Copywriting voor ondernemers

Hoe overtuig je zowel zoekmachines als klanten middels je website? Copywriting is een belangrijk onderdeel van elke onderneming. Het is de kunst van het overtuigen met woorden. En ja, goede teksten maken het verschil tussen een succesvolle en een minder succesvolle onderneming. Ben je klaar om je bedrijf te laten groeien? Schrijf je in en leer over copywriting voor ondernemers.

De basis van copywriting

Teksten schrijven die overtuigen, dat is copywriting. De teksten hebben als doel om klanten te werven. Daarom vallen ze ook wel onder de noemer commerciële teksten. Vaak wordt bij copywriting aan advertentieteksten gedacht. Dit dekt zeker de lading. Maar in Nederland noemen we een tekstschrijver ook een copywriter.

Het komt er dus op neer dat copywriting voor ondernemers het volgende inhoudt:

  • Algemene teksten voor je website schrijven (homepage, over-ons pagina)
  • Productpagina’s schrijven (voor een webshop)
  • Bloggen (het publiek informeren, inspireren en amuseren)
  • SEO (hoger in zoekmachines scoren)

Copywriting voor ondernemers is ontzettend belangrijk. Het is de basis van je online zichtbaarheid.

Zoekmachineoptimalisatie (SEO)

Middels copywriting is het mogelijk om hoger in de organische zoekresultaten te scoren. Hartstikke belangrijk want een hoge positie in Google is geweldig. Enerzijds voor je ego (het is echt tof om te zien hoe jouw blogs bovenaan in Google staan), anderzijds omdat je verkeer naar je website trekt.

Hieronder vind je de CTR van de organische zoekresultaten. Bijvoorbeeld, wanneer je op een bepaalde zoekterm op positie één in Google staat, dan ontvang je tot 40% van het zoekverkeer.

ZoekpositieKlikfrequentie (CTR)
139,8%
218,7%
310,2%
47,4%
55,1%
64,5%
73,4%
82,6%
92,4%
10 (indien aanwezig)2,2%

Je ziet dat er bij zoekpositie 10 ‘indien aanwezig’ staat. Dit komt omdat de nummer 10 de laatste tijd steeds vaker op de eerste resultatenpagina ontbreekt.

Wanneer je voor je (bedrijfs)website schrijft is het belangrijk dat je kennis van SEO hebt. Met de juiste kennis lukt het om steeds hoger in Google en andere zoekmachines te verschijnen. Tijdens de cursus ‘Online Zichtbaarheid ‘, die dus ook over copywriting voor ondernemers gaat, leer je alles omtrent SEO.

Het schrijven van overtuigende teksten

Enerzijds moet je zoekmachines zien te overtuigen. Alleen dan geven ze je een hoge positie in de organische zoekresultaten. Sta je bovenaan in Google? Dat is geweldig, je zult merken dat je steeds meer bezoekers naar je website trekt.

Dan begint de tweede uitdaging: klanten aanspreken en hen overtuigen. Ze moeten weten wat je doet of wat je aanbiedt. En waarom ze voor jou moeten kiezen. Ondanks dat de cursus over online zichtbaarheid voor ondernemers gaat, is hij ook gericht op het schrijven van converterende teksten. Dit zijn teksten die uiteindelijk omzet opleveren.

Een goede tekst maakt het verschil tussen een hoge en een matige omzet. Kijk maar eens naar onderstaande twee voorbeelden.

Converterende tekst

“Maak kennis met de nieuwste smartphone die je leven zal veranderen. Met zijn verbluffende camera, supersnelle prestaties en strak design is dit de telefoon waar je altijd van droomde. Houd de toekomst in je handen. Bij aankoop van deze smartphone nu een gratis smartphonehoesje!”


Niet-converterende tekst

“Er is een nieuwe smartphone beschikbaar. Het heeft functies zoals een camera en snelle prestaties. Het ontwerp is ook modern. Als je geïnteresseerd bent, kun je het kopen. Maar het is aan jou, er zijn veel andere telefoons op de markt.”


Copywriting voor ondernemers: de doelgroep

De cursus Online Zichtbaarheid is ideaal voor ondernemers die onafhankelijk willen zijn van marketingbureaus of tekstschrijvers. Je leert copywriting voor ondernemers waarbij je een hoop geld bespaart.

Je leert niet alleen over SEO en social media maar vooral hoe je de allerbeste teksten schrijft. Deze teksten zijn afgestemd op de doelgroep.

Natuurlijk begint dit allemaal met een doelgroepanalyse. Je moet immers weten op wie je de content richt. Daarom behoort het maken van een doelgroepanalyse ook tot de lesstof. Maar dat is nog niet alles, je leert ook over het maken van een concurrentieanalyse. Dit stelt je in staat om betere content dan je concurrent te maken. Om zo uiteindelijk hoger in Google te scoren.

Voorbeelden van succesvolle copywriting

Als ondernemer ben je betrokken bij je bedrijf, en natuurlijk bij je website. Maar als je anderen niet kan interesseren voor jouw aanbod dan heeft je bedrijf geen bestaansrecht. Dit klinkt heel hard maar denk er maar eens over na, dan weet je dat het klopt.

Goede teksten geven de doorslag. Ze overtuigen het publiek en zetten aan tot actie. Daarom is copywriting voor ondernemers zo belangrijk.

Soms is een goede copy al eeuwen oud. We gaan terug naar Frankrijk, aan het eind van de 19e eeuw. Een legerofficier werd in die tijd beschuldigd van spionage en hoogverraad. Uiteindelijk bleek hij onschuldig te zijn maar probeerde het leger dit te verhullen. De Franse schrijver Émile Zola vocht voor de onschuld van de legerofficier. Hij zond een brief naar de Franse krant, met de titel ‘ik beschuldig’. Die titel was zo aansprekend dat het artikel in de krant werd gepubliceerd. Het leidde uiteindelijk tot de vrijlating van de legerofficier.

Just do it. Waarschijnlijk krijg je nu het beeld van Nike voor ogen. Ook weer een goed voorbeeld van succesvolle copywriting.

Maar gaat het dan altijd om slogans of titels? Nee, succesvolle copywriting kan ook over de concrete inhoud gaan. Je merkt dat het succesvol is wanneer je A) veel bezoekers uit Google op je website krijgt en B) je omzet ziet stijgen.

Inhoud van de cursus, oefeningen en opdrachten

Wil je als ondernemer je eigen teksten schrijven? De cursus Online Zichtbaarheid leert jou hoe je teksten voor je website en voor social media schrijft. Je wordt je eigen professionele copywriter, waarbij je niet langer afhankelijk bent van externe partijen.

De cursus bestaat uit 6 lessen en een virtuele classroom. De laatste les volg je volledig privé, hier zijn geen andere cursisten bij. Deze les is bedoeld om af te stemmen op je persoonlijke situatie. Zodat je nog beter leert schrijven voor je bedrijf en je website.

Gedurende de cursus krijg je wat oefeningen en opdrachten mee. Ondanks dat het niet verplicht is om deze te maken, is het wel verstandig om dit te doen. Je leert er namelijk ontzettend veel van. Gaandeweg ontwikkel je vaardigheden waar je straks heel veel aan hebt.

Op de speciale pagina vind je meer informatie over de inhoud van de cursus en de prijs.

Geef je website een boost en vlieg naar topposities in Google en Bing.

Schuiven naar boven