Chat GPT gebruiken voor SEO

In 2023 maakt ruim 40% van de marketeers gebruik van Chat GPT.  Vaak wordt het ingezet voor het genereren van teksten. Maar ook voor een zoektermenonderzoek en zelfs voor linkbuilding. Kun je ChatGPT gebruiken voor SEO? Voor sommige activiteiten is ChatGPT een handig hulpmiddel. Wil je het gebruiken voor SEO dan moet je met een aantal beperkingen rekening houden.

De kracht van ChatGPT

Dit taalmodel, gebaseerd op kunstmatige intelligentie, heeft de wereld in korte tijd veroverd. Het heeft de manier waarop we vragen stellen veranderd. In plaats van in Google de zoekterm ‘omtrek aarde’ in te voeren, stellen we aan ChatGPT de vraag wat de totale omtrek van de aarde is. Het is mooi om te zien hoe de chatbot een menselijke conversatie aangaat.

Sommige marketeers maar ook webmasters maken zich hier zorgen over. Gaan we straks nog wel gebruik maken van zoekmachines? Het is een feit dat we zoekmachines minder in gaan zetten voor specifieke vragen. Daar hebben we ChatGPT voor. Maar het zoeken naar producten of diensten blijven we via zoekmachines doen.

ChatGPT en SEO: zo ga je ermee om

Het gaat niet alleen ChatGPT gebruiken voor SEO. Je moet je er bewust van zijn dat je steeds minder bezoekers op je website krijgt. Wanneer je informatieve blogs deelt om verkeer naar je website te trekken, dan is ChatGPT weer grootste concurrent.

Je moet dus slim met dit soort veranderingen omgaan. In plaats van bezoekers naar je website te lokken met leuke recepten, kun je beter de focus op een workshop of cursus koken leggen.

ChatGPT gebruiken voor SEO: hoe doe je dat?

In veel gevallen wordt ChatGPT ingezet voor het genereren van blogs en teksten. Dat is ook wat veel cursussen en trainingen je leren. Laten we eens gaan kijken of het wel zo slim is om met ChatGPT blogs voor je website te maken.

Natuurlijk kun je dit taalmodel inzetten voor het genereren van blogs! Het is een fijn hulpmiddel om ideeën omtrent onderwerpen te krijgen. Het helpt je ook bij het verzenden van een mooie titel. Maar de gehele blog door ChatGPT laten schrijven? Liever niet!

Waarom je dit niet moet doen leer je in de training ChatGPT & Google Bard. Deze training leert je omgaan met deze twee taalmodellen. Je ontdekt de voordelen, de beperkingen en de gevaren.

Een zoektermen onderzoek

Het is niet aan te raden ChatGPT in te zetten voor een zoektermenonderzoek. Dit taalmodel hallt zijn informatie uit data die erin is gestoken. Dit soort data loopt altijd achter op de actualiteiten. In mei 2023 moet het taalmodel het nog doen met data die er in 2021 is ingestopt.

Dit betekent dat een zoektermenonderzoek met ChatGPT altijd achterloopt op de feiten. Daar komt nog bij dat veel zoektermen niet in een standaard SEO tool te staan, laat staan in ChatGPT. In de volgende twee cursussen of trainingen leer je welke SEO tools geschikt zijn voor een zoektermenonderzoek. Tevens leer je hoe je zoektermen vindt die helemaal niet in deze tools staan.

Cursus Online Zichtbaarheid: over SEO, sociale media, concurrenten, doelgroepen en ChatGPT. Meer informatie

Training ChatGPT & Google Bard: over deze twee AI-taalmodellen, maar ook een aantal andere modellen. Meer informatie

De cursus bestaat uit 6 lessen waarvan de laatste een privéles is. Hierna ontvang je nog eens 4 weken lang ondersteuning/begeleiding.

De training bevat twee lessen in virtuele classroom + hierna nog twee weken ondersteuning.

Linkbuilden met dit taalmodel

Nee, ChatGPT is minder geschikt om te linkbuilden. Het geeft je algemene tips om aan linkbuilding te doen. Maar het kan geen lijstje geven van websites die backlinks accepteren. Dit blijft handmatig werk.

Een online marketingstrategie opzetten

ChatGPT gebruiken voor SEO kan op verschillende manieren. Hierboven heb je al een aantal van deze methoden gezien. Maar wist je dat de chatbot je ook kan helpen bij het opzetten van een online marketingstrategie? Bedenk wel dat de chatbot een algemene strategie geeft. Deze is niet afgestemd op jouw bedrijf of website.

Volg de cursus Online Zichtbaarheid en ontdek wie je concurrenten en doelgroepen zijn. Maar ook hoe je SEO op je website toepast. Daarnaast leer je over sociale media, want als bedrijf is het belangrijk om op sociale media actief te zijn.

Enkele ideeën om ChatGPT voor SEO in te zetten

Velen ontdekken de eindeloze mogelijkheden van AI, vooral om dit voor digitale marketing in te zetten. Er zijn zeker een aantal opwindende toepassingen. Hoewel ChatGPT nog niet zo lang bestaat, ondersteunt het je in je SEO activiteiten.

Hieronder enkele tips om ChatGPT voor SEO te gebruiken. Wil je hierna nog meer weten? Meld je dan voor de cursus of training aan.

1. Gerelateerde zoektermen

Doe altijd zelf een zoektermenonderzoek. Vertrouw hiervoor niet op ChatGPT. Maar gebruik de chatbot, aan de hand van jouw onderzoek, wel naar gerelateerde zoektermen. Een andere methode is duidelijk aangeven welk bedrijfje hebt. Bijvoorbeeld een bakkerij in Amsterdam of je bent online lifestylecoach. Vraag ChatGPT om gerelateerde zoektermen voor jouw bedrijf te vinden. Hierbij is het belangrijk dat je zo duidelijk mogelijk omtrent je bedrijf, merk en activiteiten bent.

2. Genereer metatitels en metabeschrijvingen

Vind jij het ook altijd zo moeilijk om een metatitel en metabeschrijving door te bedenken? Kopieer de gehele tekst van je webpagina en geef deze aan de chatbot. Zeg dat je hier een meta titel en een metabeschrijving bij wil.

Het alternatief is vragen om een megatitel en een metabeschrijving voor je pagina die over {onderwerp} gaat. Houd er wel rekening mee dat de chatbot het misschien verkeerd kan begrijpen.

3. Lijst met mogelijke onderwerpen voor blogs of artikelen

Soms heb je helemaal geen inspiratie. Je weet niet waar je volgende blog of artikel over moet gaan. Vraag ChatGPT om onderwerpen te bedenken die bij jouw website passen. Ook nu weer moet je zo specifiek mogelijk zijn. Geef dus aan wat je aanbiedt (omschrijf je product of dienst).

Extra tip: vraag om meerdere ideeën

Wil je ChatGPT voor SEO inzetten? Vraag dan altijd om meerdere ideeën. Bijvoorbeeld “geef 10 onderwerpen voor een blog die bij mijn {bedrijf} passen”. Of “geef 5 ideeën voor een metatitel en metabeschrijving”. Zorg dat je tussen verschillende ideeën kunt kiezen, waardoor je de beste eruit pikt.

Geef je website een boost en vlieg naar topposities in Google en Bing.

Schuiven naar boven