ChatGPT gebruiken voor SEO

Schrijf jij ook blogs of teksten met ChatGPT? Dit AI-model neemt je veel werk uit handen. Maar is ChatGPT voor SEO ook aan te raden? Je kunt het hier in beperkte mate voor inzetten. Maar je moet er niet van uitgaan dat deze AI toe ook volledig rekening houdt met SEO (zoekmachine optimalisatie). De cursus Online Zichtbaarheid behandelt door dit onderwerp uitvoerig. In dit artikel vind je een samenvatting over ChatGPT voor SEO gebruiken.

Wat je allemaal met ChatGPT kan

Laten we eerst eens gaan kijken waar ChatGPT geschikt voor is. Hierna volgen wat feiten over deze AI-tool, en waarom het wel of juist niet geschikt is voor SEO.

  • ChatGPT geeft antwoord op allerlei vragen
  • Deze tool is inzetbaar voor het vertalen van teksten
  • Het helpt bij het vinden van muziek, boeken en nieuws
  • De tool helpt bij het vinden van reisbestemmingen
  • Het helpt bij het vinden van games en geeft tips en trucjes om games te spelen
  • ChatGPT geeft inspiratie, bijvoorbeeld voor het bedenken van een verhaal of een bloggast
  • Het werkt als schrijfhulp: het schrijft teksten, blogs, sociale media posts, brieven of e-mails
  • Zoekt naar informatie over onderzoeken

Zoals je ziet is ChatGPT inzetbaar voor het schrijven van teksten en blogs.

ChatGPT en SEO

Kun je ChatGPT gebruiken voor SEO? Volgens de chatbot zelf wel. Maar in de praktijk blijkt dat ChatGPT heel slecht met zoektermen omgaat. Zelfs met de beste prompt (=opdracht) worden zoektermen niet netjes in de teksten of blogs verwerkt.

De vraag is dus of ChatGPT en SEO wel zo goed samengaan. Ja, er zijn zeker dingen die de chatbot voor jou kan doen. Denk maar eens aan een metaomschrijving maken, aan de hand van een ingevoerde tekst.

Laten we stap voor stap bekijken wanneer je ChatGPT voor SEO gebruikt.

Een zoektermenonderzoek uitvoeren

Voor SEO moet je altijd een zoektermenonderzoek doen. Dit geeft je inzicht in populaire zoektermen die betrekking hebben op je branche of niche. Natuurlijk moeten zoektermen bij je aanbod passen, of de onderwerpen waar je over schrijft.

ChatGPT kan een zoektermenonderzoek uitvoeren. Je moet wel weten dat dit onderzoek heel algemeen is, en niet actueel. Dit komt omdat de chatbot geen toegang heeft tot de nieuwste gegevens data wat in deze tool wordt ingevoerd loopt altijd wat achter op de werkelijkheid.

Daarnaast krijg je zoektermen aangeleverd die afkomstig zijn uit de standaard SEO-tools. Wil je beter in Google gevonden worden, dan vraagt een zoektermenonderzoek vooral om wat creativiteit. Tijdens de cursus leer je hoe je creatief op zoek gaat naar de allerbeste zoektermen. Je weet wel, van die zoektermen waar jouw concurrenten helemaal niet op gevonden worden. En waar jij dus mee gaat scoren.

SEO-strategie bepalen

Voordat ik überhaupt iets in de cursus bespreek, test ik eerst de technieken zelf uit. Ik vroeg ChatGPT om een SEO-strategie te bepalen. Hierbij gaf ik een uitgebreide omschrijving van de opdracht. Ondanks dat er wel een leuke strategie tevoorschijn kwam, was deze heel algemeen. Bij het invoeren van een andere opdracht voor het bepalen van een SEO-strategie kwam namelijk exact hetzelfde naar voren.

Dit betekent dat de SEO-strategie niet echt is afgestemd op jouw specifieke situatie. Er wordt ook geen rekening gehouden met een eventueel budget. Gebruik ChatGPT zeker voor een algemene SEO-strategie. Maar bedenk dat je deze strategie altijd aan moet passen naar jouw situatie, wensen, ideeën en budget.

Het schrijven van metabeschrijvingen

Een metabeschrijving wordt in de organische zoekresultaten getoond. Het is een korte omschrijving van de inhoud van de webpagina. Meestal geven zoekmachines gehoor aan je meta beschrijving aantonen deze. Maar niet altijd, dus het is geen garantie dat de metabeschrijving daadwerkelijk in de zoekresultaten verschijnt.

Waarom een meta beschrijving maken? Omdat het mensen verleidt om naar je webpagina te klikken. Dat kan het verschil maken tussen veel of weinig verkeer. Het is niet zo dat een metabeschrijving invloed heeft op je gang eens. Maar wanneer meer mensen naar je website doorklikken, heeft het wel degelijk effect op je SEO-score.

ChatGPT kan metabeschrijvingen maken. Maar het zijn niet de meest perfecte beschrijvingen. Ook begrijpt de chatbot niet altijd wat je bedoelt, waardoor je bijvoorbeeld een Engelstalige beschrijving krijgt. Of hij vat de tekst voor je samen waarbij deze veel te lang is.

Het schrijven van blogs

Steeds meer mensen gebruiken ChatGPT voor het schrijven van blogs. Dit behoort zeker tot de mogelijkheden. Houd er wel rekening mee dat de inhoud van de blogs niet uniek is. De informatie wordt namelijk van het internet gehaald. Hierdoor bespreek je een onderwerp dat waarschijnlijk al tientallen keren besproken is. Je bent niet uniek meer.

ChatGPT van zoektermen in een blok verwerken. Maar dat ziet er heel onnatuurlijk uit. Of ChatGPT verwerkte zoektermen niet of nauwelijks. Deze chatbot gebruiken voor het schrijven van SEO blogs (of teksten) is daarom niet de allerbeste keuze.

De gevaren van ChatGPT

Ondanks de interessante mogelijkheden zou je ChatGPT niet zomaar voor SEO moeten gebruiken. Waarom dit zo is, dat wordt in de cursus Online Zichtbaarheid besproken. Uiteraard gaat het niet alleen over ChatGPT maar ook Google’s tegenhanger: Bard. Want ook die mag je in je strategie niet vergeten.

Alle onderwerpen die aan bod komen

De cursus gaat over verschillende onderwerpen die betrekking hebben op de Online zichtbaarheid van je bedrijf. Denk hierbij aan:

  • Concurrentieonderzoek
  • Doelgroep analyse
  • Zoektermen onderzoek
  • Blogs en teksten schrijven
  • Sociale mediakanalen
  • Social media profiel aanmaken
  • Social media posts schrijven
  • Interactie met het publiek
  • Crosslinking
  • Linkbuilding
  • Technische optimalisatie

En nog veel meer dat betrekking heeft op je gratis online zichtbaarheid.

Voor wie is de cursus bedoeld?

ChatGPT gebruiken voor SEO behoort tot de mogelijkheden, maar je moet rekening houden met een aantal beperkingen. Zoiets leer je in de cursus. Maar voor wie is deze cursus geschikt? Hij is specifiek gericht op:

  • Ondernemers die niet langer afhankelijk willen zijn van een duur marketingbureau of een tekstschrijver
  • Ondernemers met een beperkt budget
  • Ondernemers die het leuk vinden om haar aan hun eigen online rijdt te werken
  • Startende of meer ervaren tekstschrijvers en copywriters
  • Startende online marketeers en social media strategen

Daarnaast is de cursus geschikt voor iedereen die zich om wil scholen of interesse heeft in online marketing, en met name gericht op gratis online zichtbaarheid.

Geef je website een boost en vlieg naar topposities in Google en Bing.

Schuiven naar boven