Grootste uitdaging voor bedrijven die online gaan

Tegenwoordig ontkom je er niet aan: je moet als bedrijf online aanwezig zijn. Enerzijds middels een website, anderzijds via social media. Wat is voor veel bedrijven de grootste uitdaging wanneer ze online gaan? Het gaat niet om slechts één uitdaging, je staat namelijk voor meerdere uitdagingen.

Een plan opstellen als de grootste uitdaging

In de Google cursus ‘basisprincipes van online marketing’ komt een belangrijke vraag voorbij: “wat is voor veel bedrijven de grootste uitdaging wanneer ze online gaan?” Het antwoord hierop luidt “een plan opstellen”.

Dit kan zeker een hele uitdaging zijn. Maar met het opstellen van een plan ben je er nog niet. Zodra je online gaat krijg je met heel veel dingen te maken. Bijvoorbeeld concurrenten en doelgroepen, zoekmachine optimalisatie, social media en communicatie. En wat dacht van al die nieuwe ontwikkelingen, die invloed hebben op je bedrijf? Hieronder zie je de grootste uitdagingen voor bedrijven die online actief zijn.

Een marketingplan opstellen

Op het internet ervaar je veel concurrentie. Niet alleen je directe concurrenten zijn online actief, ook krijg je met particulieren te maken. Want juist particulieren bloggen ontzettend veel en kunnen hierdoor jouw website in de organische zoekresultaten naar beneden drukken.

Wanneer je bedrijf online gaat is het belangrijk om een online marketingplan op te stellen. Hoe dat plan vorm krijgt is afhankelijk van hetgeen je aanbiedt, je budget, concurrentie, doelgroep en nog een aantal dingen. Grofweg gezien zou een marketingplan er zo uit moeten zien:

Doelgroep: identificeren van doelgroep op basis van verschillende gegevens, en op welke online kanalen de doelgroep bereikbaar is.

Concurrenten: de belangrijkste concurrenten in je branche identificeren. Maar ook hun online aanwezigheid, activiteiten en strategieën in kaart te brengen. Verder de sterke en zwakke punten van concurrenten ontdekken.

Doelstellingen: realistische doelstellingen vastleggen zoals 10% meer websiteverkeer binnen drie maanden, of 15% meer volgers op social media. Maar een doelstelling gaat ook over het aantal klachten, verkochte producten of omzet.

Online kanalen: in kaart brengen welke online kanalen het meest geschikt zijn. Bijvoorbeeld SEO, SEA, e-mail marketing, contentmarketing of social media. Bij elk kanaal is het belangrijk om over de tactieken na te denken.

Budget: besteed ongeveer 10% van de maandomzet aan online marketing. Houd rekening met verschillende kosten en maak een verwachting wanneer het rendement op investering (ROI) gaat.

Meten en analyseren: stel KPI’s in om het succes van online marketing te meten.

Tijdslijn: het marketingplan moet over een tijdlijn beschikken, met deadlines en verantwoordelijkheden.

Zoekmachine optimalisatie als uitdaging

Nog een grote uitdaging voor bedrijven die online gaan is zoekmachine optimalisatie (SEO). Dit is een belangrijk onderdeel in het vergroten van de online zichtbaarheid. Effectiever zoekmachine optimalisatie resulteert in hoge posities in de organische zoekresultaten. Dit levert veel bezoekers en ook een hogere omzet op.

Voor velen lijkt SEO eenvoudig. Het is een kwestie van een blog schrijven en je verschijnt hier hoog in Google mee. Helaas werkt dit in de praktijk niet zo. Google kijkt naar verschillende factoren om te bepalen of je website hoog in de zoekresultaten komt te staan. Content speelt een grote rol binnen SEO, maar ook techniek en linkbuilding. In de cursus zorgt Online Zichtbaarheid leer je de basisprincipes van SEO.

Wil je meer leren over SEO schrijven? Volg dan de korte training SEO Content Schrijven. Dit is het logische vervolg op de cursus, maar is ook los te volgen.

Het opzetten en bemannen van een klantenservice

Online verwachten klanten of consumenten een snelle en vriendelijke klantenservice. Ook dit is een grote uitdaging voor bedrijven die online actief zijn. Je moet zo snel mogelijk op vragen en klachten reageren. Daarnaast moet je goede oplossingen bieden.

Een online klantenservice vraagt veel flexibiliteit. Wanneer je niet snel of goed genoeg reageert, kunnen klanten via het internet heel makkelijk negatief over je bedrijf praten. Dat krijg je niet zomaar rechtgezet.

Online reputatiemanagement

In het verlengde van de klantenservice krijg je met online reputatie management te maken. Beoordelingen en feedback hebben invloed op de reputatie van je bedrijf. Het is belangrijk om negatieve beoordelingen goed te beheren. Aan de andere kant stimuleer je positieve beoordelingen.

Bedenk dat je negatieve reviews op beoordelingen niet altijd kunt voorkomen. Sterker nog, consumenten vertrouwen bedrijven met een aantal negatieve beoordelingen veel eerder dan bedrijven die helemaal geen negatieve reviews ontvangen. Wel is het belangrijk om op negatieve reviews te reageren en aan te tonen dat je bereid bent om met een oplossing te komen.

Technische problemen

Wanneer bedrijven online gaan krijgen ze bijna altijd met technische problemen te maken. Denk maar aan een website die tijdelijk uit de lucht is, of online betalingsproblemen. Verder ben je afhankelijk van externe platforms zoals sociale media.

Technische problemen hebben een impact op de gebruikerservaring. Dat kan nadelig zijn voor je bedrijf, dus het is belangrijk om technische problemen zo goed en snel mogelijk op te lossen. Ligt het probleem aan een extern platform? Dan heb je hier soms weinig invloed op, maar je kunt richting de klanten altijd iets van compensatie aanbieden. En dat hoeft niet altijd om een financiële compensatie te gaan, want begrip tonen is ook compensatie bieden.

Beveiliging en privacy

Weet je wat ook de grootste uitdaging is voor bedrijven die online gaan? Dat zijn beveiliging en privacy. Bedrijven moeten aan strenge regels en voorschriften voldoen. Als ondernemer ben je verplicht om klantgegevens op de juiste manier te beschermen. Daarnaast mag je alleen klantgegevens verzamelen die nodig zijn voor het uitvoeren van je bedrijfsactiviteiten.

Het vergroten van de online zichtbaarheid

Vooral startende ondernemers hebben moeite met hun online zichtbaarheid. Ze weten niet hoe ze moeten opvallen bij het publiek. Wanneer je veel concurrentie ervaart dan is het strijden om de aandacht van dezelfde doelgroep.

De uitdaging zit hem in kennis en vaardigheden omtrent zoekmachine optimalisatie, social media en content marketing. Dit zijn drie marketingtechnieken waarmee je gratis naamsbekendheid opbouwt. Het zorgt ook voor meer verkeer naar je website. Zorg dus dat je hier voldoende kennis van hebt en vaardigheden ontwikkelt. De cursus Online Zichtbaarheid is geschikt voor beginners. Verder vind je bij Online Marketing Pro diverse trainingen op het gebied van SEO, social media, concurrenten en doelgroepen.

Weet je niet welke cursus of training het beste bij jou past? Stuur een mailtje en krijg binnen 24 uur antwoord. Of laat je telefoonnummer achter, dan ontvang je een vrijblijvend adviesgesprek.

Geef je website een boost en vlieg naar topposities in Google en Bing.

Schuiven naar boven