Duurzaam ondernemen doe je zo

Duurzaamheid gaat over langlevende en gezonde ontwikkelingen, die goed zijn voor het milieu en de toekomst van de aarde. We moeten allemaal ons steentje aan een gezondere aarde bijdragen. Duurzaam ondernemen is een goede keuze. Niet alleen voor het milieu maar ook omdat klanten hier meer waardering voor hebben.

Voldoe jij aan de verwachtingen van de belanghebbenden of klantenvisie? Richt je activiteiten bewust op het toevoegen van waarde aan het publiek en de aarde.

Winst voor het milieu, de maatschappij en de mens

Niet elke duurzame onderneming heeft dezelfde doelstellingen. De meeste bedrijven zoeken een goede balans tussen duurzame activiteiten en winst. Maar er zijn ook bedrijven die zich volledig richten op winst voor het milieu, de maatschappij en de mens.

Waarom is het zo belangrijk?

De mens heeft geweldige dingen gecreëerd waaronder huizen en steden, producten, computers en zaken die ons echt kunnen helpen of ons leven er een stuk aangenamer op maken. Maar al die creaties zorgen voor vervuiling. Afval vervuilt de aarde waaronder de uitstoot van fabrieken en auto’s en verschillende materialen die in de natuur terechtkomen.

Die vervuiling heeft verregaande gevolgen voor het milieu. Vooral sinds de industriële revolutie is het klimaat snel veranderd. De temperatuur op aarde stijgt. Dit lijkt geweldig maar leidt tot overstromingen, vulkaanuitbarstingen en meteorietinslagen. Het heeft ook invloed op de dieren en planten op aarde.

Bedenk dat Nederland extra kwetsbaar is voor overstromingen, ons land ligt tenslotte onder de zeespiegel.

Bedrijven zijn verantwoordelijk voor het milieu en het klimaat

Je kunt consumenten de schuld geven van klimaatveranderingen, maar eigenlijk zijn het bedrijven die zich hier schuldig aan maken. Het zijn tenslotte bedrijven die producten maken. Natuurlijk is dit om aan de wens van consumenten te voldoen, maar we hoeven hier geen gehoor aan te geven. Of in ieder geval op een andere manier.

Hoe kun je duurzaam ondernemen?

Steeds meer ondernemers nemen de verantwoordelijkheid en het heft in eigen handen. Dit doen ze middels duurzaam ondernemen. Dit hoeft op zich niet duur te zijn, zelfs voor de kleine zzp’er is duurzaam ondernemen mogelijk.

Duurzaam ondernemen is kansgericht waarbij je producten, diensten of technieken genereert die een goede impact hebben op het milieu of het sociale leven (de maatschappij).

Hieronder vind je 9 manieren om je bedrijf te verduurzamen.

1. Een duurzaam ondernemersplan

Voordat je een bedrijf start schrijf je eerst een ondernemersplan. Maar zelfs wanneer je al enige tijd onderweg bent is het niet verkeerd om een businessplan op te stellen. In het plan breng je naar voren wat de kansen, risico’s en mogelijkheden voor je bedrijf zijn. Hierbij ligt de focus op duurzaamheid.

Denk bijvoorbeeld aan de fysieke winkel die niet langer plastic tasjes aan klanten meegeeft maar papieren tasjes. Een andere methode is het inzetten van herbruikbare tasjes met statiegeld. Bedenk dat duurzame alternatieven duurder zijn, dit moet je in je budget meenemen. Daarom moet zoiets zeker in je ondernemersplan zijn opgenomen.

2. Het recyclen van producten

Om op bovenstaand voorbeeld terug te komen: probeer producten zoveel mogelijk te recyclen. Dit doe je door herbruikbaar verpakkingsmateriaal in te zetten. Of door oude producten in te zamelen en deze te recyclen, waardoor materialen weer als grondstof dienen.

Denk hierbij aan het inzamelen van oude smartphones door de elektronicazaak, of gebruikte kleding door de kledingwinkel. Sommige consumenten of klanten moet je stimuleren om te recyclen. Dit doe je door bij inlevering van oude producten korting op nieuwe producten te geven.

3. Duurzaam inkopen voor je bedrijf

Als ondernemer heb je veel nodig. Bijvoorbeeld voorraad, maar ook een computer of laptop, smartphone, visitekaartjes, bedrijfskleding, kantoorartikelen en nog veel meer. Let bij inkoop van dit soort zaken goed op de duurzaamheid.

Kijk bijvoorbeeld hoe producten gemaakt zijn, welke materialen de fabrikant gebruikt en hoe het met de verpakking zit. Maar ook uit welk land het product afkomstig is. Sommige leveranciers kiezen voor kansarme bedrijven in ontwikkelingslanden. Hiermee help je vaak kleine ondernemers aan een betere toekomst.

4. Bied tweedekansproducten aan

Vooral webshops hebben een hoog retourpercentage, meer dan fysieke winkels. Dit komt omdat klanten bij online winkelen niet precies weten wat ze bestellen. Daarnaast hebben consumenten recht op een zichttermijn van (minimaal) 14 dagen. Dit maakt het makkelijker om meer te bestellen dan nodig is, en een gedeelte retour te sturen.

Sommige producten krijg je retour in geopende verpakkingen. Hier kun je weinig aan doen, de consument heeft het recht om het product te bekijken en te beoordelen. Dat hiervoor de verpakking moet worden open gemaakt is een logisch gevolg.

Met een geopende verpakking kun je het product niet meer als gloednieuw verkopen. Gooi dit soort producten niet weg maar verkoop ze als zogenaamde tweedekansproducten. Tegen een iets lagere prijs waardoor je consumenten blij maakt. En je vermindert hier de afvalberg mee.

5. Verkoop (meer) duurzame producten

Een kwart van de winkelschappen (of die van een webshop) bestaat uit duurzame producten. Consumenten vinden duurzame producten steeds belangrijker. Wil je je steentje aan een beter milieu bijdragen, denk dan na over nóg meer duurzame producten.

Verkoop geen kunststof tandenborstels maar bamboe modellen. Denk ook aan dierproefvrije producten, energiezuinige apparaten en andere artikelen die meehelpen aan een betere toekomst voor de aarde.

6. Het isoleren van het kantoor, bedrijfspand of de woning

Wist je dat je veel energie kunt besparen door je kantoor, bedrijfspand of misschien wel je woning te isoleren? Denk hierbij aan driedubbel glas en isolerende kozijnen, spouwmuurisolatie en/of vloer- of dakisolatie.

Denk ook aan kleine isolatiemogelijkheden zoals radiatorfolie, tochtstrips of een brievenbusborstel. Het zijn de kleine dingen die vaak een groot verschil kunnen maken.

7. Het pand verduurzamen

Een andere manier om duurzaam te ondernemen is je kantoor of bedrijfspand in zijn geheel te verduurzamen. Dit houdt niet alleen isolatie in maar ook investeren in zonnepanelen, een zonneboiler, warmtepomp of andere energie- en warmte opwekkers.

8. Duurzaam vervoer

Rijd je al elektrisch, of bekijk je nog de mogelijkheden? Een elektrische bedrijfsauto valt onder duurzaam ondernemen. Je bent ook duurzaam bezig wanneer je wat vaker de fiets of het openbaar vervoer pakt. Zo belast je zo min mogelijk het milieu.

Wist je dat steeds meer koeriersbedrijven pakketjes binnen de stad via een fietskoerier laten bezorgen? Het alternatief hiervoor is de elektrische fiets of de elektrische scooter.

9. Maak je doelgroep bewust van duurzame ontwikkelingen

Feitelijk zouden bedrijven van consumenten moeten eisen dat ze zich bezighouden met duurzame producten of diensten. Dan moet je als ondernemer wel bezig zijn met duurzame ontwikkelingen. Help bij het oplossen van problemen die het milieu aantasten. Voer duurzame bedrijfshandelingen uit en kijk hoe je op een sociale- en ecologisch verantwoorde manier mee kan helpen.

Bij veel bedrijven staat een kortetermijnwinst op de voorgrond. Dit zet het milieu onder druk. Zorg dat je toekomstige generaties bewust maakt van de impact op het milieu, en laat ze zien hoe het anders kan.

Wil je eens sparren over duurzaam ondernemen en ontdekken of dit ook iets voor jou is? Als sparringpartner bied ik een luisterend oor. Niet alleen over duurzaam ondernemen maar over alle onderwerpen die jou als ondernemer bezighoudt.

Geef je website een boost en vlieg naar topposities in Google en Bing.

Schuiven naar boven