Groeien door linkbuilding

Linkbuilding uitbesteden of zelf doen? Je kunt een te dure SEO-specialist inhuren. Maar groeien door linkbuilding, zonder dat het je iets kost, is de beste methode. Je laat je webshop of website groeien waarbij je steeds meer bezoekers aantrekt. En je weet, meer bezoekers betekent ook een potentieel hogere conversie en omzet.

Een hogere domein autoriteit

Linkbuilding wordt ingezet om een hogere domeinautoriteit te realiseren. Het start dus allemaal met het begrijpen van de domein autoriteit. Dit wordt ook wel afgekort tot DA (hiermee wordt niet de drogisterij bedoeld).

De domeinautoriteit staat voor het linkprofiel van een domeinnaam (website). Dit is een rankingscore die ooit ontwikkeld is door Moz. Dus niet door Google!

Vroeger konden zoekmachines maar op één manier bepalen of een website autoritair was: door te kijken naar een backlinks. Daar is Moz op ingesprongen met zijn DA rankingscore.

Heeft linkbuilding tegenwoordig nog zin?

Vroeger was het belangrijk dat er zoveel mogelijk backlinks naar jouw website verwezen. Dan was je in de ogen van zoekmachines belangrijk. Tegenwoordig gaat kwaliteit boven kwantiteit. Dus ja, linkbuilding is nog steeds relevant voor SEO. Maar wel op een andere manier dan vroeger.

Google geeft zelf aan dat verwijzende links één van de factoren is om te bepalen of informatie vertrouwd is. Toch is het zo dat backlinks minder impact hebben dan vroeger.

Kun je groeien door linkbuilding?

John Müller van Google heeft aangegeven dat het belang van linkbuilding afneemt. Google is steeds beter in staat om te bepalen welke inhoud binnen de context van het internet past. Verder verklaart hij dat campagnes voor linkbuilding met spam verboden zijn. Oftewel: backlinks kopen is niet toegestaan. Net zomin als backlinks ruilen en overal willekeurig wat hyperlinks achtergelaten.

Hoe kun je dan groeien door linkbuilding? Dat doe je door op natuurlijke wijze autoriteit opbouwen. Jawel, in de vorm van backlinks. Maar niet door deze links te kopen of te ruilen. Maar hoe dan wel? Dat lees je hieronder.

Geweldige inhoud maken

Een natuurlijk linkprofiel is veel beter dan backlinks kopen of ruilen. Blijf dus weg bij marketingbureaus, want die zullen altijd backlinks inkopen. Het is veel belangrijker om goede tot geweldige inhoud maken. Dit betekent dat je interessante blogs en artikelen voor je website schrijft. Maak iets dat gebruikers waardevol vinden en promoot dit op een verstandige manier.

Linkbuilding is geen wondermiddel

Voordat de Google Penguin-update kwam, kon je hard groeien door linkbuilding. Tegenwoordig werken backlinks ter ondersteuning om je autoriteit te vergroten. Maar het is geen wondermiddel. Veel backlinks zullen je positie in de organische zoekresultaten niet plots verbeteren. Het kan dat je website een beetje stijgt in rankings, maar dit effect is minimaal.

Wanneer je alleen aan linkbuilding doet, zonder aandacht voor de content op je website, ben je verkeerd bezig. Geweldige content creëren moet altijd je nummer één SEO-activiteit zijn.

Expertise, ervaring, autoriteit en betrouwbaarheid

De volgende vier factoren spelen tegenwoordig een grote rol bij het bepalen van de rankings:

  1. Expertise – laat zien dat jij de expert binnen je vakgebied bent.
  2. Ervaring – de ervaring die je met een product of service hebt, maar ook de ervaring van jou als auteur.
  3. Autoriteit – dit gaat over de autoriteit van een webpagina.
  4. Betrouwbaarheid – positieve reviews laten zien dat een website betrouwbaar is. Vooral belangrijk voor websites die om gevoelige gegevens vragen, zoals webshops.

Wanneer je niet aan deze eisen kan voldoen, heeft linkbuilding weinig zin.

Het risico op een straf

Vooral startende ondernemers hebben de hoop dat ze snel hoog in Google staan. Wanneer dit niet lukt nemen ze contact op met een marketingbureau. Vaak krijgen ze hier te horen dat ze aan linkbuilding moeten doen. Het marketingbureau koopt hier en daar backlinks in.

Het zal niet de eerste keer zijn dat een website hierop wordt afgestraft. Het risico op een straf als gevolg van het inkopen of ruilen van backlinks is relatief groot. Deze straf bestaat uit een lagere ranking in de organische zoekresultaten. Je moet dan alle ingekochte backlinks verwijderen, iets dat veel tijd kost. Hierna kan het nog maanden duren voordat je de oude rankings weer terugkrijgt.

Backlinks kopen kost veel geld en het levert op lange termijn weinig op. Toch blijven ondernemers dit doen. Dit komt omdat linkbuilding op de korte termijn vaak wel een positieve verbetering laat zien. Dit komt omdat Google eigenlijk in de war is, en de website met veel backlinks bovenaan plaatst. Maar niet voor lang, want uiteindelijk herkent het algoritme bepaalde patronen van linkbuilding.

Alleen groeien door linkbuilding bestaat niet

Sommige marketeers verleiden je met advertenties om te linkbuilden. Maar wanneer je inhoud mager is en je geen signalen van betrouwbaarheid afgeeft, dan is backlinks verzamelen alsof je een pleister op een gat in een dijk plakt. Je website is een puinhoop, waarom zou linkbuilding dan werken?

Voor Google is het belangrijk dat gebruikers een goede ervaring op een website hebben. Dat is dus het eerste waar je aan moet werken. Je website moet een korte laadtijd hebben, mobielvriendelijk zijn en bij voorkeur een beveiligde verbinding hebben. Het menu op de website is voor bezoekers goed vindbaar en duidelijk. Daarnaast is het lettertype goed leesbaar.

Tot zover de technische aspecten van de website. Dan gaat het om inhoud, en dat is een van de grootste rankingfactoren. Je ziet dat grote bedrijven aandacht aan content besteden, niet aan het verzamelen van backlinks.

Om autoriteit op de bouwen is het dus belangrijk om kwalitatieve content te delen. Creëer waardevolle inhoud en richt je op het verspreiden van je unieke waardenvoorstel (USP). Dat is de eigenschap die jouw bedrijf beter maakt dan concurrerende bedrijven.

 Maak een waardevol bezit

Je legt de focus op het creëren van goede content en het verspreiden van je USP. Wil je op een natuurlijke wijze autoriteit opbouwen door middel van backlinks? Creëer een waardevol bezit. Bijvoorbeeld een tool die onmisbaar is voor klanten. Of inhoud die iedereen wil lezen.

Creëer iets waardevols en zorg dat dit bij het publiek bekend wordt. Als het ‘product’ echt geweldig is, dan gaat het publiek hier vanzelf naar linken. Op die manier bouw je een natuurlijk linkprofiel op.

Extra tips: kijk wie er over jouw bedrijf praat

Soms wordt er op social media, fora of in blogs over jouw bedrijf gesproken. Probeer te achterhalen waar dit gebeurt. Neem contact op en vraag of ze naar jou willen linken. Dit is een bonus op het gebied van linkbuilding.

Over linkbuilding leren

Wil je vertrouwd raken met linkbuilding, het op een goede manier toepassen en vooral geen fouten maken? Volg de individuele training SEO & Social Media. Je bekijkt twee trainingsvideo’s over content, linkbuilding en nog veel meer. Daarnaast krijg je twee individuele coachingssessie’s, geheel afgestemd op jouw doelen en je bedrijf.

Schrijf je nu in en ontvang gratis twee weken lang extra begeleiding.

Geef je website een boost en vlieg naar topposities in Google en Bing.

Schuiven naar boven