Hoe bereik je startende ondernemers?

Bied je diensten of producten aan bedrijven? Dan zijn startende ondernemers een interessante doelgroep. Starters hebben de ambitie om snel te groeien. Hierdoor zijn ze op zoek naar verschillende producten of diensten. Ideaal, want je weet dat ze geld uit gaan geven. Maar hoe bereik je startende ondernemers? Het antwoord hierop vind je in deze blog.

Voordelen van starters als doelgroep

Niet iedereen vindt startende ondernemers een interessante groep. Dit komt omdat ze soms beperkte financiële middelen hebben. Hierdoor duurt het langer voordat ze een beslissing maken. Bovendien hebben startende bedrijven een behoorlijke uitval. Je moet continu op zoek naar nieuwe klanten.

Wanneer je dit voor lief neemt hebben startende bedrijven als doelgroep best wel wat voordelen. Het zijn vaak ambitieuze ondernemers. Ze willen zo snel mogelijk groeien en schalen. Hier hebben ze verschillende producten of diensten voor nodig.

Vooral de nieuwere generatie ondernemers zit vol frisse ideeën. Ze willen nieuwe dingen uitproberen. Ze zijn niet bang om risico’s te nemen. Hierdoor zijn ze eerder bereid zich aan de veranderende marktomstandigheden aan te passen.

Startende ondernemers bereiken

Richt jij je op beginnende bedrijven? Dan is het belangrijk om hier zo snel mogelijk bij onder de aandacht te komen. Hoe bereik je startende ondernemers? Dit kan op verschillende manieren. Hieronder vind je vijf praktische tips.

Social media

Starters houden zich met marketing bezig. Ze maken een of meerdere sociaal media-account aan. Vaak kiezen ze eerst voor platforms waar ze al bekend mee zijn. Bijvoorbeeld Facebook, Instagram of Twitter. Pas in een later stadium kijken ze waar hun doelgroep zich bevindt en buigen ze hierin mee.

Het is dus altijd goed om op de meest populaire sociale media platforms bekijken. Weet je hoe je startende ondernemers op sociaal media herkent? Allereerst hebben ze een niet al te groot sociaal media-account. Meestal maximaal 100 volgers. Ze hebben ook nog niet zoveel berichten gedeeld. Dit komt omdat ze niet goed weten wat ze moeten posten. Maar ook zijn ze niet consequent in het delen van content.

Verder kunnen de sociale media posts er wat gekunsteld uitzien. Oftewel de berichten zien er niet natuurlijk uit. Je ziet dat de startende ondernemer moeite heeft om iets op sociaal media te delen. Een ander signaal is een slecht profiel, een onduidelijke profielfoto of het ontbreken van belangrijke bedrijfsinformatie in het profiel.

Zoek dus naar nieuwe accounts van ondernemers. Like hun berichten, volg ze en stel ze een vraag. Het is belangrijk om deze ondernemers niet gelijk aan de jas te trekken. Laat zien wat je te bieden hebt zonder opdringerig te zijn.

Content marketing

Middels contentmarketing kom je in contact met startende ondernemers. Denk hierbij aan hoogwaardige blogposts, ebooks en whitepapers. Richt je op SEO (zoekmachine optimalisatie). Hierbij ga je voor een hoge positie in de organische zoekresultaten.

Waarom is dit zo belangrijk? Wanneer je bovenaan in Google staat dan weten startende ondernemers je vanzelf te vinden. Doe onderzoek naar vragen waar starters meer ontlopen. Dan weet je ook op welke zoektermen je gevonden moet worden.

Bonustip: tijdens de cursus Online Zichtbaarheid leer je alles over SEO en sociaal media. Je leert hoe je jezelf online zichtbaar maakt, om zo effectief startende ondernemers te bereiken.

Maak gebruik van een netwerk

Zorg dat je veel tevreden klanten voor je bedrijf binnenhaalt. Laat ze klantenaanbevelingen of verwijzingen doen. Hiermee vergroot je jouw bereik. Het voordeel hiervan is dat je nieuwe zakelijke relaties opbouwt. Dus ook met startende ondernemers.

Verder kun je een profiel aanmaken op LinkedIn. Dit is een zakelijk netwerk, bedoeld voor mensen die op zoek zijn naar werk of juist op zoek zijn naar personeel of een zakenpartner. Afhankelijk van wat je te bieden hebt kan je hier snel in contact komen met starters.

Online adverteren

Heb je een budget beschikbaar voor het bereiken van startende ondernemers? Plaats gerichte online advertenties. Doe dit in de Google zoekmachine, op Facebook, Instagram en LinkedIn. Target de advertentie op basis van demografische gegevens. Denk hierbij aan leeftijd, locatie, geslacht of interesses.

Online adverteren kost geld. Maar het kan ook veel opleveren. Daarom is het belangrijk om vooraf te kijken op welk platform je gaat adverteren. Zijn startende ondernemers hier vertegenwoordigd? Zo ja, dan heb je het goede platform gekozen. Maar wanneer je twijfelt is het beter om nog even verder onderzoek te doen. Het is zonde om geld aan adverteren uit te geven terwijl het niets oplevert.

Bezoek een netwerkevenement

De laatste optie is een netwerkevenement of een conferentie bezoeken. De kans is groot dat je hier startende ondernemers tegenkomt. Je legt op deze manier makkelijk contact met potentiële klanten.

Bied je producten aan? Denk dan eens aan een stand op een beurs. Vooral ondernemersbeurzen zijn erg interessant! Maar zelfs op de huishoudbeurs lopen veel ondernemers rond. Alleen moet je bij de huishoudbeurs wel rekening houden met het feit dat deze op consumenten gericht is.

Hoe zit het met koude acquisitie?

Sommige bedrijven passen koude acquisitie toe. Dit is het ongevraagd sturen van een commerciële mail of post. Maar ook een commercieel telefoontje valt onder koude acquisitie. Zoiets doe je altijd naar potentiële klanten die nog geen relatie met jouw bedrijf hebben.

Sinds 1 juli 2021 mag je niet zomaar koude acquisitie toepassen. Het is in ieder geval verboden richting consumenten. Je moet eerst toestemming van de consument hebben, wil je hem of haar ongevraagd producten of diensten aanbieden

Maar hoe zit het wanneer je startende ondernemers middels koude acquisitie benadert? Zzp’ers vallen onder de consumenten. Je mag ze alleen benaderen wanneer ze hier toestemming voor hebben gegeven.

Maar, stel dat jij wil samenwerken met een zzp’er. Dan mag je die persoon natuurlijk wel benaderen. Ook ongevraagd.

Wie mag je wel ongevraagd benaderen? Dat zijn BV’s, NV’s, verenigingen en stichtingen. Zijn een aantal startende ondernemers klant bij jou? Die mag je ook ongevraagd benaderen. Net zolang totdat ze zeggen dat ze dit niet meer willen.

Tip: je komt onder de regels uit door ervoor te zorgen dat de communicatie niet commercieel is. Vul dit zelf maar in.

Geef je website een boost en vlieg naar topposities in Google en Bing.

Schuiven naar boven