Het belang van digitale marketing

Toen internet nog maar net bestond, was er nog geen digitale marketing. Daar kwam verandering in toen de eerste webshops en commerciële websites zich aandienden. Tegenwoordig is digitale marketing zeer belangrijk. Je bereikt er een grote doelgroep mee. Bovendien is het laagdrempelig, overal beschikbaar en zeer goedkoop.

De opkomst van digitale marketing

Digitale marketing is ontstaan als een reactie op digitale technologieën. Met name het gebruik van internet door consumenten heeft hieraan bijgedragen. Tot die tijd waren traditionele marketingmethoden veel effectiever. Maar ze hadden zo hun beperkingen.

Denk maar aan tv-reclames waarbij je, afhankelijk van het tijdstip, een bepaalde doelgroep bereikt. Of gedrukte advertenties waarbij je de boodschap nooit bij een hele brede doelgroep over kunt brengen. Bovendien is traditionele marketing vrij duur lag.

Internet marketing (digitale marketing) heeft dit soort beperkingen opgelost. Je maakt gebruik van verschillende methoden zoals zoekmachine optimalisatie (SEO) en zoekmachine adverteren (SEA). Maar ook contentmarketing, social media en e-mailmarketing staan wat je beschikking. Net als affiliate marketing.

Voordelen van digitale marketingOmschrijving
KostenbesparingDigitale marketingmethoden zijn goedkoper dan traditionele marketingmethoden.
Gerichte marketingSpecifieke doelgroepen targeten en gepersonaliseerde marketingboodschappen.
Meetbare resultatenGedetailleerde statistieken en meetbare resultaten, zodat bedrijven zien hoe hun marketingcampagnes presteren en waar ze kunnen verbeteren.
Interactie en engagementDirecte interactie met klanten en hun feedback verzamelen. Zo pas je marketingboodschappen aan.
Global reachEen wereldwijd publiek bereiken met lokale marketingboodschappen. Die zijn relevant voor specifieke regio’s.

De doelstellingen

Het belang van digitale marketing is groot. De belangrijkste doelstelling is het genereren van leads. Naast het aantrekken van meer verkeer en het verbeteren van de naamsbekendheid.

Middels zoekmachine optimalisatie en in zoekmachines adverteren is het mogelijk om meer uit je content te halen. Je genereert leads, dit zijn potentiële klanten. Het vergroten van het aantal bezoekers op een website is net zo belangrijk. Dit bereik je door het verbeteren van de zoekmachine rankings. Hiervoor heb je zoekmachine optimalisatie nodig.

Digitale marketing helpt bij het vergroten van je naamsbekendheid. Bijvoorbeeld je handelsnaam of je merknaam. Daarnaast is er een goede methode om de verkoopcijfers omhoog te krijgen. Als laatste is het zeer geschikt voor het verbeteren van de klantenbinding. Dit doe je middels gepersonaliseerde marketing boodschappen.

Digitale marketingstrategieën

Kijk je naar digitale marketing dan heb je keuze uit verschillende strategieën. Hieronder vind je de meest belangrijkste digitale marketingstrategieën.

MarketingmethodeBeschrijving
Zoekmachineoptimalisatie (SEO)Gericht op het verbeteren van de zichtbaarheid van een website in zoekmachines. Dit doe je middels optimalisatie van inhoud, technische aspecten en backlinks.
Zoekmachineadverteren (SEA)Plaatsen van gerichte advertenties in zoekmachines. Altijd op basis van zoekwoorden en doelgroepen, betaling per klik.
ContentmarketingCreëren en delen van waardevolle en relevante inhoud zoals blogposts, video’s, infographics en e-books.
Sociale media marketingGebruik van sociale media kanalen om het merk en producten te promoten, klantrelaties op te bouwen en verkeer te genereren.
E-mailmarketingVersturen van gepersonaliseerde e-mails naar prospects en klanten. Doelstelling: klanten informeren over nieuwe producten en promoties.
Affiliate marketingSamenwerken met andere websites of influencers om producten of diensten te promoten, in ruil voor commissie.

Een klantgerichte aanpak

Als bedrijf ga je altijd voor een klantgerichte aanpak. Eerst moet je de doelgroep definiëren. Dit betekent dat je begrijpt wie je potentiële klanten zijn. Vaak kijk je naar demografische gegevens, gedrag en interesses.

Zodra je klanten hebt is het goed om gegevens over je klanten te verzamelen. Let goed op behoeften en interesses. Klantgegevens verzamelen je via verschillende kanalen. Denk hierbij aan sociale media, e-mail marketing, enquêtes en website-analyse.

Vervolgens analyseer je de verzamelde gegevens. Zo krijg je pas echt inzicht in de behoeften en interesses van klanten. Gebruik datamodellering om patronen en trends te ontdekken.

Soms moet je de marketingstrategieën aanpassen. Dit doe je altijd op basis van de verzamelde gegevens. Binnen digitale marketing waak je ervoor dat marketing boodschappen zijn afgestemd op de specifieke klantsegmenten.

Nog even kort samenvatten. Er zijn verschillende methoden om klantgegevens te verzamelen en analyseren, waaronder:

  • Website-analyse
  • E-mailmarketing
  • Enquêtes
  • Sociale media
  • CRM-systemen

Digitale marketing en mobiele apparaten

Digitale marketing heeft zich aangepast aan het gebruik van mobiele apparaten. Je moet het belang hiervan begrijpen, want wereldwijd zijn er meer dan 7,5 miljard mobiele internetgebruikers. Bij internet marketing moet je mobiele gebruikers targeten. Hierbij maak je gebruik van mobiele advertenties, mobielvriendelijke websites en mobiele apps. Maar ook locatiegebaseerde marketing.

Een mobielvriendelijke website is altijd belangrijk. Deze website laat snel en is makkelijk te navigeren. Ook wanneer de bezoeker op een klein schermpje navigeert (smartphone).

Sommige bedrijven ontwikkelen mobiele apps. Hiermee bied je gebruikers een gepersonaliseerde en unieke ervaring. Bijvoorbeeld een app waarmee klanten makkelijk aankopen kunnen doen. Dankzij een mobiele vergroot je het klantenbestand en versterk je jouw merk.

Innovaties in digitale marketing

Je begrijpt pas het belang van digitale marketing wanneer je naar innovaties kijkt. Er zijn verschillende innovaties zoals virtual reality (VR), augmented reality (AR) en kunstmatige intelligentie (AI). Hiermee kunnen bedrijven hun digitale marketingstrategieën verbeteren.

Virtual Reality (VR): VR biedt je de mogelijkheid om klanten een nieuwe ervaring te bieden. Bedrijven gebruiken VR gebruiken om hun producten of diensten op een unieke manier te presenteren. Denk maar eens aan een virtuele rondleiding of een interactieve ervaring.

Augmented Reality (AR): AR is een technologie die digitale elementen toevoegt aan de echte wereld. Gebruik AR om klanten een interactieve ervaring te bieden. Bijvoorbeeld door producten te tonen in de echte wereld, via een AR-app.

Kunstmatige intelligentie (AI): AI is een technologie waarbij machines leren door menselijke taken uit te voeren. Dit is zeer geschikt om je marketingstrategie te optimaliseren. Bijvoorbeeld het gebruik van chatbots voor je klantenservice.

Hoe pas je deze technologieën in de praktijk toe? Hieronder enkele voorbeelden.

VR: je bent een makelaar. Middels VR biedt je virtuele rondleidingen in deze huizen aan. Zo hoef je zelf niet bij een eerste bezichtiging aanwezig te zijn.

AR: je verkoopt kleding . Je gebruikt AR om klanten te helpen bij het kiezen van de juiste maat. Ook zien klanten hoe de kleding op hun eigen lichaam uitziet.

AI: je adverteert online. Je gebruikt AI om advertenties te optimaliseren op basis van demografische gegevens, interesses en gedrag van klanten.

Zie je hoe leuk, makkelijk en effectief digitale marketing is? Leer meer over SEO en social media. Schrijf je in voor de cursus Online Zichtbaarheid en zorg dat jij de professional op het internet bent.

Geef je website een boost en vlieg naar topposities in Google en Bing.

Schuiven naar boven