Google cursus basisprincipes van online marketing

Tekstschrijvers en copywriters, marketeers maar ook ondernemers volgen de Google cursus basisprincipes van online marketing. Wat houdt dit precies in? Tijdens deze training maak je kennis met de beginselen van online marketing. Dit klinkt geweldig maar je moet er rekening mee houden dat je niet alles leert wat nodig is!

De Digitale Werkplaats

De cursus basisprincipes van online marketing wordt gegeven door de Google Digitale Werkplaats. De cursus belooft dat je alles over online zichtbaarheid leert. Maar dit klopt helemaal niet. Dit houdt de cursus kort gezegd in:

  • Werken met Google Analytics
  • Doelen definiëren en monitoren
  • Doelgroepen segmenteren
  • Contentmarketing, gericht op promotie
  • Adverteren in Google
  • Online winkel in Google promoten
  • Overigens: e-mail marketing, lokale marketing, mobiele websites en apps, social media, video’s etc.

Klinkt toch zeer uitgebreid? Zo op het eerste oog wel. Zelf volg ik deze training jaarlijks. Niet omdat dit nodig is maar om inzicht te krijgen in de inhoud van deze cursus.

De basis van online marketing

De Google cursus basisprincipes van online marketing is heel basic. Daarom heet het ook basisprincipes. Het is geschikt voor absolute beginners. Opvallend is dat de focus vooral op adverteren in Google ligt. Logisch, dat levert voor Google namelijk geld op.

De cursus zou 40 uur (!) moeten duren maar ik leg hem elk jaar in ongeveer 60 minuten af. Natuurlijk heeft dit met ervaring te maken. Maar iemand met een stuk minder ervaring zou hem binnen tien uurtjes kunnen voltooien. De vragen zijn niet zo heel moeilijk en wanneer je logisch nadenkt staat het antwoord voor je neus.

De inhoud gaat vooral over de zichtbaarheid in de organische zoekresultaten en adverteren in Google. Heel af en toe wordt er iets over e-mail marketing verteld, maar dit is betrekkelijk weinig. Verder wordt social media niet tot nauwelijks meegenomen.

Wat je ervan leert

Met de Google Digitale Werkplaats heb je toegang tot verschillende cursussen. De meest populaire cursus is die van ‘basisprincipes van online marketing’. Bij het voltooien van deze cursus ontvang je een certificaat. Dit certificaat is erg populair onder marketeers. Ze tonen dit op hun website of gebruiken het tijdens een sollicitatie.

Ook onder SEO tekstschrijvers is dit certificaat geliefd. Het wordt gebruikt om aan te tonen dat er enige kennis is van zoekmachine optimalisatie. Maar wat kun je er in de praktijk mee?

Je maakt kennis met een aantal zaken omtrent SEO en SEA. Maar het is niet zo dat je hiermee vaardigheden ontwikkelt. Het is hetzelfde als lezen hoe je een badkamer moet betegelen. Wat natuurlijk niet betekent dat je dit ook in de praktijk toe kunt passen.

Daarom zou je deze cursus niet echt een cursus kunnen noemen. Er is namelijk geen docent die de vaardigheden met je oefent. Je hoeft geen huiswerk te maken en je ontvangt ook geen feedback op je kennis of vaardigheden.

Google cursus met certificaat: de meerwaarde hiervan

Er is al enige tijd discussie gaande omtrent deze Google cursus. Je ontvangt er een certificaat bij, en dit lijkt een mooi hulpmiddel om je carrière verder uit te breiden. Inmiddels is duidelijk dat iedereen deze cursus kan volgen. De volledige antwoorden zijn zelfs vrij verkrijgbaar. Voor slechts € 2,75 krijg je alle antwoorden uit de 26 modulen.

Koop de antwoorden

Het probleem is dus dat het certificaat ‘te koop’ is, zonder je te verdiepen in de inhoud van deze training. Dit maakt de Google cursus en het bijbehorende certificaat heel twijfelachtig. En dat is nu net het probleem met cursussen of trainingen die voor iedereen toegankelijk zijn.

Binnen de wereld van online marketing wordt er dan ook weinig waarde aan dit certificaat gehecht. Maar onwetende consumenten en klanten kunnen onder de indruk raken bij het zien van dit certificaat. Daarom wordt er nog steeds gebruik van gemaakt.

Het probleem hiermee is dat er binnen de online marketing veel cowboys actief zijn. Ze willen op een snelle manier geld verdienen, zonder zich in de moeilijke wereld van SEO, SEA en social media te verdiepen.

De cursus Online Zichtbaarheid

Wil jij werken aan je online zichtbaarheid? Niet alleen je kennis uitbreiden maar ook je vaardigheden, zodat je een Pro bent op het gebied van SEO en social media? Dan is de cursus Online Zichtbaarheid iets voor jou.

Deze cursus is exclusief voor deelnemers. Dit betekent dat je met maximaal vijf andere cursisten in een virtuele classroom plaatsneemt. Je hebt direct en live contact met de docent en de andere cursisten.

Heb je tijdens de les een vraag? Dan kun je die gewoon stellen. Gedurende de cursus krijg je wat opdrachten mee. Je bent niet verplicht om deze opdrachten te maken, maar het is wel aan te raden om dit te doen. Hierbij ontwikkel je vaardigheden die je straks nodig hebt.

De laatste les bestaat uit een privéles (zonder andere cursisten). Tijdens deze les worden je huiswerkopdrachten besproken. Maar ook wordt gekeken hoe je SEO en social media in de praktijk of binnen jouw business toe wil passen. Aan de hand hiervan ontvang je nog wat extra tips en adviezen.

Voor wie is deze cursus geschikt?

Veel mensen kunnen de cursus Online Zichtbaarheid volgen. Dus jij waarschijnlijk ook. Misschien behoor je tot een van de volgende groepen.

Ondernemer (in het algemeen)

Je bent ondernemer en hebt een website (of dit zit in de planning). Misschien ben je op social media actief of wil je hiermee beginnen.  Als ondernemer is het belangrijk om online zichtbaar te zijn. De cursus helpt je hierbij. Je leert veel over SEO en social media, en hoe je deze twee affectief voor je bedrijf inzet.

Webshop eigenaar

Er komen steeds meer webwinkels bij. Dit betekent echter niet dat het internet ‘vol’ is. Voor iedereen is een plekje. Je moet wel weten hoe je jouw website online zichtbaar maakt. Daar helpt de cursus je bij.

Tekstschrijver of copywriter

Schrijf je teksten in opdracht van anderen? Dan is het belangrijk dat je goede SEO teksten schrijft. Daarnaast moeten deze teksten natuurlijk converteren. Hoewel de cursus gericht is op SEO en social media, leer je ook iets over converterend schrijven. De cursus Online Zichtbaarheid vormt dus een goede basis om je als tekstschrijver of copywriter te ontwikkelen.

Marketeers

Heb je interesse in online marketing en wil je anderen helpen? SEO en social media zijn populair omdat je hiermee gratis aan je online zichtbaarheid werkt. Daarom hebben veel bedrijven en websites hier de focus op liggen. Bij het inschakelen van een marketingbureau wordt dan ook voornamelijk om deze twee dingen gevraagd. En dat is precies waar de cursus over gaat.

Inschrijven voor de cursus? Geef de gewenste startdatum door en je hoort snel wanneer je kunt beginnen.

Geef je website een boost en vlieg naar topposities in Google en Bing.

Schuiven naar boven