BE online marketing

Wanneer je over online marketing leest (of leert) dan gaat het vaak over de Nederlandse markt. BE online marketing is gericht op België, en dan het Nederlandstalig gedeelte. In de basis is deze digitale marketing hetzelfde. Maar het verschil zit hem in de content (SEO en social media). Je moet namelijk rekening houden met het gebruik van bepaalde zoektermen of hashtags. Maar ook de manier waarop mensen het internet gebruiken.

SEO optimalisatie België

Online marketing kent verschillende vormen. Een van de belangrijkste strategieën is SEO. Dit staat voor zoekmachine optimalisatie. Er wordt soms ook wel van SEO optimalisatie gesproken (iets dat technisch niet geheel klopt).

SEO in België is effectief. Dit komt omdat de helft van de Belgische bevolking de Nederlandse taal machtig is. Voor Nederlanders is dit interessant, ze kunnen op deze manier een groter publiek bereiken. Voor Belgen betekent dit dat ze hun website op twee talen moeten richten: Nederlands (Vlaams) en Frans. Houd er wel rekening mee dat Duits ook een officiële taal in België is.

Hoe ziet SEO optimalisatie voor België eruit? De basis is hetzelfde als in Nederland. Toch is het belangrijk om met bepaalde zoektermen rekening te houden.

BE online marketing: social media

Iets anders waar je rekening mee moet houden is het gebruik van social media platforms. Bijvoorbeeld, in Nederland is WhatsApp het meest gebruikte social mediaplatform. Voor België is dit Facebook. Houd er rekening mee dat dit in de toekomst anders kan zijn.

Kijk je naar Belgische online marketing dan is het dus belangrijk om rekening te houden met populaire social media platforms. Want dat maakt ook verschil in de communicatie. Je communiceert anders op Facebook dan op Twitter. En er is ook een groot verschil tussen Pinterest en LinkedIn.

Daarnaast moet je rekening houden met de kenmerken van doelgroepen. Denk hierbij aan leeftijd, geslacht, opleiding en interesses. Dit bepaalt ook welk platform je moet kiezen en welke content je deelt.

Marketing in België is net iets anders

Ondanks de vele overeenkomsten is marketing in België net iets anders dan voor de Nederlandse markt. Niet alleen wanneer het op zoektermen en hashtags aankomt, maar ook de consumenten zijn anders. Veel Nederlandse bedrijven maken de fout om consumenten op zijn Nederlands te benaderen. Dat is fout want België is geen Nederlands!

Ondanks dat we dezelfde taal spreken, begrijpen we elkaar niet zoals verwacht. Zo duurt het bij Belgen veel langer voordat ze een aankoopbeslissing maken. Dit betekent ook een andere benadering. Wanneer jij je in BE online marketing verdiept kom je er al snel achter dat bepaalde content in België helemaal niet aanslaat. In België is het vertellen van een goed verhaal veel belangrijker.

Minder digitaal gevorderd

Ook iets waar je rekening mee moet houden: Belgen zijn minder digitaal gevorderd. Dit betekent dat ze niet zo met het internet bezig zijn als Nederlanders. Dat hoeft niet direct een probleem te zijn, maar het is wel iets waar je als marketeer of ondernemer je strategie op afstemt.

Het is belangrijk om content op je website en sociale media aan te passen aan Belgische behoeftes. Alleen dan boek je optimale resultaten. Je ziet, er zijn verschillende factoren die meespelen in effectieve Belgische marketing.

Leer het zelf doen

Hoe fijn zou het zijn om niet afhankelijk te zijn van een duur marketingbureau? Steeds meer ondernemers hebben behoefte aan zelf online marketing uit te voeren. Dit kan een besparing tot wel enkele duizenden euro’s per maand opleveren. Maar hoe ga je met Belgische marketing om? Of überhaupt voor de Nederlandse markt?

De cursus Online Zichtbaarheid is geschikt voor ondernemers met weinig kennis omtrent SEO en social media. Je leert niet alleen SEO en social media toepassen, maar ook hoe je concurrenten en doelgroepen en kaart brengt. De cursus is uitermate geschikt voor iedereen die de basisbeginselen aan wil leren. Gedurende de cursus krijg je een aantal praktische oefenopdrachten en handige tools aangereikt.


Ben je al wat verder gevorderd? Ga dan voor een van de trainingen over SEO, social media of misschien wel ChatGPT.

Online klassikale lessen

Zijn de cursussen en trainingen ook gericht op de Belgische markt? Ja, de basis ligt op Nederlandse online marketing, maar er wordt zeker rekening gehouden met Belgische marketing.

De lessen vinden online klassikaal plaats. Hierdoor heb je veel interactie met de docent, maar ook met andere deelnemers. Na elke les ontvang je een digitale samenvatting. In deze samenvatting vind je ook oefenopdrachten.

Over de studieduur

De cursus Online Zichtbaarheid heeft een studieduur van zes weken. Dit is eventueel in te korten naar drie weken, of te verlengen naar maximaal 12 weken. De trainingen duren één tot twee lessen, afhankelijk van het type training.

De trainingen zijn het logisch gevolg op de cursus Online Zichtbaarheid. Maar uiteraard niet verplicht. Daarnaast is het mogelijk om een van de trainingen te volgen, zonder eerst de cursus Online Zichtbaarheid te hebben gevolgd. Een vooropleiding is voor de cursussen en trainingen niet vereist. Wel is het handig wanneer je op mbo-niveau kan leren.

Heb je moeite met leren of heb je de voorkeur voor een trager studietempo? Geef dit aan, het is mogelijk om de cursus of training aan te laten passen.

Alvast een voorproefje

Nieuwsgierig naar de cursus of training, waarbij je ook over Belgische online marketing leert? Hieronder enkele tips. Die geven je een voorproefje op de lesstof. Houd er wel rekening mee dat de lesstof nog veel verder gaat.

  • Maak gebruik van lokale betaalmethoden. Voor België zijn dit onder andere Bancontact en KBC/CBC.
  • Registreer je bedrijf bij lokale bedrijvengidsen.
  • Werk samen met bloggers en influencers die aanzien hebben bij het Belgische publiek.
  • Maak altijd gebruik van populaire social mediaplatforms waar Belgen actief zijn.
  • Houd rekening met het gebruik van de taal, cultuur en de betekenis van bepaalde woorden.

Meer weten over het effectief toepassen van SEO en social media voor de Belgische markt? Bekijk de inhoud van de cursus of training. Wil je liever bellen? Dat kan, laat je telefoonnummer achter en je ontvangt een vrijblijvend adviesgesprek.

Geef je website een boost en vlieg naar topposities in Google en Bing.

Schuiven naar boven