Wanneer je een website hebt deel je content (inhoud). Hierbij is het heel belangrijk om duplicate content te vermijden. Maak jij je hier toch schuldig aan? Dan heeft dit diverse gevolgen. Onder andere een lagere ranking in de organische zoekresultaten. Maar wanneer de duplicate content van een andere website vandaan komt, kan dit zelfs tot een geldboete leiden.
Inhoud
- Meer over het begrip duplicate content
- De oorzaak van dubbele inhoud (intern)
- Hoe het met verschillende versies van je website zit
- Drie dingen over duplicate content die niet waar zijn
- 1. Duplicate content wordt altijd met opzet gedaan
- 2. Scrapers zijn onschadelijk voor de ranking van je website
- 3. Content in verschillende talen is geen duplicate content
- Meer leren over duplicate content
Meer over het begrip duplicate content
Binnen SEO, onderdeel van online marketing, maak je gebruik van verschillende technieken. Je hoort veel over deze technieken en in de cursus Online Zichtbaarheid maak je er kennis mee. Wat je in de cursus óók leert zijn de gevaren van SEO.
Een van die gevaren is duplicate content. Dit betekent dat er dubbele inhoud op je website aanwezig is. Feitelijk gaat het om een tekst die op meerdere webpagina’s voorkomt.
Je hebt interne en externe duplicate content. Intern betekent dat de tekst op verschillende pagina’s van website A voorkomen. Heb je het over externe dubbele inhoud, dan staat de tekst op website A en website B. En misschien ook wel op website C.
De oorzaak van dubbele inhoud (intern)
Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van dubbele inhoud. Hierbij maak je onderscheid tussen interne en externe dubbele inhoud, bewust en onbewust.
Intern bewust: dat doe je om tijd te besparen. Bijvoorbeeld een productomschrijving op verschillende productpagina’s gebruiken.
Extern bewust: met opzet andermans teksten kopiëren en op je eigen website plaatsen. Of iemand anders die jouw teksten kopieert. Dit kan handmatig of geautomatiseerd gebeuren.
Intern onbewust: per ongeluk een tekst die al op je website staat opnieuw publiceren. Gebeurt soms wanneer een website heel veel webpagina’s heeft en hierdoor niet goed kan bijhouden wat al gepubliceerd is.
Extern onbewust: wanneer je een tekst laat schrijven en die persoon jat gewoon andermans werk om het aan jou te verkopen.
Hoe het met verschillende versies van je website zit
Een website is vaak op verschillende manieren bereikbaar. Kijk maar eens naar onderstaande voorbeelden.
- Www.websitevoorbeeld.nl
- Websitevoorbeeld.nl
- Http://websitevoorbeeld.nl
- Https://websitevoorbeeld.nl
Vroeger zag Google de verschillende versies allemaal als afzonderlijke websites. Dit betekende dat er snel sprake was van duplicate content. Dat is nu niet meer het geval! Google is in staat om de verschillende versies samen te voegen of als één geheel te zien. Je hoeft bij Google dus ook niet meer aan te geven dat je website op verschillende manieren bereikbaar is. Toch zijn er nog steeds mensen die deze mythe door blijven geven.
Drie dingen over duplicate content die niet waar zijn
Er zijn nog wel meer dingen die over duplicate content gezegd worden, maar helemaal niet kloppen. Hieronder vind je drie mythes die je beter zo snel mogelijk kunt vergeten.
1. Duplicate content wordt altijd met opzet gedaan
Het klopt dat sommige webmasters liever lui dan moe zijn. Ze nemen zonder toestemming teksten van anderen over. Die plaatsen ze vervolgens op hun eigen website. Niet alleen webmasters doen dit maar ook tekstschrijvers of copywriters die op een makkelijke manier geld willen verdienen. Door teksten van anderen te jatten en hier en daar een beetje aan te passen, zijn ze verkoopbaar.
Behalve deze vervelende methode van werken, gebeurt duplicate content net zo vaak zonder dat iemand zich hier bewust van is. Dat krijg je bijvoorbeeld wanneer je een printversie van een pagina maakt. Je krijgt dan wellicht een andere URL maar de inhoud blijft hetzelfde als de oorspronkelijke pagina. Je hebt dan twee verschillende URL’s met beiden dezelfde inhoud.
2. Scrapers zijn onschadelijk voor de ranking van je website
Sommigen zeggen dat scrapers (‘schrapers’) geen kwaad kunnen voor de organische ranking van je website. Een scraper kopieert automatisch content op websites en plaatst deze op de eigen website. Omdat dit een geautomatiseerd systeem is, gebeurt het met tientallen teksten tegelijk. Een dergelijk systeem is zelfs in staat om duizenden teksten per dag te kopiëren.
Dit soort websites zijn niet geïnteresseerd in de inhoud. Ze willen gewoon zoveel mogelijk content op de website hebben om hoger in Google te verschijnen. Tegelijkertijd worden er advertenties op dit soort websites getoond, en dat is gelijk het verdienmodel.
Veel marketeers denken dat scrapers helemaal niet schadelijk zijn voor je website. Omdat Google ooit zoiets gezegd heeft. Maar in de praktijk blijkt dit niet helemaal te kloppen. Scrape-websites zijn vaak in staat om tijdelijk hoge posities in Google te behalen. Dit komt omdat de zoekmachine dan nog niet in de gaten heeft dat het om een spamwebsite gaat.
Meestal is die hoge positie van tijdelijke aard. Maar ondertussen loopt jouw website wel schade op. Je mist bezoekers en hiermee dus ook omzet.
3. Content in verschillende talen is geen duplicate content
Ook weer een mythe: denken dat content in verschillende talen geen duplicate content is. Dat is het in veel gevallen wel. Het heeft dus geen zin om een Engelstalige tekst naar het Nederlands te vertalen. Zoekmachines werken steeds beter. Vooral Google is in staat om verschillende talen met elkaar vergelijken.
Een uitzondering op deze regel vormt een meertalige website. In dit geval kun je, bijvoorbeeld een Nederlandse tekst, handmatig vertalen naar het Engels, Duits of een andere gewenste taal. En die op dezelfde website publiceren. Hierbij moet je wel gebruik maken van hreflang attributen.
Meer leren over duplicate content
Wil je zelf aan de slag met content voor je website, of misschien wel voor sociale media? De cursus Online Zichtbaarheid past perfect bij jou. Hij is geschikt voor ondernemers die veel geld op online marketing willen besparen. Maar ook voor tekstschrijvers/copywriters en (startende) marketeers.
Het betreft een interactieve cursus waarbij je plaatsneemt in een virtuele classroom. Dit doe je met maximaal vijf andere cursisten, waardoor er veel persoonlijk aandacht is. Tijdens de cursus leer je niet alleen alles over SEO en social media, maar komen er tevens interessante praktijkverhalen voorbij. Uiteraard ook over duplicate content.
Je ontdekt wat wel en niet werkt en welke fouten je nooit moet maken. Maar ook welke trucjes nauwelijks bekend zijn, en waar jij mee gaat scoren.
De laatste les volg je privé. Dit is bedoeld om de lesstof af te stemmen op je persoonlijke situatie. Bijvoorbeeld omdat je SEO en social media op je bedrijf wilt toepassen. Of omdat je aan anderen marketingdiensten of schrijfdiensten aan wil bieden.
Na de cursus krijg je nog eens vier weken begeleiding. Tijdens deze periode heb je de mogelijkheid om door jou geschreven blogs of sociale media posts na te laten kijken. Je ontvangt hier feedback op, waardoor je jouw vaardigheden blijft ontwikkelen.
Geef je website een boost en vlieg naar topposities in Google en Bing.
