maar ook over sociale media. Je werkt dus aan je online zichtbaarheid. Of misschien die van klanten of opdrachtgevers.

Het fijne aan de cursus is dat je na het voltooien hiervan nog eens vier weken lang extra begeleiding krijgt. Handig om je kennis te testen en je vaardigheden verder door te ontwikkelen.

Geef je website een boost en vlieg naar topposities in Google en Bing.

Schuiven naar boven