Hoe beheer je social media?

Het beheer van sociale media bestaat uit twee onderdelen. Als eerste begin je met het maken van een contentplanning, content maken en het plaatsen hiervan. Het tweede onderdeel bestaat uit het beheren van deze content en verschillen sociale kanalen. Hoe beheer je social media effectief? In dit artikel lees je hier meer over.

Meerdere sociale media accounts beheren

Bij het beheren van een enkel sociaal media account zul je nog niet zo snel tegen problemen aanlopen. Het is heel vermoeiend om elke dag meerdere accounts voor je bedrijf te beheren. Waarschijnlijk zoekt je ideeën om het beheer van social media effectief in te plannen.

Met de cursus Online Zichtbaarheid haal je het beste uit je social media marketingactiviteiten. De cursus gaat niet alleen over social media maar ook over SEO. Alles wat over je gratis online zichtbaarheid gaat. Wil je alvast een voorproefje van de inhoud van deze cursus? Laten we eens gaan kijken hoe je effectief je sociaal media beheert.

Meerdere accounts voor je bedrijf

Het is belangrijk dat je bedrijf overal online zichtbaar is. Dat doe je niet alleen met een zakelijke website, maar ook door je aanwezigheid op social media. Daarom is het aan te raden om op verschillende platforms actief te zijn. Dit betekent dat je meerdere accounts voor je bedrijf aanmaakt.

Wel is het aan te raden om eerst je autoriteit via een sociaal mediakanaal op te bouwen. Wanneer je hier succesvol in bed ga je naar het volgende kanaal en domineer je hier de markt. Zo bouw je dit langzaam uit. Doe in het begin dus niet alles tegelijk.

Het beheren van meerdere social media accounts is erg nuttig. Je vergroot hiermee je naamsbekendheid. Het genereert leads en het stimuleert de verkoopcijfers.

Voordelen van effectief beheer van social media

Wanneer je op verschillende social media platforms actief bent, kun je een verscheidenheid aan inhoud delen. Je spreekt verschillende doelgroepen aan. Dit is ideaal want meestal krijg je wel met verschillende soorten publiek te maken. Zo kun je iedereen bij je bedrijf betrekken.

Misschien ben je ook over de landsgrenzen actief. Dan is het handig om voor elk land een apart account aan te maken. Zo kun je voorzien in de unieke wensen aan behoeften van klanten en het specifieke land.

Laat klanten met je bedrijf contact komen

Ruim 98% van de consumenten vindt dat social media een makkelijke manier is om met een bedrijf in contact te komen. Voornamelijk de verlengde klantenservice speelt hier een belangrijke rol in. Ook weer een goede reden om actief te zijn op social media. Gebruik social media om klachten te behandelen of om online klantrecensies te beheren.

Een strategie voor social media opstellen

Laten we starten met het beheer van je social media. Je begint met het opstellen van een duidelijke strategie. In die strategie omschrijf je het doel voor elk social media-account. Documenteer dit, inclusief het beleid en de procedures die je volgt.

Beheersoftware voor social media

Hoe beheer je social media wanneer je meer accounts hebt? Zoiets kan ontzettend veel tijd kosten. Daarom is het handig om gebruik te maken van speciale software. Zo kun je vanaf één plek alle publicaties en betrokkenheid beheren.

Een aantal bekende voorbeelden van beheersoftware zijn Hootsuite, Sprinklr of Brandwatch.

Maak een contentkalender

Je moet van tevoren weten wat je gaat publiceren, en wanneer. Een contentkalender helpt je hierbij. Zoiets noem je ook wel een redactionele kalender. Het is een schema van je sociale mediastrategie.

Meestal maak je gebruik van beheersoftware om deze kalender aan te maken. Maar dit kan ook handmatig gebeuren. Zorgt dat de kalender op een strategische plek staat, zodat niet alleen jij maar eventueel ook werknemers of een social media-expert erbij kunnen.

Maak content aan

Met een contentkalender kun je vooruit werken, al helemaal wanneer je ook nog eens gebruik maakt van beheersoftware. Dit betekent dat je voor een week, een maand of misschien wel voor een heel kwartaal de sociale content aanmaakt. Op veel platforms kun je deze content inplannen. Is dit niet mogelijk dan maak je gebruik van beheersoftware.

Gebruik relevante hashtags

Wanneer je een contentkalender opstelt dan helpt het om nu alvast na te denken over de hashtags. Maar die kun je ook bij het aanmaken van content integreren. Het is belangrijk om relevante hashtags te kiezen. Die vergroten het bereik. Maar net op dat je niet te veel hashtags toepast want het kan weer als spam overkomen.

Interactie met het publiek

Iemand vroeg mij eens waarom hij niet meer volgers op social media kreeg. Ik keek naar zijn account en kwam met een heel eenvoudig antwoord: “het is social media, niet alone media”. De persoon in kwestie volgde helemaal niemand, reageerde niet op vragen en toonde geen interesse in zijn volgers of het publiek in het algemeen. Wanneer je niks weggeeft moet je ook niet verwachten dat je iets krijgt.

Het is dus belangrijk dat je de interactie met het publiek aangaat. Wanneer een interessant account jou volgt, dan volg je terug. Stelt iemand een vraag en geef hier antwoord op. En wanneer je een leuke post ziet dan like of deel je hem.

Spamaccounts en vervelende reacties verwijderen

Soms krijg je hele nare reacties. Betreft het een klacht van een klant, dan reageer je netjes op deze klacht. Maar wanneer het uiteindelijk alleen maar om het schelden gaat dan mag je deze reactie best verwijderen.

Verder is het aan te raden om reacties te verwijderen van concurrenten die zichzelf promoten. Vooral wanneer jouw bedrijf nog niet zoveel naamsbekendheid heeft opgebouwd, is het vervelend wanneer concurrenten dit bij jou doen. Ze pikken je klanten weg. Verwijder de reactie. Doet de concurrent het opnieuw? Benader hem of haar privé en vertel dat je dit niet prettig vindt. Eventueel kun je zo iemand altijd blokkeren, hoewel dit echt een laatste redmiddel is.

Wees waakzaam voor spamaccounts. Die doen niks anders dan jou volgen en vervolgens allerlei privéberichten sturen. Of een of ander buitenlands account promoten. Probeer spamaccounts direct op te sporen en dagelijks te verwijderen.

Analyseer je strategie voor social media

Als laatste is het belangrijk om je strategie regelmatig te analyseren. Kijk wat wel en wat niet werkt. Krijg inzicht in de resultaten van je strategie. Wanneer je een zakelijk social media-account hebt dan heb je altijd toegang tot de statistieken.

Alleen door te analyseren krijg je antwoorden op je vragen. Aan de hand hiervan kun je jouw strategie verfijnen, zodat je de beste resultaten behaalt.

Geef je website een boost en vlieg naar topposities in Google en Bing.

Schuiven naar boven