SEO staat voor zoekmachine optimalisatie (search engine optimization). Het zijn alle handelingen die je verricht om je website hoger in Google te krijgen. Natuurlijk ook in andere zoekmachines, maar Google heeft nu eenmaal een grote positie in de markt ingenomen. Hoe begin je aan SEO? In dit artikel een stap-voor-stap handleiding met de belangrijkste basistermen.
Inhoud
Een concurrentieanalyse maken
De meeste marketeers zeggen dat je met SEO begint door een trefwoordenonderzoek te doen. Eigenlijk klopt dit niet. Wil je echt helemaal aan de basis beginnen dan moet je eerst een concurrentieanalyse maken. In de cursus Online Zichtbaarheid wordt hier een les besteed, zodat je precies weet wie jouw online concurrenten zijn.
Verder leer je tijdens de cursus hoe je een doelgroepanalyse maakt. Geloof me, wil je met SEO beginnen dan heb je deze twee onderzoeken echt nodig.
Een trefwoordenonderzoek
Hoe begin je aan SEO? Na de concurrentieanalyse en de doelgroep analyse, volgt een trefwoordenonderzoek. Een andere benaming hiervoor is zoektermenonderzoek. Meestal maak je hierbij gebruik van een SEO tool. Het probleem is dat niet alleen jij die SEO tool gebruikt maar ook heel veel anderen. Hierdoor is de kans groot dat je uiteindelijk op dezelfde trefwoorden gaat ranken. Feitelijk zoek je de concurrentie op en dat kan heel moeilijk zijn.
Daarom leer je in de cursus Online Zichtbaarheid hoe je met je gezond verstand aan nieuwe trefwoorden komt.
Maak altijd een lijst van relevante zoektermen. Zoek ook naar zoektermen die hier goed bij passen. Houd de lijst bij wanneer je content schrijft. Het is belangrijk dat je niet met jezelf gaat concurreren!
Trefwoorden in de titel verwerken
Google moet weten wat het onderwerp van je tekst of blog is. Daarom verwerk je het belangrijkste trefwoord in de titel. Ben je van plan om een aantal trefwoorden met elkaar te combineren? Kies de beste uit, want je hebt maar beperkte ruimte in de titel. Zorg dat alles er natuurlijk uitziet. Je moet dus niet allerlei trefwoorden achter elkaar in de titel plaatsen.
Houd er rekening mee dat de naam van je website of bedrijf altijd in zoekmachines wordt vermeld. De naam komt achter de paginatitel of de SEO titel te staan. Wanneer je wil dat je bedrijfsnaam of websitenaam in zoekmachines zichtbaar is, dan moet je de paginatitel zo kort mogelijk houden.
Zoekwoorden in de inhoud van de tekst plaatsen
Vervolgens begin je met het schrijven van het artikel, de blog of de tekst. Ook nu weer is het belangrijk dat je de zoektermen of het trefwoord hierin meeneemt. Maar hoe vaak moet je het trefwoord in de tekst verwerken?
Hier zijn geen harde regels voor. De een zegt dat je een zoekwoordendichtheid van 4% aan moet houden. Maar dit is eigenlijk veel te veel. Een dichtheid van 2% zou beter in de juiste richting komen. Maar je moet je niet vastpinnen op dit soort percentages. Het is veel belangrijker dat je tekst natuurlijk overkomt. Een tekst met een zoektermendichtheid van 4% kan net zo natuurlijk overkomen dan wanneer de dichtheid 1% bedraagt.
Zoekwoorden in de pagina URL
Kijk ook even naar de URL die de pagina krijgt. Het is slim om het belangrijkste trefwoord in de URL-slug te plaatsen. Dit komt omdat Google en andere zoekmachines niet alleen naar de titel en de inhoud kijken maar zeker ook naar de URL van de pagina.
Maak een metabeschrijving
Als laatste maak je een metabeschrijving van de pagina. Hiermee laat je aan zoekmachines weten waar de pagina over gaat. Indien de metabeschrijving aansluit bij een zoekopdracht, zou Google deze beschrijving in de zoekresultaten tonen. Wanneer de beschrijving niet goed op de zoekopdracht aansluit dan toen Google een ander stukje tekst uit de pagina in de zoekresultaten. En dat is niet erg, want Google gaat altijd voor de beste keuze.
Een meta beschrijving garandeert niet dat je webpagina bovenaan in de zoekresultaten scoort. Het is namelijk geen rankingfactor. Maar het kan wel het verschil maken tussen meer of minder bezoekers op je website. Want de metabeschrijving kan de gebruiker ervan overtuigen om naar je website door te klikken.
Hoe begin je aan SEO: over linkbuilding
Een ander onderdeel van SEO is linkbuilding. Het is het actief verzamelen van inkomende links naar je website (backlinks). Bij linkbuilding is het belangrijk dat je links vanaf autoritaire sites verzamelt. De sites moeten wel specifiek zijn voor jouw branche of niche.
Hoewel kijkt naar de kwaliteit van links die naar jouw website verwijzen. Wanneer het om hoge kwaliteit links gaat dan heeft dit een positief effect op je SEO scoren. Bedenk wel dat Google er niet van houdt wanneer je voor backlinks betaalt of aan linkruil doet. Wanneer Google dit in de gaten krijgt dan kan dit juist een negatief effect hebben. Bijvoorbeeld doordat je lager gaat ranken. In sommige gevallen kan je zelfs helemaal uit de zoekresultaten verdwijnen.
Het is dus belangrijk om zeer voorzichtig met linkbuilding om te gaan. Doe dit met mate en werk alleen met autoritaire of gezaghebbende websites samen.
Het is goed om te weten dat linkbuilding niet meer zo goed werkt als vroeger. Deel kwalitatieve content: dan verzamel je op een natuurlijke manier links naar je website. En iets dat je eigenlijk nooit zou moeten doen: een marketingbureau of een linkerbuilder inschakelen om op die manier backlinks te verzamelen.
Technische optimalisatie van je website
Als laatste besteed je aandacht aan de techniek achter je website. Denk hierbij aan de laadtijd. Zaken zoals afbeeldingen en scripts kunnen de laadtijd van je webpagina’s vertragen. Het is dus belangrijk om dit soort zaken te optimaliseren.
Ook moet je er rekening mee houden dat steeds meer mensen het internet via een mobiel apparaat bezoeken. Daarom moet je website mobielvriendelijk zijn. Dit houdt in dat je voor een responsief design gaat.
Er zijn nog wat andere zaken die van belang zijn voor technische optimalisatie van je website. Alles wat je doet moet in het voordeel van de gebruiker of bezoeker zijn. Dan pas zal Google van je gaan houden, en lukt het je om hoger in de organische zoekresultaten te verschijnen.
Geef je website een boost en vlieg naar topposities in Google en Bing.
